🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неплатеният отпуск до 60 дни ще се признава за стаж и догодина

Още 700 млн. лв. държавни гаранции за ББР догодина, предлагат от ГЕРБ в закона за бюджета

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До 60 работни дни неплатен отпуск ще се признава за трудов стаж и здравноосигурителните права ще са без прекъсване и през 2021 г. Лимитът беше удвоен тази година в отговор на кризата и сега става ясно, че от ГЕРБ планират изключението да се запази и догодина с внесени предложения за промени в Закона за държавното обществено осигуряване между първо и второ четене.

Останалите предложения на ГЕРБ са свързани с раздадени през последните седмици обещания - по-високите възнаграждения за служители на МВР и лекари, както и увеличение на тавана на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издавани догодина, с още 700 млн. лв. за ББР.

Интересни са и предложения на ДПС и БСП - и двете партии залагат значително увеличение на средствата за заплати в МВР с още няколкостотин милиона. А "Обединени патриоти" очертават план за квота от 180 млн. лв. за ваучерите за почивка.

Полицаите, лекарите и децата

Група депутати на ГЕРБ, сред които е и председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова, разписват обещаните от премиера преди няколко седмици допълнителни 5 пр.п. към увеличението на заплатите на служители в МВР. Така сметката само за персонал в силовото ведомство се повишава със 77 млн. лв. до над 1.8 млрд. лв. Още 237 млн. лв. пък ще струва изплащането на месечната добавка към възнагражденията на лекари, медицински сестри и санитари в болниците заради пандемията. Вследствие на тези изменения се очаква в държавното обществено осигуряване да постъпят още 54 млн. лв. от осигурителни вноски.

За сметка на това след множество критики от експерти ГЕРБ връща обратно доходния критерий при отпускането на помощи за семейства с деца, като доходният тест дори се повишава със 100 лв. Това освобождава около 200 млн. лв. от разходите, предназначени за помощи за домакинствата. Тук коалиционният партньор ВМРО още настоява помощите да са за всички, макар да не казва откъде да се вземат средствата, затова развръзката ще е в бюджетната комисия в четвъртък или при окончателното гласуване в зала.

Според ДПС и БСП обаче средствата за МВР трябва да се повишат още повече. Така например ДПС предлагат увеличението на парите за възнаграждения да е с 350 млн. лв. до 2.08 млрд. лв. (което отговаря на желанието на полицаите за годишен скок в заплатите от 30%), а малка група депутати от БСП предлагат 460 млн. отгоре на сегашните 1.735 млрд. лв. за персонал.

В свое предложение за промени в Закона за държавния бюджет "Обединени патриоти" описват опция за работодатели да раздават ваучери за почивка за до 100 лв. на служителите си. Те ще работят на същия принцип както ваучерите за храна - няма да се облагат с данъци и осигуровки, но ще трябва да са минимум за 50 лв. За това е предвидена обща годишна квота в бюджета от 180 млн. лв.

В бюджетите остават и вече известните увеличения - 10% на заплатите на държавната администрация, както и ръста в пенсиите - до 300 лв. минимална от началото на годината и с 5% за останалите от средата на годината. Новите пенсионери, които имат осигуровки в частен фонд, ще получат по-малка редукция на месечните плащания от НОИ. Точно число няма разписано, но най-общо редукцията се свива почти наполовина, като логиката е, че осигурените са правили вноски в частен фонд по-малко години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар