Провалът със СУПТО - какво казва бизнесът

Шест коментара за трудностите през последните две години, равносметката и оценката за инвестиционната среда в България

Pixabay.com    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През 2018 г. държавата въведе неясни и скъпи изисквания за 300 хил. фирми в страната в Наредба Н-18. След две години кръпки, дискусии и милиони левове разходи за фирмите управляващите отменят текстовете. Приходната агенция и Министерството на финансите се провалиха в борбата със сивия сектор, показаха как не се прави регулация, а сега рискуват вълна от съдебни дела за причинените на частния сектор вреди.

През последните две години не сме работили по нищо друго, загубата е голяма

Паско Пасков, компанията за счетоводен софтуер "Степ-Софт"

Смисълът в текстовете не беше ясен поначало. Какви ще са крайните щети за бизнеса зависи от това дали ще има нова, по-разумна рамка, или ще тръгнем в коренно различна посока и ще се наложи да започнем преработката на софтуерните системи отначало. Ако се случи второто, темата отново става сложна.

Най-големите ни клиенти инвестираха по 200 - 300 хил. лв. за привеждане на техните системи в съответствие. При най-големите компании в страната разходите вероятно са в милиони.

За нас като компания за разработка на бизнес софтуер сметката е по-различна. Ние инвестирахме в нещо, което трябваше да се разпредели като разход в рамките на следващите пет до десет години, но сега може да се превърне в реална загуба. Част от проектите, които не са довършени, за момента са замразени. Ако се стигне до нови и различни изисквания при преработката на Н-18, на практика всички ще трябва да бъдат започнати отначало.

Загубихме две години. Ако към разхода за разработка броим и пропуснатите ползи, тогава тя е от порядъка на няколко милиона лева, само за нашата компания. Ние през последните две години не сме работили по нищо друго освен по СУПТО, всичките ни планове и проекти за развитие и навлизане на други пазари бяха изоставени заради наредбата.

Надявам се този път да не чакаме какво ще каже НАП, а процесът да върви наобратно - първо да бъде обсъден проектът на Н-18, а не агенцията да обяви нещо и чак тогава да започнем да се събираме по работни групи. Лично аз съм ходил на вероятно над 100 срещи на работни групи в последните две години и винаги сме били поставяни пред свършен факт, след публикуване на текстовете за промени в наредбата.

Всичко беше тръгни-спри. Не можехме да планираме нищо през това време

Петър Михайлов, платформата за електронни магазини Gombashop

При нас нямаше възможност да се справим с изискванията, така че отпадането на СУПТО е по-скоро облекчение. При по-големите електронни търговци едва ли е така.

Ние не успяхме да се справим технически, в един момент осъзнахме, че просто е невъзможно. Всичко беше тръгни-спри. Обърквахме се от поправките в наредбата, започвахме работа, после спирахме, връщахме се и така няколко пъти. Спряхме да работим още преди няколко месеца. Първо, защото технически нямаше как да стане връзката между магазините и СУПТО, второ, защото разбрахме накъде духа вятърът с всички отлагания.

Основният казус за нас не е загубата на време, а това, че не можехме да планираме нищо през това време. Всичките ни проекти стояха на пауза, защото спазването на закона очевидно е приоритет.

Моето лично разочарование е загубата на толкова време, в което аз съм обяснявал на НАП как работи бизнесът

Емил Вагенщайн, Ozone.bg

Разходите за нас са десетки или може би стотици хиляди левове в заплати на програмисти, които са работили само по това. Ние сме с наш софтуер, който трябваше да се преработи и доработи частично. За други компании разходът сигурно е бил много по-висок.

Аз лично съм живял няколко месеца в НАП - от март до юни миналата година, всяка седмица по три пъти за по пет часа. Моето лично разочарование е загубата на толкова време, в което аз съм обяснявал на НАП как работи бизнесът и защо онлайн магазинът не е СУПТО.

Ние бяхме съгласни с наредбата, дори я защитавахме, защото ние като бизнес на светло приемахме думите на правителството, че има широк сив сектор и все нещо трябва да се направи.

НАП затрупа тези, които бяха на светло, и остави сивия сектор

Жанет Найденова, Българска е-комерс асоциация

За нас нищо не е приключило, докато не видим промените в закона за ДДС гласувани и наредбата променена.

НАП направи труден живота на електронните търговци на светло, от които така или иначе не може да събере повече данъци, защото те си плащат всичко.

Общата сметка на всичките ни членове е в милиони левове, още по-сложно е при тези, които имат и онлайн, и физически магазини. Но дори и с тези инвестиции, които ще се окажат напразни, ние предпочитаме просто да отпаднат изискванията за СУПТО.

Нашето виждане е, че колкото по-лесно е да правиш бизнес, толкова повече данъци ще събираш. Този път НАП затрупа тези, които бяха на светло, и остави тези, които са в сивия сектор и продават през Facebook например.

Трябва да се започне от най-рисковите сектори с плащания в брой като хотели, ресторанти, търговията на дребно

Васил Велев, председател на УС на АИКБ

Равносметката за последните две години е, че софтуерната ни индустрия тъпчеше на място, вместо да се развива, за да отговори на безсмислени и неизпълними изисквания. Отмяната е правилна стъпка, макар и закъсняла. Изискванията, които се предявяваха, правеха всеки виновен във всеки момент, тъй като бяха противоречиви, неясни, а в много от случаите - ненужни. Търсеше се изсветляване на сивия сектор, а изискванията стигнаха и до сектори, които изначално са светли и нямат продажби в брой.

Предложението за отмяна на изискванията за СУПТО е следствие на извода, който беше достигнат в хода на безкрайни срещи и консултации с бизнеса - че по този начин няма да се реши проблемът, а се създават много други.

Трябва да се тръгне по друг път. Трябва да се започне от най-рисковите сектори - там, където плащанията в брой са голяма част от оборота, като хотели, ресторанти, търговията на дребно. Нови изисквания трябва да се обсъдят още на ниво концепция с бизнеса. Трябва да са удобни за изпълнение от светлия бизнес и да притискат сивия да изсветлява. Има елегантни, работещи решения по света и добрите практики могат да се приложат у нас.

Очакваме хаос, но полезен ход няма вече над година

Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на БСК

На този етап трудно могат да бъдат оценени общите щети за бизнеса от непрекъснатите промени в Наредба Н-18. През последните две години има компании, които са направили разходи за над 1 млн. лв. Разбира се, тук се включват разноските както за софтуера за управление на продажбите (СУПТО), така и за подмяната на фискални устройства, но сумата остава внушителна. Тези, които са подходили сериозно и са се съобразили с измененията в наредбата, са похарчили значителен финансов, човешки и времеви ресурс. Сметката надвишава в пъти очакваните разходи от първоначалната оценка на въздействието. Сега се връщаме в изходна позиция, поне по отношение на СУПТО.

Очакваме хаос, ако тези изменения се приемат. На голяма част от предприятията се наложи да "осакатят" софтуерите си, за да могат да се съберат в изискванията, които им наложиха текстовете в закона и наредбата - те бяха много по-развити от това, което са ограниченията за СУПТО. Изискванията към софтуера промениха изцяло бизнес модела в много браншове. Отмяната създава огромни проблеми и за разработчиците на СУПТО - повече от две години пишат софтуер за Н-18, а в публичния електронен списък на НАП има регистрирани близо 1000 продукта. Сключени са договори за поддръжка с клиенти, които ще подлежат на преразглеждане, може би и предсрочно прекратяване.

Но истината е, че полезен ход в този процес няма, и то не днес, а вече повече от година. Тази стъпка трябваше да бъде предприета още в самото начало, когато стана ясно, че разпоредби, написани за ресторантьорския бизнес и за търговия на дребно, не са приложими в много от останалите икономически дейности. От друга страна, никой не знае колко още може да продължат дискусиите, ако не се отменят разпоредбите за СУПТО. Сериозният разговор, който трябва да се води между бизнеса и приходната администрация, е за модерна софтуерна комуникация за отчитане на продажбите, която не се ограничава единствено до познатите ни от десетилетия фискални устройства.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mto avatar :-|
    mto
    • - 2

    Ако софтуеристите бяха заели още в самото начало ясна позиция, че тези промени са абсурдни, нямаше да се занимават с глупости, съответно нямаше да имат и загуби. Диктатът на държавния чиновник трябва да бъде спиран от трезвия разум. Но, в този случай някои видяха възможност за бизнес и да паразитират подпомагайки рекета с държавната бухалка. Когато самите те не са имали смелост да кажат, че подготвяните промени са невъзможни, а вместо това са запретнали ръкави да коват "дървеното желязо" на Vladi Goranov за дигитална инквизиция, някак си не ми идва да им съчувствам за загубите. Те сами са избрали накъде да инвестират в бизнеса си, затова и загубите са си само техни.

    Нередност?
  • 2
    tulup avatar :-|
    tulup

    До коментар [#1] от "mto":

    Много голяма част от тях бяха заели позиция против, но никой не им обърна внимание

    Нередност?
  • 3
    non_party avatar :-@
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • + 3

    До коментар [#2] от "tulup":
    Когато си заел позиция "против", не участваш в това безумие. Ако нито един СУПТО не бе регистриран, "умниците" които измислиха СУПТО и техните клакьори щяха да разберат, че това е абсурдна е неприложима идея. Обаче няколкостотин софтуерни фирми и хиляди "дистрибутори" решиха, че е дошъл моментът "да ударят кьоравото". И станаха съучастници в това престъпно начинание. Искрено се надявам да са претърпели големи загуби, но истината е, че огромните щети са за белия бизнес, който похарчи грешни пари за да бъде отново изряден. А на сивия и на черния бизнес и със СУПТО, и без СУПТО му е все тая. Всяко безумна промяна в Наредба Н-18 се правеше уж с цел да се изсветли бизнеса, а на практика постигаше обратния ефект. Някои хора така и не поискаха и/или не можаха да разберат, че колосалните източвания на ДДС не се извършват като се избягва издаването на фискални бонове, а чрез съвсем други механизми.


    До коментар [#2] от "tulup":

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • + 1

    Аз като видях изискванията, отсякох че това НЯМА как да стане и 2 години НИЩО не съм правил по СУПТО. Направо казах на клиентите и - това безумие НЯМА да мине, НЕ Е ВЪЗМОЖНО. При него - каквото и да направиш - все тая - влиза данъчния и казва - добър ден глобата Ви е Х лв (колкото реши, има 100 повода от които да си избере)

    Нередност?
Нов коментар