Виенският икономически институт очаква слабо възстановяване в България догодина

Оценките за БВП до края на годината са повишени, а безработицата остава в рамките на 7%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Виенският институт за международни икономически изследвания wiiw подобрява леко прогнозата си за българската икономика тази година - от -6.3% през пролетта на -5.1% сега. Институтът е поредният с положителна ревизия през последните седмици, като причината е, че европейските икономики са се представили по-добре от очакваното през второто тримесечие. Към момента повечето международни и местни макроикономически прогнози клонят към спад на БВП в България от около 4-5% за 2020 г.

Въпреки относително по-добрите оценки за тази година от wiiw оставят без промяна слабия темп на възстановяване на икономиката през следващите години - 1.7% ръст в България през 2021 г. и 2.6% през 2022 г. Това е картината и за останалата част от Централна, Източна и Югоизточна Европа, като очакванията са държавите да се възстановят до предкризисните си нива чак към 2022 г.

Още една рецесия

Според оценките на института спадът на БВП през първото шестмесечие в България достига 3.8% спрямо същия период на миналата година. Добра новина е, че шокът за пазара на труда е по-малък от първоначално очакваното и коефициентът на безработица не би трябвало да превиши 7% тази година. За справка - Агенцията по заетостта отчита безработица 7.2%, или 236 хил. души, регистрирани в бюрата по труда през септември.

От друга страна, от wiiw очакват повторен спад на БВП в региона през четвъртото тримесечие заради ускореното разпространение на COVID-19 от есента. За България отбелязват като особено притеснителен високия брой смъртни случаи от втората вълна.

Според сметките на института българската икономика ще започне да се възстановява догодина, но с едва 1.7%, което е най-ниският темп в макропрогнозата за страните - членки на ЕС, от Централна и Източна Европа.

В базовия сценарий на института икономиките от по-широкия регион на Централна, Източна и Югоизточна Европа нарастват с 3.1% и 3.3% съответно през 2021 и 2022 г. "Дори в този благоприятен сценарий нивата на икономическа активност от 2019 г. в страните от региона няма да бъдат достигнати преди 2022 г. с изключение на Литва, Сърбия и Турция", предупреждават икономистите.

Големият риск пред региона сега е влошаване на здравната обстановка и повторно замразяване на части от икономиката с цел ограничаване на разпространението на вируса. Експертите от wiiw също предупреждават, че пандемията може да остави негативен отпечатък върху някои браншове на услугите дългосрочно, дори и да бъде успешно ограничена - като авиация, туризъм и развлечения, и тези сектори могат да станат зависими от продължаваща помощ от правителствата.

В ЕС са добре

Особено важно сега е подкрепата на правителствата да продължи, става ясно от доклада. "Преждевременно оттегляне на държавната подкрепа ще доведе до нова вълна от фалити, нарастване на безработицата и допълнителни загуби на доходи", считат експертите от института. Намирането на средствата според тях не би трябвало да е проблем за държави - членки на ЕС, тъй като те могат да разчитат на парите от Плана за възстановяване и устойчивост.

Тук България и Хърватия са дадени като пример за страни, които получават значителен обем ресурси от финансовия инструмент. За България са разписани 12 млрд. лв., които ще се харчат основно за стари проекти, които обаче трудно могат да станат двигател за бъдещо развитие.