Съдът: Разходите на бизнеса по СУПТО са много по-високи от оценката на НАП

Решението на ВАС може да се обжалва на по-горна инстанция, като с него се отменят част от текстове в Наредба Н-18

Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите
Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите
Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите    ©  Юлия Лазарова
Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При въвеждането на спорните изисквания към бизнеса за отчитане на оборотите в Наредба Н-18 за касовите апарати и СУПТО държавата не е спазила директива за уведомление на ЕС, а НАП не е изготвила реалистична предварителна оценка за разходите, които ще има бизнесът, за да отговори на новите правила. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС) по делото, което заведоха БСК и още куп бизнес организации срещу промените в спорната наредба на Министерството на финансите. То обаче не е окончателно и може да се обжалва от държавата на по-горна инстанция пред ВАС.

С наредбата се въведоха куп неясни изисквания към софтруерите за управление на продажбите на компаниите, както и към електронните магазини, които костваха на бизнеса милионни разходи. Две години по-късно властта призна, че след непрекъснати дискусии между приходната агенция и бизнеса и кръпки по наредбата (която е над 260 страници с над 40 приложения) все още има твърде много трудности. Проблемът, с който се сблъска финансовото ведомство, когато обяви отмяната на изискванията, е, че множество търговци вече са инвестирали милиони левове, за да приведат софтуера си със закона. И някои от тях тепърва може да предявят претенции към държавата в съда.

Какво се променя сега

С решението си ВАС отменя някои редакции в Наредба Н-18, тъй като те "са приети при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и в нарушение на материалния закон". Освен това осъжда Министерството на финансите да заплати разходите по делото. Тези оспорени редакции в Н-18 обаче според юристи са в голямата си част технически и по същество съдът запазва разпоредбите за СУПТО и изскванията за електронните магазини, въведени с други промени в наредбата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    НАП се справя с писането на наредби точно толкова, колкото и със събирането на задължения:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159479213266189
    Близо 3 милиарда лева фирмени дългове са отписани от Националната агенция за приходите през октомври т.г. Това се вижда при сравняване на публичните списъци с длъжници публикувани от агенцията за септември и октомври т.г. За един месец като длъжници са заличени 972 фирми. Фискът не търси повече цели 2 956 799 345,43 лв.

    Нередност?
Нов коментар