По-справедливата такса смет отново се отлага. За 2024 г.

До 90 дни от неплатения отпуск да се признават за трудов стаж през 2021 г., предлагат депутати от ГЕРБ

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият по-справедлив начин на изчисляване на такса смет на принципа "замърсителят плаща" вероятно ще се отложи за пореден път, и то с поне две години. По закон той трябваше да започне да се прилага от догодина, след като са ясни резултатите от преброяването на населението. То беше предвидено за началото на 2021 г., но заради епидемията се отмести за есента, което пък даде повод на Националното сдружение на общините да поиска поредно отлагане на срока за въвеждане на новата формула.

Властта се е вслушала в доводите им и сега председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) предлага промяна в Закона за местните данъци и такси, според която новият начин на изчисляване новата такса смет да влезе в сила "през втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването на населението". Т.е. не по-рано от 2024 г.

Мотивът с преброяването и в миналото, и сега е спорен, тъй като общините имат информация за живеещите постоянно или временно на адреси. По-скоро управляващите се колебаят от промяната, която може да натовари финансово някои избиратели. И удобно отместват срока за след местните избори през 2023 г.

Типично в свой стил промените се правят бързо, през друг закон и без обсъждане. Текстовете са внесени между първо и второ четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и предстои да се гледат в комисия в четвъртък.

Пак на второ четене депутати от ГЕРБ предлагат удължаване на броя дни от 60 на 90, в които неплатеният отпуск ще се признава за трудов стаж (виж карето).

Бизнесът логично е против

Това ще е поредното отлагане на новата формула на такса смет, след като беше приета през 2017 г. Сега плащането е вързано с данъчната оценка на имота, а новият начин предвижда цената за събиране и извозване на битови отпадъци да зависи от генерираното количество, и ще се смята на база брой живеещи в апартамент. Проблемът е, че макар че е по-справедлив и се приема по настояване на ЕК, новият начин на изчисляване на такса "смет" ще доведе до увеличение на разходите за много домакинства, което е и една причина въвеждането му да се бави с един или друг аргумент с години. А за фирмите плащането вероятно ще падне.

Логично бизнесът се обяви против новото забавяне. Асоциацията на организациите на българските работодатели (която обединява БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП) разпространи позиция, с която настоява промяната на базата на определяне на таксата да бъде приложена до сегашния срок - 2022 г. "и да бъдат отклонени решително всички опити за отлагане". Според тях данните от преброяването на населението не са нужни за прилагането на новата такса смет. "Актуалните данни от регистрацията на лицата по постоянен и настоящ адрес под контрола на кметовете на общини и органите на МВР се отразяват в регистрите на населението и са достъпни за администрацията. Още повече че предвид предстоящите парламентарни избори тези регистри следваше да са актуализирани и надеждни", посочват от АОБР.

Други промени заради пандемията

До 90 работни дни неплатен отпуск да се признава за трудов стаж през 2021 г., предлагат депутати от ГЕРБ. Лимитът веднъж беше удвоен до 60 дни в отговор на кризата, а сега на практика ще бъде утроен. За този период служителите не губят здравните си права, въпреки че не се плаща осигуровка.

Предлага се и прецизиране на условията за получаване на безвъзмездно оборотно финансиране от затворените заради пандемията бизнеси. При изчисляването на субсидията ще се гледа оборотът на компаниите между март 2019 и февруари 2020 г.

Друго предложение предвижда работещите на първа линия лекари и други медицински лица да могат да получават допълнително заплащане заради Сovid-19 до три месеца след отмяна на извънредното положение в страната. Текстовете предвиждат още да може да се изплащат допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на работещите в системата на Министерството на здравеопазването, които ще са в допълнение на тези, разрешени в сега действащия Закон за държавния служител (до 30% от заплатата). Те ще се дават и на хората, които се занимават с поставяне на ваксини.
Все още няма коментари
Нов коментар