🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите ограничителни мерки вдигат рязко безработицата

Новорегистрираните в бюрата по труда за 30 ноември - 6 декември са над 14 хил., или два пъти над нивото от предходната седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новите ограничителни мерки бързо започват да се отразяват на пазара на труда в страната. Броят на новорегистрираните безработни в бюрата по труда тръгва по траекторията от март, въпреки че сега ограниченията са по-меки. През седмицата 30 ноември - 6 декември хората, регистрирали се в бюрата по труда, са 14 257 при около 6300 седем дни по-рано, показват предварителните данни на Агенцията по заетостта, представени на страницата на Националния статистически институт (НСИ).

Разбивка по сектори на седмична база няма, но големият брой вероятно идва от освободения персонал в най-потърпевшите бизнеси - ресторанти, барове и хотели, туризъм, търговия, култура и спорт.

Декември е март

Девет месеца след резкия ръст на безработицата по време на локдауна през март пазарът на труд отново тръгва в същата посока. В първата седмица от новите ограничителни мерки броят на новорегистрираните безработни нараства повече от два пъти до над 14 хил. души. Очаквано най-много са съкращенията в големи градове като София (1264), Пловдив (1158), Бургас (1105), Варна (1074) и Благоевград (1058), но всички области отчитат увеличение на безработицата.

За справка, в началото на март тази година седмичният брой на новорегистрираните безработни беше около 5.5 хил. и 7 хил., но седмица след налагането на ограниченията се удвоява до достигането на пик от 31 хил. за периода 6 - 12 април.

Междувременно запълнените работни места през седмицата 30 ноември - 6 декември намаляват до близо 3500, или най-ниското ниво от края на април. Така нетният брой на безработните в страната нараства с близо 11 хил. души. От началото на извънредното положение през март общо 326.3 хил. души са изгубили работата си, а 200 хил. са намерили нова позиция. Според статистиката на Агенцията по заетостта към октомври около една трета от новонаетите са се върнали на предходните си работни места.