Новото "детско" данъчно облекчение ще струва почти 300 млн. лв. на бюджета

В желанието да са щедри преди изборите ВМРО и ГЕРБ връщат по 450 лв. от платения данък от родителя. Минусът в бюджета ще се усети чак през 2022 г.

Дневник    ©  Георги кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като минаха първо през идеята детските помощи да са за всички деца, после я задраскаха и върнаха критерия за нисък доход, сега ГЕРБ с помощта на патриотичния си партньор в управлението вървят към трета опция - помощи за семейства с ниски доходи плюс данъчни облекчения за всички останали. Накратко - преди изборите подаряват обратно по 450 лв. на работещия родител, при 20 лв. "детско" облекчение в момента. Операцията ще струва на бюджета дори повече от разпръсването на калпак на помощи за всички. Трикът е, че ще се усети в бюджета чак за 2022 г., когато родителите си подават годишните данъчни декларации и ползват облекчението.

Дете "връща" 450 лв. годишно

Ако работите и имате поне едно непълнолетно дете, законът в момента ви дава възможност да приспаднете 200 лв. от годишната си данъчна основа - тоест да си спестите 20 лв. подоходен данък. Сумата е символична, но не и в бъдеще. Планът първо бе обявен от депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов във Facebook, а в сряда бе потвърдено, че ВМРО и ГЕРБ ще дават детски помощи на хората с ниски доходи, но работещите ще могат да намалят годишната си данъчна основа с 4500 лв. за всяко дете, което се равнява на спестени разходи за подоходен данък в размер на 450 лв.

Пред "Капитал" Искрен Веселинов уточни, че всички, независимо от това дали покриват прага или не, ще имат право на данъчно облекчение.

Здругата ВМРО-ГЕРБ

Предложението най-вероятно ще бъде подкрепено от ГЕРБ. Нещо повече - от формацията на Борисов твърдят, че те са предложили този вариант, вероятно като компромис след заканите на ВМРО да гласуват срещу предложението им за запазването на подоходния критерий за получаването на детските помощи.

Тъй като това споразумение е постигнато часове преди да бъдат гласувани данъчните закони за 2021 г. в бюджетната комисия, вероятно новите текстове ще бъдат включени през преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет, който по план трябва да бъде гласуван в комисия в четвъртък.

Новият минус

Схемата, по която ще се изплащат помощи за семейства с деца, беше променяна няколко пъти тази есен. Последният вариант, разписан в законопроекта за бюджета през 2021 г., гласи, че детски помощи ще получават семейства с доходи до 510 лв. Извън този обхват попадат около 680 хил. деца.

Друг стимул за родители е ползването на данъчно облекчение - единият от двама родители може да отпише 200 лв. от облагаемия годишен доход при едно непълнолетно дете. Това означава, че плаща с 20 лв. по-нисък данък върху доходите си за годината. Облекчението е 400 лв. за семейства с две деца и 600 лв. за такива с повече, но само единият родител може да се възползва от отстъпката.

Сега от думите на Веселинов се разбира, че облекчението се повишава над десет пъти - до 4500 лв. на всяко дете. Ако приемем, че досега по един от родителите на тези 680 хил. деца извън обхвата на детските е спестил 20 лв. данък годишно, или общо 13.6 млн. лв., то сега тази дупка може да нарасне с около 290 млн. лв. Тя ще е от 2022 г., тъй като би било валидно за доходите от 2021 г.

Но ако облекчението се ползва и от работещите родители на деца с ниски доходи, получили помощи, това ще добави още десетки милиони. Но това ще е проблем за друг следващ кабинет.

Миналата година в бюджета са постъпили общо 4 млрд. лв. от данъци върху доходите на физическите лица, показват данни на финансовото ведомство.

Натискът на ВМРО

Ако предложението на "Обединените патриоти" бъде прието, това ще означава, че ГЕРБ за пореден път се поддават на натиска на по-малкия си коалиционен партньор. Първоначално в параметрите на бюджета се предвиждаше всички семейства с деца без значение от доходите им да получават детски надбавки. Между първото и второто четене на законопроекта за държавния бюджет обаче от ГЕРБ ревизираха позицията си.

Депутати от формацията на Борисов начело с председателката на парламентарната група Даниела Дариткова внесоха миналия петък предложение помощите да се отпускат за семейства с доход над 510 лв. Единият от аргументите на ГЕРБ беше, че предложението за отпадането на подоходния критерий за деца не е срещнало общественото одобрение. Другият им мотив беше, че така ще бъдат спестени 250 млн. лв., които ще се пренасочат за обещаното от премиера Бойко Борисов увеличение на заплатите на полицаите, както и за добавката от 600 лв. към заплатите на лекарите. От ВМРО обаче внесоха контрапредложение детските надбавки не само да бъдат за всички семейства, но това положение да се запази не само за следващата година, но и занапред. Заедно с това обвиниха ГЕРБ, че са внесли промяната, без да я съгласуват с тях, както и че ще гласуват против предложението на коалиционния си партньор. Обвързването на детските надбавки с увеличението на полицейските заплати от страна на ГЕРБ предизвика напрежение между служителите на МВР и правителството. От най-големия полицейски синдикат СФСМВР, които в момента протестират срещу управляващите заради неизпълнението на обещанието заплатите им да бъдат увеличени с 30%, обвиниха кабинета в "провокация" и опит да бъдат противопоставени на родителите и медицинските работници.

В началото на тази седмица съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви, че формацията му е готова и с второ предложение по темата, според което подоходният критерий за детските надбавки да се запази, а родителите с по-висок доход да ползват данъчни облекчения, и дори се срещна с финансовия министър Кирил Ананиев във вторник. Неофициално от ГЕРБ обаче твърдят, че това предложение всъщност е дошло от тях вероятно като компромис след заканите на ВМРО да не подкрепят предложението им за запазването на подоходния критерий за получаването на детските помощи.

По-ниско ДДС и за ски лифтовете? Вече има указание на НАП

Министерството на туризма предлага да бъде намалена ставката по ДДС и за ски съоръженията (лифтове, влекове в ски курортите), за да се подпомогне предстоящият ски сезон, който вероятно ще пострада от втората вълна на разпространението на COVID-19. Това става ясно от думите на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на изложението "Туризъм Експо Дестинация Варна 2020". Според източници на "Капитал" това предложение няма да мине през одобрението на депутатите. А и на 20 октовмри НАП е публикувала обширно указание за това кога се прилага намалената 9% ставка по ДДС при използване на спортни съоражения. От него става ясно, че доставката на услуга поп използването на ски пистите, лифтове и влекове за практукиване на спорт подлежат на облагане с 9%.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    hix32316977 avatar :-|
    hix32316977
    • + 1

    Без да съм фен на ГЕРБ, смятам, че така трябва да се правят облекчения и да се подпомагат работещите хора с деца. Именно тези хора, които работят и се осигуряват, а не измекярите, които уж нямат доходи а реално вземат и помощи и заплата на черно.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    И според мен решението не е лошо. Въпреки всичко това са пари, които няма да могат да помогнат твърде много. 450 лева на година не е особено значителна сума.

    За радост или тъга, при плоските данъци сега големи данъчни облекчения не могат да се правят, защото приходите в бюджета са малко.

    Нередност?
Нов коментар