🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетната комисия одобри по-ниския ДДС за доставка на храна и ваучери до 80 лв.

СУПТО остава по желание с някои условия, а хората ще могат да приспадат личен разход за ремонт от годишен облагаем доход

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ресторантите са на крачка от още една преференция от властта, след като бюджетната комисия одобри на второ четене по-ниската ставка по ДДС за доставките на храна по домовете. Изменението влезе в законопроекта за промяна на данъчните закони през 2021 г. и трябва да мине през второ гласуване в парламентарната зала, за да бъде прието финално. Други по-важни точки сред гласуваните днес в бюджетната комисия са:

  • Изискванията за софтуерите за управление на продажбите ще са по желание. Фирмите, които решат да използват СУПТО, няма да имат право да използват друг подобен софтуер за управление на продажбите. Малък плюс за тези компании е, че ще могат да се възползват от няколко данъчни облекчения, сред които да не се запечатват от НАП при първо нарушение за неиздаване на касова бележка.
  • Работодателите могат да дават на служителите си сума от 80 лв. под формата на ваучери за храна, което е с 20 лв. отгоре на тавана сега. Парите са освободени от данък общ доход и осигуровки.
  • Хората, които са правили ремонт в домовете си, могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с до 2000 лв. с платените от тях разходи за труд на майсторите. Идеята е да се изсветлят услугите по ремонт на жилища и сгради.
  • Срокът за деклариране и плащане на данък печалба се измества от 31 март на 30 юни. Той беше удължен извънредно заради пандемията, но това се превръща в правило и за бъдещето. По-дългият срок ще е валиден и за еднолични търговци и земеделски производители, както и за фирмите без дейност. Удължават се и сроковете за одитиране.
  • Предложението за увеличение на прага за задължителен одит на малки компании отпадна.

Промените в данъчните закони ще бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала още утре, 19 ноември.

*Редактирана в 13:43, 19 ноември

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар