Кризата в електроразпределителните дружества заплашва цялата енергийна система

Създава се ликвиден проблем заради голямата разлика между регулираните тарифи и реалните борсови цени на енергията за технологични загуби

Мрежовите такси за пренос на електроенергия вероятно ще се повишат от Нова година
Мрежовите такси за пренос на електроенергия вероятно ще се повишат от Нова година
Мрежовите такси за пренос на електроенергия вероятно ще се повишат от Нова година    ©  Цветелина Белутова
Мрежовите такси за пренос на електроенергия вероятно ще се повишат от Нова година    ©  Цветелина Белутова

Дебатът за високите цени на електрическата енергия в България и необходимостта от някаква форма на подпомагане е уникален по няколко причини. Първо, докато останалите страни са фокусирани върху помощи за домакинствата, в България основните мерки са насочени към небитовите потребители, тъй като домакинствата имат регулирани цени, които не са променяни от началото на юли. Второ, въпреки този факт повечето политици продължават да настояват за мерки за домакинствата. И трето, ескалацията на ликвидните проблеми при мрежовите компании застрашава възможността им да се разплащат с доставчиците по веригата и България може да се окаже първата държава в Европа със застрашени от фалит оператори на електроразпределителната мрежа. Сходен ликвиден проблем, който също се пренебрегва, има и при търговците на електрическа енергия, но мрежовите компании работят с регулирани цени, които са в пъти по-ниски от действителните, по които закупуват енергията за технологичните си загуби от борсовия сегмент "Ден напред".

В последните три месеца мрежовите оператори на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО натрупаха финансови загуби в размер на над 150 млн. лева само заради това.

Въпреки публичните призиви от страна на дружествата относно необходимостта от спешни мерки за навременното им компенсиране все още няма реални резултати по казуса нито от страна на правителството, нито от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Разликата между регулаторно утвърдената цена за енергията от 131.21 лв./мВтч и реално търгуваната на борсата е над 300 лева в последните седмици. Това води до ликвидни проблеми за електроразпределителните дружества и необходимост от спешна корекция на мрежовите тарифи. Появяват се публични спекулации за възможния ръст на цените за битовите потребители от началото на януари 2022 г. Има и призиви за "замразяване" на битовите цени. Въпросът е кой ще плати крайната сметка за всичко това и отговорът е ясен, както винаги - всички клиенти.

Това фокусиране върху регулираните цени за домакинствата, които до момента така или иначе са изцяло защитени от рязкото увеличение на пазарните цени на електрическата енергия, не води до нищо друго освен трупане на политически дивиденти и прехвърляне на проблема на някой друг - компаниите в сектора. Това, което политиците удобно пропускат, е, че промяна в мрежовите цени няма да засегне само домакинствата, за да се иска замразяване, а ще се разлее и до всички небитови клиенти, които от три-четири месеца вече имат значително по-високи разходи. С други думи, те ще понесат двоен удар - веднъж, от по-високите борсови цени; втори път, от по-високите цени на мрежови услуги (както за разпределение, така и за пренос), и, ако наистина има замразяване на каквото и да било при цените за домакинства, трети път, от прехвърлянето и на тази тежест върху бизнеса.

До момента обаче няма конструктивен политически дебат, независимо дали в рамките на служебното правителство или новите парламентарно представени формации. Напротив - всички получават помощи с изключение на мрежовите компании в електроенергийния сектор. Ясно е, че сметките както на домакинствата, така и на небитовите потребители трябва да се увеличат, защото е наложителна корекция на цените на мрежовите услуги, които плащат всички потребители и производители.

Този проблем няма да изчезне със замразяване на един или друг компонент, напротив - той ще се задълбочи, защото сметката рано или късно се плаща, независимо дали с по-високи цени или с по-ниско качество на услугите (аварии, липса на инвестиции и др.) поради невъзможност да бъдат финансово обезпечени. Това обаче не означава, че крайните сметки трябва да бъдат непосилни за домакинствата или небитовите клиенти, още повече в условия на възстановяване от последствията от пандемията, енергийния шок през тази година и нарастващите цени на производител, както и растящата инфлация при потребителските цени. Именно тук трябва и правителството - служебно или редовно - да влезе във функциите си и да осигури финансова подкрепа по подобие на предоставената за всички останали крайни клиенти, тъй като разпределителните дружества също са крайни клиенти, купуващи електрическа енергия по свободно договорени цени. Отлагането на подобна подкрепа само ще направи процеса още по-мъчителен, а предстоящото увеличение на цените - по-голямо.

Недостатъчният финансов ресурс има пряко отражение върху качеството на услугата, но не спира дотам и бързо ще се разлее към други субекти в сектора - преносния оператор, Фонд "Сигурност на електроенергийната система", производители, както и други контрагенти на дружествата - под формата на междуфирмена задлъжнялост. С други думи, "горещият картоф", който се прехвърля върху разпределителните дружества, не спира до тях и бързо ще засегне голяма част от сектора.

Вече има положителен пример с отпуснатата компенсация за небитовите клиенти за октомври и ноември, която се отразява в текущите фактури, издавани от търговците на електрическа енергия. Тя се отнася както за бизнеса, така и за ВиК оператори и др., но електроенергийните мрежови оператори остават извън обхвата ѝ.

Отлагането на решенията ще доведе до шоково увеличение от началото на следващата година, но то няма да е изолирано само до домакинствата, а ще обхване цялата икономика. Тогава ще се водят нови дебати за механизми за компенсиране на новото увеличение и т.н. Всичко това може да бъде предотвратено, като правителството приложи собствения си критерий за отпускане на държавната помощ - всички крайни потребители по свободно договорени цени, което включва и разпределителните дружества.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Някой ще духа супата и най вероятно няма да са ЕРП тата ...

    Нередност?
Нов коментар