Общините ще могат да освобождават частично от такса смет спрели бизнеси

Отстъпката да е за определен период през 2020 г. и по решение на общинските съвети, предлагат от ГЕРБ

Сега има опция за неплащане единствено ако компанията не работи цяла година
Сега има опция за неплащане единствено ако компанията не работи цяла година
Сега има опция за неплащане единствено ако компанията не работи цяла година    ©  Николай Дойчинов
Сега има опция за неплащане единствено ако компанията не работи цяла година    ©  Николай Дойчинов

Общинските съвети да могат да освобождават частично от такса битови отпадъци бизнеси, които са прекъснали дейността си заради коронакризата и обявеното извънредно положение от правителството. Отстъпката може да е за определен период през 2020 г. и е за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. Предложението за промяна в Закона за местните данъци и такси е на депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Поправката ще засяга всички бизнеси, които могат да докажат чрез финансови и други документи, че са преустановили временно работа след 13 март 2020 г. Какви точно да са тези други доказателства ще се определя от съответния общински съвет.

По сега действащите разпоредби общината не събира такса за сметоизвозване и сметосъбиране при две хипотези - ако не предоставя тази услуга или пък ако имотът на нейна територия не се ползва през цялата година, като за целта собствениците или ползвателите му трябва да подадат декларация до 31 октомври на предходната година. Тази разпоредба обаче не помага на бизнеси, на които им се е наложило непредвидено да спрат дейност заради пандемията от COVID-19 и обявеното от правителството извънредно положение през март. Затова сега се предлага и редакция на текстовете.

Таксата за битови отпадъци има три компонента (събиране, депониране и поддържане на обществени площи), като предложението сега е фирмите с временни затруднения да бъдат освободени само от първия. В текстовете не се предвижда местните власти да могат да връщат вече платена такса смет от временно спрели дейност компании. Заради коронавируса тази година срокът за плащането на таксата с отстъпка от 5% беше удължен до 30 юни.

Дружествата могат да изберат на каква база да плащат такса смет - на база съд и честота на извозване, да сключат индивидуален договор с фирма за сметоизвозване и сметосъбиране или да дължат определена в промили такса на база по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка на имота.

Текстът изглежда закъснял, твърде ограничителен (повечето фирми не спряха изцяло, а само частично) и едва ли много общини ще са склонни да се лишат от приходи при изтънели бюджети. Но, от друга страна, е по-честно да го има и да се заплаща за реално извършена услуга, а не на база предходна силна година с много отпадъци.