Отчетите на държавните компании за миналата година продължават да са непублични

Резултатите им трябваше да са видими до 25 април, но преход от имейл към автоматизирана система в АППК ги бавят

Управляваната от Петя Александрова Агенция за публични предприятия и контрол пусна електронната система за качване на отчетите в средата на април
Управляваната от Петя Александрова Агенция за публични предприятия и контрол пусна електронната система за качване на отчетите в средата на април
Управляваната от Петя Александрова Агенция за публични предприятия и контрол пусна електронната система за качване на отчетите в средата на април    ©  Надежда Чипева
Управляваната от Петя Александрова Агенция за публични предприятия и контрол пусна електронната система за качване на отчетите в средата на април    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До последния ден на старото правителство държавните компании останаха верни на практиката си да бъдат възможно най-малко прозрачни. Отчетите им за 2020 г. трябваше да са качени на сайта на Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК) до 25 април, но няколко седмици по-късно това все още не е факт. Напредък, но със закъснение, има в обявяването на данни единствено по отношение на отчетите им за третото тримесечие на миналата година. През последните седмици повечето от тях вече са публикувани, като това става със закъснение от близо шест месеца - срокът за тях беше краят на октомври. В същото време компании като "Автомагистрали" разпределят милиардни бюджети, а други като Държавната консолидационна компания обединяват практически десетки предприятия.

Прехвърляне на функции

От средата на миналата година държавните фирми трябваше да започнат да изпращат отчетите си на АППК, която наследи Агенцията за приватизация и пое координацията на публичните предприятия. Дотогава документите се събираха и публикуваха от Министерството на финансите, което се случваше общо взето в срок. След като тази дейност премина към АППК обаче отчетите на практика станаха недостъпни (с изключение на единични случаи като "Булгаргаз", която качва резултатите на собствения си сайт).

Донякъде процесът беше затруднен от липсата на работеща автоматизирана система, така че фирмите трябваше да изпращат документите си по електронна поща, след което те да бъдат качвани допълнително на сайта на агенцията. Едва в средата на април АППК публикува съобщение, че спира приемането на отчети по мейл, като държавните дружества вече трябва да ги качват през електронно-информационната система. По всичко обаче личи, че тя все още е в тестов режим. А междувременно резултатите остават тайна.

Разтегателни срокове

Според правилника за прилагане на приетия през 2019 г. Закон за публичните предприятия държавните компании трябва да представят в ресорното министерство и в АППК тримесечните си отчети до 30 дни след приключване на съответното тримесечие. За годишните отчети срокът е до 25 април на следващата година, като документите включват също анализи и доклади за дейността.

От АППК казаха за "Капитал", че електронно-информационната система вече е конструирана и понастоящем публичните предприятия качват отчетната си информация в нея, но това е процес, който сега започва и който трябва да бъде проверен и одобрен от АППК, за което се изисква време. "След одобрението от наша страна качената от публичните предприятия информация ще стане публично достъпна", уточниха от агенцията. Колко време ще отнеме това, не е ясно. Традиционно данните на сайта на Финансовото министерство ставаха достъпни за четене около седмица след крайния срок за подаване.

Освен да координира обаче самата АППК няма особени правомощия по отношение на публичните предприятия. От агенцията казаха, че тя може да изисква допълнителна информация от дружествата, но не може да налага санкции за неспазване на сроковете.