ВАС окончателно отмени част от текстовете в Наредба Н-18

"Демократична България" предлага всяка фирма да може да реши дали да се отчита дигитално или с касов апарат. Бизнесът иска нова ясна наредба

Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите
Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите
Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите    ©  Юлия Лазарова
Протест срещу наредба Н-18 на Министерство на финансите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Петчленен състав на ВАС потвърди частично решението на тричленния за отмяна на част от текстовете в спорната Наредба Н-18 на Министерството на финансите. Решението на съда е окончателно и е по делото, което беше заведено през лятото на 2019 г. от Българската стопанска камара и още над 40 бизнес организации и компании.

"Тази наредба е вече толкова объркваща и тежка - едни разпоредби са отменени от ВАС и създават правни дупки, други текстове са неясни. Би било много по-целесъобразно да се пренапише. Мисля, че вече се работи в тази посока, така че да се постигнат целените ефекти на тази наредба, а именно да се увеличи събираемостта без да се пречи на бизнеса да работи", казва адв. Валентин Савов от БСК.

Какво се променя

На първа инстанция съдът отмени чл. 3, ал. 16, чл. 16, ал. 3, чл. 38, ал. 4, чл. 52б, чл. 52 г, чл. 52д, чл. 52и, чл. 52к, ал. 2, чл. 52н и Приложение № 34 и 35 от наредбата. Министерството обжалва решението, а междувременно част от текстовете бяха променени ( това са чл. 52б, чл. 52 г, чл. 52д, чл. 52и и чл. 52к, ал. 2 и така отмяната им не е потвърдена и от петчленния състав на съда.

Тези оспорени редакции в Н-18 са в голямата си част технически и по същество съдът запазва разпоредбите за СУПТО и изискванията за електронните магазини, въведени с други промени в наредбата. Междувременно Министерството на финансите направи СУПТО режимът пожелателен, но това костваше на фирмите милиони, както и двугодишни непрекъснати дискусии между приходната агенция и бизнеса и кръпки по наредбата (която е над 260 страници с над 40 приложения). Въпреки всичко това компаниите са на мнение, че все още има твърде много трудности около нормативния акт и затова настояват той да бъде пренаписан.

ВАС потвърждава и част от изводите на по-долния състав на съда - че при въвеждането на спорните изисквания към бизнеса за отчитане на оборотите в Наредба Н-18 държавата не е спазила директива за уведомление на ЕС, а НАП не е изготвила реалистична предварителна оценка за разходите, които ще има бизнесът, за да отговори на новите правила.

"Демократична България" предлага всички изисквания към софтуерите да отпаднат

Междувременно депутати от "Демократична България" са внесли промени в Закона за ДДС, с които на практика предлагат държавата да не може да налага изисквания към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) през Наредба Н-18.

Другата промяна е свързана с въвеждането на т. нар. софтуерна фискализация. Идеята на този алтернативен начин за отчетност е да не се налага използването на касови апарати или фискални принтери. А предложението на "Демократична България" е всеки бизнес да решава дали да се отчита през касов апарат или дигитално. "Законопроектът не отменя фискалните устройства и изискванията към тях, но добавя още една възможност за фискализация", се посочва в мотивите. За да стане това факт е нужно да бъдат приети текстовете (което не е ясно предвид късия хоризонт, който се очертава пред този парламент) и след това съответният финансов министър да промени текстовете в Наредба Н-18.

Предложението на "Демократична България" беше посрещнато разнопосочно в специализираните фейсбук групи, защото настояването на бизнеса е за пренаписване на цялата наредба в частта СУПТО и електронни магазини така, че да е по-ясна и лесна за прилагане.

Всъщност в НАП вече има създадена работна група, която трябваше да представи на бизнеса модел за т.нар. софтуерна фискализация на електронните магазини. Приходната агенция обаче настоява тя да се използва само за онлайн продажби.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • + 10

    За начало уволнете целия отдел/дирекция Данъчна политика в МФ, както и ръководството на НАП. Можем да преживеем година-две без тези гиганти на данъчната мисъл. Всички промени в Наредбата от последните 3 години се отменят и след това да се умува по нова Наредба, от новите хора в МФ и НАП.

    Нередност?
  • 2
    m_vladimirov avatar :-P
    Miroslav Vladimirov
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Защо да не си ликвидира целия НАП и да се премахната и данъците. Тогава няма да има и нужда от тяхнот отчитане.
    Лесно, просто и бързо решение

    Нередност?
  • 3
    novr2 avatar :-|
    novr2

    Оставка на шефката с бонуси при изтичането на личните данни на 5млн. човека и никога повече в държавна структура/фирма да не стъпва тя и приближените й.

    После - отворени стандарти за интеграция и онлайн услуги за ВСИЧКИ продажби. Вижте държави с успехи в тази област, а не да се чудят как да ограничават всичко което би намалило данъчната бюрокрация на всеки метър

    Нередност?
Нов коментар