Новите дрехи на такса смет

Прекрояването на налога според броя на жителите в даден имот най-после може да се промени - но чак от 2025 г., въпреки че за нова методика се говори от десетилетие

Новият модел за такса смет се обсъжда от около 10 години, но досега той остава непроменен, въпреки че е несправедлив
Новият модел за такса смет се обсъжда от около 10 години, но досега той остава непроменен, въпреки че е несправедлив
Новият модел за такса смет се обсъжда от около 10 години, но досега той остава непроменен, въпреки че е несправедлив    ©  Цветелина Белутова
Новият модел за такса смет се обсъжда от около 10 години, но досега той остава непроменен, въпреки че е несправедлив    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Размерът на такса смет занапред вече би трябвало да зависи не от данъчната оценка на имота, а от броя на хората в жилището.
  • За целта НСИ ще информира общините точно колко хора живеят в дадения имот.
  • Новата методика обаче ще стане факт от началото 2025 г., като това е поредното отлагане на реформата.

Като искаш да живееш на "Витошка", не може таксата да ти е същата като в някое село. Така (в перифраза) бившият премиер Бойко Борисов преди години призова местните кметове да повишават данъците и таксите, за да се намали издръжката им от централния бюджет. Схемата, при която размерът на данъка се определя от това къде живееш и колко скъп е имотът ти, обаче не е винаги удачна, а при такса смет си е направо несправедлива. В момента тя стъпва на данъчната оценка на имота (или балансова стойност за бизнеса) и така сам човек в скъп централен квартал плаща много повече от многолюдно семейство в малък апартамент в "беден" район, независимо че вероятно първият изхвърля много по-малко отпадъци.

За промяната на този несправедлив за част от домакинствата (а и за фирмите) модел се говори много отдавна, но досега бе многократно отлагана. Всъщност и сега някои изключения допускат, че общинският съвет в населеното място може да приеме различна основа за таксата - например да се изчислява с торби с определена вместимост, вместимост на съдовете, честотата на тяхното събиране и др., но това масово не е факт.

Сега обаче това най-после е възможно да се промени и такса смет да започне да се определя на база количество изхвърлен отпадък, т.е. да се въведе принципът замърсителят плаща. Това става възможно, след като през септември т.г. Националното сдружение на общините (НСОРБ) подписа споразумение с НСИ за безплатно получаване на данни за броя ползватели на жилищата в България. Така кметовете ще имат достъп до информацията за всички жилищни сгради, броя на имотите в тях, домакинствата и техните членове и ще могат да въведат новия модел. Е, след като сме чакали толкова дълго, ще почакаме още малко - плановете са реформата да започне да се прилага от началото на 2025 г., макар че някои наблюдатели имат съмнения и в тази дата.

Три сценария

Новата формула предвижда такса смет да се определя по избор на общината на три възможни основи:

  • брой обитатели на имота
  • количество на изхвърления боклук
  • вместимост на контейнерите за отпадъци.

Засега не е ясно коя община какво ще избере, тъй като част от нормативните документи все още не са разработени, а и в ситуация на предизборна кампания едва ли много от кметовете биха акцентирали на данъчни промени, особено ако те ще доведат до по-голям разход за някои избиратели. Според Емил Георгиев, консултант и преподавател по зелен маркетинг и кръгова икономика, в момента плащаме такса за битови отпадъци (ТБО) по ред и условия, въведени през 1951 г. - размерът ѝ се определя въз основа на данъчната оценка на съответния имот.

Пред "Капитал" той наскоро припомни, че срокът за прилагане на новата основа е 1 януари 2025 г. "Дали от тази дата ще започнем да плащаме толкова, колкото отпадъци изхвърляме? Силно се надявам, но много се съмнявам", коментира Георгиев и отбеляза, че нито една от основните страни не е готова.

"С тази такса в сегашния ѝ вид общинското ръководство получава един сравнително висок приход, редовен и предсказуем, който може да изразходва както намери за добре - законът дава право тези средства да се харчат и за неща, различни от поддръжка на чистотата в града и изграждане на система за управление на отпадъците", коментира той. С въвеждането на новия принцип това ще се промени. "И е неизбежно, поне в началото, размерът за домакинствата да се повиши. Затова никой политик на изборна длъжност не иска да си го причини", обобщи експертът.

От Българската стопанска камара (БСК) определят сегашната таксата като втори имотен данък. "Високотехнологични предприятия със скъпо оборудване биват наказвани да плащат в пъти по-голяма ТБО поради по-високата балансова стойност на активите им", пишат работодателите в своя позиция по темата. И отбелязват, че има пряка дискриминация по имуществен признак - според вида и големината на имота. Освен това една и съща услуга се предоставя при различни условия според вида на ползвателя (граждани и фирми).

Справка на НСОРБ, изготвена за "Капитал", показа, че приходите от таксата за 2022 г. (последна отчетна година) са 752 млн. лв. при разходи 751 млн. лв. за управление на отпадъците. Експертите уточняват, че съгласно изискванията от събраните приходи се внасят задължителни отчисления и обезпечения по Закона за управление на отпадъците, които се отчитат със знак минус в приходната част на бюджета.

Има обаче и друго - предвид че за всички такси, особено за такса смет, се изисква размерът им да следва разходите за предоставянето на услугите, за които те се събират, както и промените в общите икономически условия (ръст на минималната заплата, на горивата, на инфлацията), разходите за чистотата се увеличават. Също така в съответните разходи се отразяват и такива, свързани с изпълнението на редица европейски изисквания относно управлението на битовите отпадъци и такива, целящи оптимизиране на системите за управление на отпадъците, за ликвидиране на незаконните сметища и др.

Отлагане до последно

Идеята за преформатиране на такса смет не е нова, а темата се периодично се "актуализира". До момента обаче реално нищо в изчисленията не се е променило. Преди две години темата отново влезе в дневния ред на управляващите, но претърпя поредна отсрочка с мотив да се изчакат резултатите от преброяването на населението. То беше предвидено за началото на 2021 г., но заради епидемията се измести за есента и новата формула отново остана в режим на изчакване.

Според експерти обаче общините разполагат с информация за временно или постоянно живеещите хора в техния обхват. Затова се създава усещането, че колебанията за въвеждане на новата формула идват от факта, че някои домакинства (избиратели) ще се натоварят финансово, а това може да окаже значително влияние на резултатите на бъдещи избор. Вероятно това е и причината въпросът с реформата на такса смет да е особено непопулярен и да не е сред твърде обсъжданите теми и сега - точно преди новите местни избори.

Общини в действие

За "Капитал" от община Смолян заявиха, че все още не са правени изчисления кой от трите варианта би бил най-подходящ. В писмо, подписано от кмета Николай Мелемов (ГЕРБ), се пояснява, че за да бъде въведена новата система за изчисляване, ще са необходими минимум три години след приключване на сега действащите договори за извършване на услугите по събиране и извозване на боклука, както и за дейностите, свързани с регионалните депа.

Общините и в момента търсят варианти и прилагат различни модели, от които най-разпространеният е въз основа на заявени съдове, отбелязват от НСОРБ. В Кърджали пък се използва основата РЗП на имота, която към момента е напълно законосъобразна, пишат още от сдружението до "Капитал". Община Бобов дол също е прилагала подобна основа, обвързана с площта на имота, в рамките на няколко години, но се е отказала. По различен модел работи и община Баня (виж по-долу).

Към момента общините проявяват най-голяма активност за разширяване на системите за разделно събиране по видове отпадъци: компостери (Троян, Самоков, Русе и др.), контейнери за текстилни отпадъци и дрехи, които вече масово навлизат, както и за пластмасови отпадъци. В същото време системно се организират кампании за събиране на опасни и едрогабаритни отпадъци, както и на мебели.

"Малките" новатори

Новаторски метод за изчисляване на такса смет използва най-малката община в Смолянска област - Баните. Там общината е премахнала използваните навсякъде другаде промили върху данъчната оценка на имотите и е въвела понятието "човекомесец" при определяне на битовата такса смет. На практика общината е измерила количеството отпадъци, което генерира цялата територия, и е изчислила колко струва услугата за всеки член от дадено домакинство в общината. Взимат се предвид и времето, през което се ползва услугата. Така, ако в една къща живеят двама души, за година те ще платят такса смет за 24 човекомесеца, ако са трима - за 36. Сезонни работници или например хора, които част от времето работят в чужбина, плащат само за месеците, в които са пребивавали в общината. Мярката е довела до по-отговорно отношение към отпадъците, а оттам е намаляла и таксата за смет.

В началото на годината жителите на Баните подават декларации за прогнозното количество смет на всяко домакинство, прави се общо изчисление за цялото населено място, а след това и за цялата община. Системата е въведена преди няколко години, а ефектът е, че общото количество боклук е намаляло с около 30%, поясняват от НСОРБ. Оттам пък таксата смет е по-ниска, което показва, че явно моделът е работещ. Допълнително общината пести и от това, че сама си събира и извозва боклука.

В Златоград също имат собствена система за разделно събиране. В периода 2015-2016 г. е извършено проучване за определяне на количествения и морфологичния състав на отпадъците с цел прецизиране на количествата по вид, което да даде база за вземането на решения, свързани с разделното събиране на отпадъците. Според НСОРБ "неуспешният опит на общината за сътрудничество с организациите по оползотворяване на отпадъците бе предпоставка местната администрация да вземе тази дейност в свои ръце".

Примерите за това как общините се справят с боклука са много, но главният въпрос е кои от тях са наистина работещи. Опитите за въвеждане на нова методология за изчисляването на такса смет пък явно ще почакат до 2025 година. Ако и тогава не бъдат отложени - заради опасения от протести на засегнатите, липсата на разяснителна кампания или просто заради нежелание за частично реформиране на сектора от страна на местните власти.

Нормативно

За "Капитал" от НСОРБ обясниха, че за приемането на новата концепция за определянето на таксата е нужно да се приемат два основни документа.

Първият е рамковото споразумение между НСОРБ и НСИ, в което са описани подробностите за начина, по който местните власти ще получават подробни данни за броя на живеещите на съответната територия.

Нужно е и нормативно да се регламентират начините за изчисляване на таксата, като това трябва да стане до 31 март 2024 година. Това влезе в специална наредба с образец на план-сметката, както и с вариантите за изчисляването на таксата. Това ще бъде направено от финансовото министерство, чийто експерти вече работят по темата, като се очаква нейното публикуване за обществено обсъждане, пишат от НСОРБ до "Капитал".

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    А данъчната оценка трябва да зависи от пазарната цена...

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#2] от "mickmick":

    По-точно да е близка до пазарната цена. Че то сега се различава на порядъци.

    Нередност?
Нов коментар