Потреблението повишава икономиката на България с 9.6% през второто тримесечие

Спрямо първите месеци на годината БВП расте слабо - с едва 0.4%

Големият двигател на икономиката през второто тримесечие отново е потреблението.
Големият двигател на икономиката през второто тримесечие отново е потреблението.
Големият двигател на икономиката през второто тримесечие отново е потреблението.    ©  Лили Тоушек
Големият двигател на икономиката през второто тримесечие отново е потреблението.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическият растеж на България през второто тримесечие на 2021 г. е необичайно силен - 9.6% на годишна база, показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ). Това обаче не е изненада предвид драстичния спад на БВП през кризисните април и май на миналата година.

На тримесечна база обаче увеличението е доста по-скромно - едва 0.4% спрямо първите месеци на тази година. Това е доста под отчетените средно 2% и 1.9% ръст на БВП съответно в ЕС и еврозоната и е сред най-слабите изменения на тримесечна база в съюза. Но разликата може да бъде обяснена с факта, че големите икономики в Европа се свиха през първото тримесечие заради наложените пандемични мерки и средно ЕС отчете спад, докато в България БВП се повиши с 2.5% на тримесечна база.

Повечето макроикономически прогнози се ревизират нагоре през последните седмици и залагат на ръст на българския БВП с над 4% за 2021 г. Рисковете обаче се увеличават - политическата несигурност, развитието на пандемията и растящата международна нестабилност може да застрашат възстановяването на икономиката.

Основният двигател отново е потреблението

Големият двигател на икономиката през второто тримесечие, изглежда, отново е потреблението - с ръст от 6.7% на годишна база и 2.5% на тримесечна база. Съществен фактор за по-високото ниво вероятно са отпадналите ограничения срещу разпространението на коронавируса през периода април - юни, повишените заплати в публичната сфера и подобряващият се пазар на труда. А по-добрите перспективи за икономиката в бъдеще допълнително дават увереност на домакинствата да разходват разполагаемия си доход.

Инвестициите също са нагоре през второто тримесечие - показателят бруто образуване на основен капитал се повишава с 4.2% на годишна и 0.6% на тримесечна база. Повечето макроикономическите прогнози залагат растежът на инвестициите да се ускорява заради европейския План за възстановяване, но България все още не го е подала. Възможно е тази година да се окаже относително слаба за страната и предвид политическата несигурност, защото неизвестността за бъдещето на икономическите политики в страната задържа някои инвестиционни планове на компаниите.

Външната търговия се свива леко през второто тримесечие - износът на стоки и услуги намалява с 0.6% на тримесечна база, а вносът се свива с 0.7%. Данните по текущи цени обаче показват увеличение както при стоките, така и при услугите, което означава, че вероятно голяма част от този ръст идва от инфлацията. На годишна база обаче увеличението е двуцифрено - 20.3% при износа на стоки и услуги и цели 28.6% при вноса.

Повече по темата четете в седмичния брой на "Капитал".