Чуждите инвестиции са на минус през първото тримесечие

Износът на услуги се свива заради спада на посещения от чужди туристи през зимата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През първото тримесечие на годината нетният размер на преките чуждестранни инвестиции в страната е отрицателен в размер на 27.8 млн. евро, показват данните на Българската народна банка (БНБ), публикувани в сряда. За справка, година по-рано сумата беше положителна - 347 млн. евро, но трябва да се подчертае, че данните са предварителни и ще бъдат ревизирани през следващите месеци. Към момента статистиката показва, че отливът на чужди капитали през първото тримесечие идва от дялов капитал, който сигнализира дългосрочен интерес, и дългови инструменти.

На минус е и текущата сметка на платежния баланс на България - от 163 млн. евро при положителна нетна сума 292 млн. евро година по-рано. Разликата идва от по-голям търговски дефицит през първите месеци на тази година и по-малко постъпления от износ на услуги - предимно туристически.

Инвестиции на минус

Предварителните данни на БНБ показват, че нетните чужди капиталовложения в страната нарастват с 490 млн. евро през първото тримесечие от инвестиции под формата на реинвестирана печалба - тази част от нетния финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в България. Това е със 143 млн. евро повече от миналогодишната сума.

Но това не е достатъчно да компенсира отлива на капитали под формата на дялов капитал (134 млн. евро през януари - март) и дългови инструменти (384 млн. евро). Сумите не са финални, тъй като предстоят допълнителни ревизии с постъпването на тримесечните и годишните финансови отчети на българските дружества.

Според разбивката по държави минусът идва от Белгия (100 млн. евро), Русия (148 млн. евро) и Обединеното кралство (240 млн. евро), а от Холандия и Франция постъпват нето капиталовложения в размер на съответно 187 млн. евро и 144 млн. евро. От общите нетни данни по сектори е трудно да се изведат повече детайли, но, изглежда, един от източниците на отлива през първото тримесечие е преработващата промишленост.

Текущата сметка е на минус

По сметките на БНБ износът на стоки през първото тримесечие расте с 8.7% над отчетеното през същия период на 2020 г. до общ обем на продажбите в чужбина от близо 7.8 млрд. евро. Вносът обаче също расте, и то с по-силен темп - с 10% до 8.3 млрд. евро, като така търговският баланс е на минус. Нетният експорт на услуги е на плюс 539 млн. евро, но това е с 200 млн. евро под резултатите от година по-рано. Разликата идва от спада на посещения на чужди туристи по време на зимния туристически сезон.

Сметката за първичния доход, където влизат нетните постъпления от дивиденти и парите на временно работещите извън страната, е на минус 533 млн. евро през първото тримесечие, което е почти без промяна спрямо същия период на миналата година. При вторичния доход, където са включени европейските средства и парите от емигранти, нетната сума леко нараства със 107 млн. евро до 369 млн. през януари - март спрямо първите месеци на 2020 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-(
    Кнб

    То остава някой да налива във военна диктатура, в която изборите ще ги печели машината и управлението ще бъде толкоз прозрачно че никой няма да може да гледа как се прави. И където един министър сънуващ "специални технически средства", използвани от аскерите му иска да уволннява журналисти че не му свирят по гайдата.

    Нередност?
Нов коментар