🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията продължава да пада и през ноември

Агенцията по заетостта отчете намаляваща безработица, но основно заради отпаднали служебно регистрации в бюрата по труда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годишният растеж на потребителските цени продължава да се забавя и през ноември. Според последните данни на националната статистика инфлацията пада от отчетените 0.8% през октомври на 0.4% през ноември заради по-слабо поскъпване на хранителните продукти. Ефект продължават да оказват също и по-ниските цени на някои енергийни стоки и задълбочаване на дефлацията в други категории продукти. На месечна база инфлацията в страната е минимална - едва 0.1%.

Според последната прогноза на БНБ догодина инфлацията ще започне да се повишава - от 0.3% в края на тази година до 1.9% към края на 2021 г., измерена по европейската методология (0.3% на годишна база през ноември). Причината - очаквания за възстановяване на частното потребление, на цените на енергийни суровини и на храни.

Храните тръгват надолу, горивата - нагоре

Според данните на НСИ през ноември годишната инфлация при хранителните продукти се забавя - през октомври цените са с 3.7% над нивото от предходната година, а месец по-късно разликата намалява до 2.9% заради по-слаба инфлация при месни продукти и плодове. Храните са с най-голям дял в потребителската кошница - около една трета според българската методология за изчисляване на инфлацията, което означава, че имат най-голяма тежест в определянето на индикатора.

От началото на годината обаче инфлацията се забави от 4.1% през януари до ниските ноемврийски нива и това се дължи до голяма степен на драстичния спад на цените на някои енергийни стоки покрай движението на международните котировки на петрола. Според националната статистика през ноември цените на природния газ в страната са с 15% под нивото през ноември 2019 г., а на топлоенергията - с 12.8% под миналогодишните. Горивата пък са със 17.3% по-евтини. Това обаче е на годишна база. Сравнението на месечна база показва, че газообразни горива поскъпват с по 4-5% месечно от септември, а цената на топлоенергия нараства с 6.2% през ноември спрямо октомври.

Спад на цените на годишна база отбелязват и други категории стоки и услуги, свързани със секторите, подложени на най-голям натиск от последните ограничения. Цените на облекла и обувки през ноември например са с 4.3% под миналогодишните. По-евтини са и хотелските услуги - с 5.2% спрямо ноември 2019 г.

Официалната безработица намалява през ноември

През ноември Агенцията по заетостта отчита най-ниската регистрирана безработица от началото на кризата - 6.7%, или близо 219 хил. регистрирани безработни. Процентът е спрямо икономически активното население при преброяването на населението през 2011 г. Това е спад с 9 хил. спрямо октомври, но по същото време миналата година броят беше с почти 30 хил. по-малък. Декември обаче започна със значителен ръст на новорегистрираните безработни. "Безработицата през декември категорично ще се повиши, но по всички личи, че ударът няма да е толкова силен, колкото през пролетта", посочват от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Агенцията по заетостта все още не е публикувала месечния бюлетин за бюрата по труда през ноември, но, съдейки по предходни по бюлетините от септември и октомври, причината за спада не е превишение на новонаетите. През октомври например в бюрата на труда постъпват 33.4 хил. безработни, повечето от които новорегистрирани. За същия период от бюрата са отписани 41.5 хил. души, от които едва 23 хил. са постъпили на работа, а останалите 18.5 хил. са отпаднали от регистрация административно - поради неизпълнение на препоръките, действията и сроковете в индивидуалния план. За септември, когато отпадналите административно наброяват 17.7 хил. души, агенцията отбелязва "нежеланието на лицата да посещават бюрата по труда при условията на извънредната епидемиологична обстановка и липсата на навици за ползване на дистанционните услуги, които АЗ предлага в тази обстановка".