Инфлацията стана двуцифрена и достигна 10% през февруари

Очаква се войната в Украйна допълнително да повиши цените през следващите месеци

Най-много на месечна база поскъпват храните - с 3.3% по данни на НСИ.
Най-много на месечна база поскъпват храните - с 3.3% по данни на НСИ.
Най-много на месечна база поскъпват храните - с 3.3% по данни на НСИ.    ©  Георги Кожухаров
Най-много на месечна база поскъпват храните - с 3.3% по данни на НСИ.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в страната очаквано продължава да се покачва за дванадесети пореден месец и през февруари достига 10% на годишна база, показват данните на националната статистика. Стойността е сравнима с нивата от края на 2008 г., но засега остава под върховите стойности от времето на Световната финансова криза. Само за месец потребителските цени отчитат ръст от 1.4% в сравнение с януари.

Най-осезаемо е поскъпването в сферата на транспорта, където цените са близо 21% нагоре за година, теглени основно от горивата. Инфлацията при храните също расте и достига 13.6%, а цените на комуналните услуги са нараснали с 13% спрямо февруари миналата година. Именно тези категории заемат и най-съществен дял от потребителската кошница - около 60%. Данните регистрират поскъпване във всички останали групи продукти и услуги с изключение на съобщенията.

Ускорена инфлация се наблюдава през последните месеци във всички развити страни вследствие на възстановяващата се от пандемията икономическа активност и България не остава встрани от този процес. Според експертите за ръста на цените допринасят още поскъпналите електроенергия и суровини, забавянията на доставки по световните вериги и стимулиращите антиковид мерки от страна на правителствата и централните банки.

Преобладаващите прогнози на институциите са, че инфлацията ще остане висока през тази година. Перспективите допълнително се влошават от конфликта в Украйна и икономическите последствия от него. Това ще доведе и до по-висока от заложената в бюджета на страната средногодишна инфлация от 5.6%, обяви днес министърът на финансите Асен Василев. Според последните данни към февруари средногодишната инфлация достига 5%.

Горивата и храните - все по-скъпи

Инфлацията през февруари, както и през предходните месеци, е най-висока в сферата на транспорта - 21%, отчита статистиката, като с над 33% на годишна база са нараснали цените на горивата за автомобили. Отново горивата стоят в основата на поскъпването и на комуналните услуги от близо 13%. В тази категория над двойно е увеличението на газа, а близо 28% нагоре са твърдите горива.

Храните, за които отива около една трета от бюджета на домакинствата, са с 13.6% по-скъпи в сравнение с февруари 2021 г. От тях най-много растат цените на естествените мазнини, зеленчуците и тестените изделия. С двуцифрен темп поскъпват още услугите на ресторанти и хотели.

На месечна база НСИ отчита 1.4% инфлация. Спрямо януари най-много са нараснали цените на храните - с 3.3%, от тях зеленчуците с над 11%, а тестените изделия с 2%. Комуналните услуги обаче леко поевтиняват на месечна база и са с 0.4% надолу поради отчетен спад на цената на газа от 12%.

По-високи цени и по света

Инфлацията продължава да се ускорява в по-голямата част от развития свят. През февруари в САЩ тя достига 7.9% на годишна база - най-високото ниво за последните 40 години. В еврозоната потребителските цени продължават да растат с най-бързия си темп от създаването на единната валута - 5.8% през февруари. Според наличните в Евростат данни най-висока инфлация в ЕС отчитат Литва и Естония - съответно 14% и 12%. Сравнимата с тези числа стойност за България е 8.4%, измерена с предпочитания от европейската статистика хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ).