🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът продължава да расте с над 22% през август

Обемът на продадените в чужбина стоки изпреварва нивата от 2019 г., но ефект имат и увеличаващите се цени на суровините

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общата стойност на изнесените български стоки от началото на годината продължава да расте и до август включително достига близо 44 млрд. лв., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Така експортът се е увеличил с 22.4% на годишна база, но влияние оказва базовият ефект - резултатите през 2020 г. бяха необичайно слаби поради кризата. Обемът на износа тази година продължава да изпреварва и нивата си отпреди пандемията, като за първите осем месеца е с 11.5% нагоре спрямо същия период на "нормалната" 2019 г.

Само през август реализация в чужбина са намерили български стоки за над 5.5 млрд. лв. Както и през последните години резултатът през този месец е малко по-слаб в сравнение с юли. Спрямо август 2020 г. обаче се отчита ръст от около една трета.

Трябва да се има предвид, че оценките за експорта се базират на паричната стойност на продуктите, а не на тяхното количество. Голяма част от по-добрите резултати от последните месеци вероятно се дължат на нарастващите цени на суровините и на стоките, които България продава навън.

Суровините и горивата остават основен двигател на експорта към трети страни

Българският експорт към страни извън ЕС от началото на годината до август включително продължава да нараства и достига 14.7 млрд. лв., което е ръст от 20.5% спрямо същия период на миналата година, показват данните на националната статистика. Ръст се отчита и спрямо 2019 г., когато същият показател е бил 13.6 млрд. лв.

Най-голямо увеличение на годишна база продължават да отчитат суровите материали и горивата - съответно 32.3% и 29%. Именно в тези стокови групи обаче се наблюдава и най-значителен скок в цените.

През август на пазарите извън ЕС са продадени български стоки с цели 45.7% повече спрямо същия месец миналата година.

Пик през юли

Данните за търговията със страните от ЕС, които традиционно излизат с месец по-късно, също показват ръст. Експортът към европейския пазар за месеците до юли е за 25.3 млрд. лв., или с 23% нагоре на годишна база. Спрямо 2019 г. показателят е 15.5% нагоре. За същия период най-голям ръст на износа се наблюдава при групата на мазнините и маслата от растителен и животински произход, като увеличението на годишна база е повече от двойно.

В рамките на месец юли българската продукция, реализирана в страните от ЕС, е с 16.1% повече спрямо юли 2020 г. и е вторият най-добър месечен резултат за 2021 г. към момента.

Все още няма коментари
Нов коментар