🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще плаща по 488 лв. на служител в затворена заради COVID-19 фирма

Работодателите няма да доплащат останалата част до пълното възнаграждение, а пълните изисквания ще са ясни до седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-късно в началото на следващата седмица държавата ще обяви конкретните мерки за подпомагане на бизнесите, които са засегнати от последните заповеди на здравния министър и кметовете за ограничаване на дейността. Това са нощните заведения, учебните и образователни центрове, зали за събития, които повторно бяха затворени заради ръста в разпространението на коронавируса.

Днес пред bTV социалният министър Деница Сачева заяви, че правителството предвижда нови 40 млн. лева за подпомагане на бизнеси, които сега са засегнати от противоепидемичните мерки. "Ще имаме възможност да финансираме 80% от минималната работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", обясни още тя.

Конкретиката по тази мярка засега е оскъдна, но може да се изчисли, че 80% от минималната заплата е 488 лв., което при наличния ресурс от 40 млн. лв. означава максимум два месеца подкрепа за въпросните 50 хил. служители, или до края на годината.

За "Капитал" Сачева обясни, че критериите за отпускане на тази помощ са три: фирмите да са затворили заради заповед на здравния министър заради пандемията; на това основание работниците и служителите да са пуснати в неплатен отпуск; хората, за които се иска подпомагане, да са на трудов договор от преди пандемията. Това на пръв поглед оставя извън схемата фитнеси, клубове, хотели и други силно засегнати от корона кризата дейности, които страдат от самоограниченията на хората, но не са директно затворени със заповед на здравния министър или кмет на община. За тях остават възможностите за компенсиране по мярката 60/40, при която работодателят трябва да доплаща до пълната заплата на служителите си. Докато при лансираната сега подкрепа такъв ангажимент няма.

Сачева казва още, че парите за работниците ще се превеждат директно към служителите и реално няма да минават през сметките на работодателите. Въпреки това именно последните ще трябва да подават документите за кандидатстване по мярката.

Проблемът с предлаганото от Сачева плащане е, че то не е изгодно за служителите, които са осигурявани на високи заплати. Вероятно затварянето ще отнеме месеци и за много от висококвалифицираните служители доход от под 500 лв. е невъзможен. За тях ще е по-изгодно да се регистрират като безработни.

Освен това продължава да действа и схемата за подпомагане на родителите, чиито деца до 14-годишна възраст са карантинирани. Размерът на помощта за семейства с едно дете е 610 лв. за месец, а с две или повече деца - 915 лв. Помощта е пропорционална на дните от карантината - ако детето е изолирано 14 дни, помощта е 50%, или 305 лв. За да получат тази помощ, родителите ще трябва да представят заявление-декларация по образец и да вземат служебна бележка от работодателя си, че са изчерпали правото си на платен отпуск и не могат да работят дистанционно.

"До момента има подадени над 100 молби за помощи. Ще има среща с образователния и здравния министър и, ако трябва, ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора", казва Сачева.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Bird: В близките дни правителството ще вземе решение за поредния голям заем. 1 млрд. лв от ЕС със срок на връщане 15 г., с които ще се покрият разходите за заплати на работодателите в условията на епидемиологична криза.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159450946946189
    BIRD поддържа търсачка, в която можете да проследите как се харчат тези пари. Сред едрите бенефициари са един куп офшорки и фирми на "наши хора" абонирани за правителствената щедрост.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Правителсттвото на Борисов проспа времето за подготовка и сега действа на пожар. Пълен провал! ОСТАВКА!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159446249551189
    От месеци Министерството на здравеопазването седи върху едни 160 милиона лева европейски пари за борба с коронавируса. Явно не могат да измислят как да ги откраднат, защото ги използват с темп на костенурка. Чак сега, когато каруцата тръгна да се обръща, почнаха да развързват кесията на пожар. Късно!

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Почти милиард коронасубсидии:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159452955801189

    Нередност?
Нов коментар