🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът към бизнеса: Поставяме началото на прозрачно и почтено управление

На среща на бизнес мрежата на "Капитал" държавният глава и икономическият министър представиха приоритетите на управлението през следващите месеци

На среща на бизнес мрежата на "Капитал" президентът Румен Радев и икономическият министър Кирил Петков представиха някои конкретни задачи в сферата на икономиката и стратегическите цели на временното управление
На среща на бизнес мрежата на "Капитал" президентът Румен Радев и икономическият министър Кирил Петков представиха някои конкретни задачи в сферата на икономиката и стратегическите цели на временното управление
На среща на бизнес мрежата на "Капитал" президентът Румен Радев и икономическият министър Кирил Петков представиха някои конкретни задачи в сферата на икономиката и стратегическите цели на временното управление    ©  Велко Ангелов
На среща на бизнес мрежата на "Капитал" президентът Румен Радев и икономическият министър Кирил Петков представиха някои конкретни задачи в сферата на икономиката и стратегическите цели на временното управление    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Поставяме началото на прозрачно, открито, почтено и отговорно към обществото и към бизнеса управление." Това каза президентът Румен Радев на среща на бизнес мрежата на "Капитал", в която членуват мениджърите и собствениците на най-големите компании в България. Като гости на събитието в сряда вечерта държавният глава и служебният икономически министър Кирил Петков представиха някои конкретни задачи в сферата на икономиката и стратегическите цели на временното управление. "Търсим преориентиране, така че бизнесът да има успех на базата на почтеност, иновативност и внедряване на съвременни модели на управление, а не на базата на близост до властта", посочи Радев.

Енергетика и инвестиции

Президентът очерта няколко ключови области, в които назначеното от него служебно правителство ще работи, макар и с ограничен времеви хоризонт и без парламентарна подкрепа. По думите му гарантирането на достъпна и надеждна енергия е решаващо, за да има конкурентоспособен бизнес. Страната зависи от въглища за 50% от енергийния си микс и в момента именно те осигуряват автономност и сигурност на енергетиката, посочи той. По думите му реална диверсификация и независимост може да даде газовият интерконектор с Гърция, но изграждането му се бави с години и той все още не е факт.

Чуждестранните инвестиции през последните години не са на нивото, което бихме искали да видим, но това е свързано с качеството на институциите, смята президентът. "Имаме амбицията да подобрим значително нашите институции", каза той и добави, че първата крачка към това е изборът на прогресивен екип за служебното правителство.

Върховенство на закона

На въпрос за приоритетите в областта на върховенството на закона и защитата на правата на гражданите Радев посочи, че държавата не трябва да се меси в бизнеса, но трябва да създаде прозрачни, предсказуеми и справедливи правила като рамката, в която той да се развива. А това означава стабилна съдебна система, качествени институции, независими регулатори и премахване на корупцията.

Президентът обаче добави, че държавата има изисквания и към бизнеса: "Да си плаща данъците, да не корумпира държавните чиновници, да влага в човешки капитал, да помага за образованието и преквалификацията и най-вече за научноизследователската и развойната дейност." Високо ще ценим и социално ориентирания бизнес, добави той.

По-малко държава

За по-малка намеса на държавата в бизнеса и за по-ефективно разпределяне на публичните средства ще работи служебният министър на икономиката Кирил Петков. Като важен фокус той определи насърчаването на износа, от който според него зависи дългосрочното и реално подобряване на стандарта на живот. Министърът посочи, че едва 14% от всичките 400 хил. компании в България са експортно ориентирани, но 10% от тях са с много висока продуктивност. "Само ако успеем да повишим средната продуктивност на тези 14% до горните 10%, нашият брутен вътрешен продукт може да се удвои", заяви Петков.

Това, което го е изненадало през първата седмица в министерството, е, че администрацията всъщност работи много добре. "Разбрах, че проблемът не е в редовия чиновник, а в това какви нареждания му идват отгоре", каза министърът. И със зададени правилни насоки администрацията може да бъде доста ефективна.

Партньорство вместо грантове

Публичните средства могат да имат икономическо въздействие само ако се използват прозрачно и ефикасно, посочи още Кирил Петков. Като лош пример той даде Българската банка за развитие, където близо 1 млрд. лв. са раздадени на едва 8 фирми. Икономическият министър смята, че държавните пари трябва да бъдат стимул за частните инвестиции и да привличат частен капитал. "Идеята за държавата като един платец за мен не е оптимална - държавата трябва да е партньор, а истинската добавена стойност и истинските инвестиции трябва да се случват от частния сектор. Дългосрочно грантовете не са добра стратегия ", каза Петков.

Очаква се следващата седмица Министерството на икономиката да излезе с новите мерки в подкрепа на бизнеса, но от изказването на Петков стана ясно, че те ще имат нов фокус. "Кризата още съществува, но вече излизаме от чисто медицинския проблем, където трябваше да затворим бизнесите и да се опитаме да ги компенсираме. Време е вече за следващата стъпка, за възстановяване", каза той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mitaka1987 avatar :-|
    mitaka1987

    Извинете, но видеото свършва неочаквано на 46-та минута. Има ли го някъде цялото ? Благодаря !

    Нередност?
  • 2
    t.andreev avatar :-|
    t.andreev

    Какво трябва да означава "Партньорство вместо грантове" и защо грантовете да не са добра стратегия?! По-добра стратегия ли ще бъде да се дават пари като заеми? Къде виждате партньорството или може би го веждате в наливане на ресурс в банките, които така или иначе не са бизнес ориентирани?!

    Нередност?
  • 3
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 3

    Та с друга дума директна държавна намеса навсякъде. Бизнеса става, защото си добър в бизнеса, не само защото го упрвляваш модерно. правлява се така, както го изисква бизнеса. То иначе най-съвременният модел на управление е всичко да е собственост на Сорош и да е НПО. Тогава всичко ще е законно, защото не българското право ще е неприложимо за каквото и да е и ще е напълно прозрачно, защото изобщо няма да се вижда как са взимани решенията. Само дето няма да е българско. Е те това е новостта -- трябва бизнеса да е партньор на Радев за да получи пари. А дали пък администрацята не работи именно защото им са дадени правилните указания? Или пък защото просто не им се мешат в работата с указания? И дали няма да престане да работи с новите указания, например отностно неудобните журналсти?

    Нередност?
Нов коментар