🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ИПИ: Фокусът на бюджета трябва да бъде върху бързо възстановяване на икономиката

Институтът предлага като мерки по-ниски осигуровки и ускорена амортизация за инвестиции в машини и оборудване

Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ)
Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ)
Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ)    ©  Юлия Лазарова
Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ)    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-ниски данъци, по-ефективен публичен сектор, структурни реформи и по-малък бюджетен дефицит. Това е визията за бюджет за 2021 г., която Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя за 18-а поредна година като алтернатива на предложената от правителството фискална рамка.

Основната идея зад сметката на икономистите е фокусът на политиките да се измести от временното подпомагане на бизнеса и заетостта в отговор на неочакваната криза към мерки за стимулиране на инвестиции и създаване на по-високоплатени работни места. Така ще се стимулира както по-бързото икономическо възстановяване от кризата през 2021 г., така и ускорено догонване на богатите страни от ЕС в дългосрочен план.

Смяна на фокуса и по-ниски разходи за труд

"Предлагаме политиката да се префокусира към голямата задача на България - как да осигури условия за просперитет, растеж и по-високи доходи", казва главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов. България остава на около половината от средното ниво на икономическо развитие в Европа (измерено през БВП на глава от населението), но по-големият проблем е, че страната не е сред бързо догонващите.

За да се промени това в краткосрочен план, икономиката трябва по-бързо да се възвърне до предкризисните си нива. Според икономистите през 2021-2022 г. важно ще е как тези бизнеси, които са успешни, конкурентни и способни да инвестират, наемат и обучават хора, да получат по-добра среда, за да се превърнат в двигатели на растежа в средносрочен и дългосрочен план.

Сред конкретните предложения на ИПИ за стимулиране на инвестиции и заетост са ускорена данъчна амортизация за инвестициите в машини и оборудване и понижение на осигурителната тежест за наетите в нефинансовия сектор с 5 пр.п., както и подкрепа за фирми, които квалифицират служителите си за работа с нови технологии. От думите на Богданов става ясно, че намалението на данъчно-осигурителната тежест е най-важната промяна, за да се подкрепят тези, които имат идеи, пазари и възможност да вложат капитал в българската икономика и да създават високоплатени работни места.

По-умни разходи

Алтернативният бюджет на ИПИ оставя 3 млрд. лв. повече за "инвестиции и създаване на продуктивни работни места в успешно адаптиращите се към новите условия предприятия", а дефицитът в държавните финанси е свит с 1 млрд. лв. спрямо заложеното сега в законопроекта за държавния бюджет.

"Икономиката има нужда от моментния фискален стимул, но това не трябва да е за сметка на фискалната дисциплина, която имахме през последните години", казва Калоян Стайков от ИПИ. Реформите и смяната на приоритетите имат потенциал да свият дефицитите през 2022-2023 г. и съответно да намалят нуждата от допълнително задлъжняване, за да се финансира дупката в бюджета.

За да се случи това, от института предлагат и компенсиращи бюджетни мерки, сред които премахване на данъчни преференции (като намалената ставка по ДДС за ресторантите и други сектори от тази година) и на субсидии за производство на тютюн и създаване на държавна петролна компания например. Също толкова важно е създаването на по-ефективен публичен сектор - по-високите възнаграждения да са или за привличане на хора в сектори с недостиг, или срещу реформи, водещи до оптимизация на персонала. Според сметката на ИПИ от неефективни разходи могат да се спестят над 2 млрд. лв.

Още 2 млрд. лв. могат да бъдат осигурени с по-добро насочване на европейски средства. Сега България следва приоритетите при източника на финансиране - Европа, което означава, че често преразглежда приоритетите си спрямо новите иснтрументи, които се предлагат. А може да заложи на вече съществуващи проекти (например детската болница) или реформи, с които да кандидатства. "По този начин страната може много по-бързо да се възползва от инструментите, които бяха приети тази година", счита Калоят Стайков.

Повишаването на привлекателността на българската бизнес среда ще бъде особено важно през следващите години на фона на разместването в глобалния бизнес - от евтините азиатски икономики към разполагане на нови производства в Европа, посочват от ИПИ.

*Редактирана в 16:20, 17 ноември 2020 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Ето това се казва подкрепа за бизнеса! ЮЛЕН, фирмата стопанисваща зимен ски курорт Банско, който обикновенно закрива сезона в края на март, с почти милион коронасубсидии от март до септември!
    https://bird.bg/corona/?q=101156430
    Някой да е карал ски през лятото на там?

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    30,7 млн. лв. коронасубсидии за държавната "Мини Марица-изток"
    https://bird.bg/corona/?q=833017552

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Луксозният комплекс, в който кръсника на бившия министър Горанов му предостави 180 кв.м. апартамент, който да ползва безплатно, явно е закъсал, защото Домусчиев (собственик на комплекса) е кандидатствал и получил над 300 хил. лв. коронасубсидии:
    https://bird.bg/corona/?q=175015316

    Нередност?
Нов коментар