🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията през ноември се изстреля до 7.3% на годишна база

Основните двигатели остават храните, комуналните услуги и горивата. Еврозоната отчете рекорден ръст на потребителските цени

Хранителните продукти са поскъпнали със 7.2% за година.
Хранителните продукти са поскъпнали със 7.2% за година.
Хранителните продукти са поскъпнали със 7.2% за година.    ©  Лили Тоушек
Хранителните продукти са поскъпнали със 7.2% за година.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в страната очаквано продължава да расте и през ноември достига 7.3% на годишна база, което е най-високата стойност от края на 2008 г. насам, показват данните на НСИ. Поскъпване се наблюдава както при стоките, така и при услугите, а най-голям е ръстът на цените на транспорта - близо 23%. Хранителните продукти и комуналните услуги, които са основна част от бюджета на домакинствата, за година са поскъпнали съответно със 7.2% и 10.9%. Само за месец потребителските цени са се повишили с 1.4% спрямо октомври.

Инфлацията в страната се ускорява за девети пореден месец. Процесът до голяма степен беше очакван със започналото възстановяване на икономиката след нейното затваряне през пандемията. По-високите потребителски цени са следствие и на по-скъпите суровини и електроенергия, както и на затрудненията с производството и доставките, които оставят търсенето на някои стоки по-високо от предлагането. Тази тенденция се наблюдава във всички развити икономики.

Транспортът и битовите сметки са с най-голям ръст

С най-голям ръст на годишна база са цените на транспорта, които се увеличават с 22.9%, показват данните на националната статистика. Това се дължи най-вече на горивата, които са 29% нагоре спрямо миналия ноември. Комуналните услуги пък са поскъпнали с почти 11%, като голяма част от увеличението тук се дължи на газта, която за година е с близо 90% нагоре. С над 10% е поскъпването в сферата на развлеченията и културата, като основен двигател са туристическите услуги с ръст на цените от над 18%.

При хранителните продукти, които представляват около една трета от разходите на домакинствата, НСИ отчита инфлация от 7.2%. Най-много растат цените на маслата и мазнините от естествен произход - с 25%, а хлябът е поскъпнал с над 14% за последните 12 месеца. Само телекомуникационните услуги и мобилните апарати отчитат понижение от 4.9% спрямо ноември 2020 г.

Най-много на месечна база са поскъпнали развлеченията - с 3.3%. Цените на транспорта са с 2.8% нагоре, а на комуналните услуги - с 2.1%. При хранителните продукти повишението е 1.5% спрямо ноември. НСИ отчита поскъпване на хляба с 4.4% само за месец, а на топлоенергията - с над 11%.

Инфлацията по света също се ускорява

Потребителските цени продължават да растат в повечето развити икономики. През ноември в САЩ беше отчетена рекордна за последните близо 40 години инфлация от 6.8%, а в еврозоната - 4.9% - най-високата стойност, откакто съществува единната валута. От страните в Европейския съюз според наличните към момента данни на Евростат най-висока инфлация през ноември е измерена в прибалтийските страни, като тя се ускорява през последните месеци - 9.3% в Литва, 8.4% в Естония и 7.4% в Латвия на годишна база. Тези данни се базират на хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който използват европейските институции, и леко се различават от индикатора на НСИ. Сравнимата инфлация по ХИПЦ за България през ноември е 6.3%. Над 6% по същия показател отчитат още в Белгия, Люксембург и Германия.

Високата инфлация се очаква да бъде решаващ фактор за определяне на следващите стъпки на централните банки на САЩ и еврозоната, които тази седмица имат заседания за определяне на посоката на паричната си политика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Хартия - стока - хартия ' , понеже стоката е константа увеличаването на новонапечатана хартия води до инфлация ...

    Нередност?
Нов коментар