Асен Василев: Инфлацията ще продължи да се ускорява

България има готов план за действие при пълно спиране на доставките на руски природен газ и петрол, заяви финансовият министър

Според финансовият министър кризата в Украйна няма да е за няколко месеца, а ще продължи с години.Това ще се отрази и на начина, по който работи бизнесът и пазарите на тези суровини.
Според финансовият министър кризата в Украйна няма да е за няколко месеца, а ще продължи с години.Това ще се отрази и на начина, по който работи бизнесът и пазарите на тези суровини.
Според финансовият министър кризата в Украйна няма да е за няколко месеца, а ще продължи с години.Това ще се отрази и на начина, по който работи бизнесът и пазарите на тези суровини.    ©  Надежда Чипева
Според финансовият министър кризата в Украйна няма да е за няколко месеца, а ще продължи с години.Това ще се отрази и на начина, по който работи бизнесът и пазарите на тези суровини.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инфлацията в страната ще продължи да се ускорява заради последиците от войната в Украйна. Това заяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев за традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал. Днес НСИ публикува данните за индекса на потребителските цени през февруари, който се повишава с 10% на годишна база.

Правителството прие бюджет 2022 с очаквания средногодишната инфлация в страната да е 5.6%. Сега Василев убедено заяви, че тя ще е по-висока. "Това мисля, че е даденост, имайки предвид какво се случва с цени на горива, метали, хранителни продукти".

Според Василев обаче все още не е ясно как настоящата криза ще се отрази на ръста на българската икономика. Според него трябва да се моделира ефектът върху бюджета от голямата бежанска вълна към страната ни, която е основно от жени и деца. А това ще промени и параметрите на обещаната актуализация в средата на годината - в бюджета ще трябва да се заделят значителни буфери за посрещането на бежанската вълна.

Енергийната зависимост

Василев припомни, че на ниво ЕС се обсъжда възможността за общоевропейски договори за покупка на газ и на петрол. Според него политиката на Европа в момента трябва да е синхронизирана, защото различните държави са ударени по различен начин, но за да може Европа да се освободи от енергийната си зависимост от Русия, е нужно "да си помогнем", а не да се конкурираме.

"Със сигурност това, което виждаме, е едно твърдо намерение от страна на европейските лидери много бързо да се отреже суровинната зависимост от Русия", каза Василев. Той очаква, че в срок 2-3 години ще "имаме много сериозна алтернативна база, върху която да е стъпила европейската икономика".

Василев отново заяви, че България има готов план за действие при пълно спиране на доставките на руски природен газ и петрол.

Няколко сценария за развитие на кризата

Правителството работи по няколко сценария, свързани с развитието на войната в Украйна, стана ясно от думите на Василев. Базовият сценарий е свързан с проблемите около очертаващата се липса на стоки и логистиката им. Най-тежкият е свързан с разширяване на конфликта към Молдова, както и ако има малка или почти няма реколта в Източна Европа. Или пък бъде блокиран Босфора "примерно както беше затворен Суецкият канал за корабоплаване".

"Европа и светът вече са много различни. От гледна точка на бизнес, на вериги на доставки, имаме фундаментална промяна", каза Василев. Според него кризата в Украйна няма да е за няколко месеца, а ще продължи с години. Това ще се отрази и на начина, по който работи бизнесът и пазарите на някои суровини като газ, петрол, някои метали, зърнени култури.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    Инфалцията у нас е три пъти по-висока от тази в ЕС. Проблемът за мен е, че последната година няма абсолютно никаква икономическа мисъл в това правителство как да се намали тази инфация и да стане по-поносима за населението в държавата. Дори напротив, всичко, което се прави или не прави, или планира за в бъдеще още повече подхранва инфлацията. Пълна неадвекватност и посредсвеност.
    В момента се разчита на продажба на български ток на международните борси, на теглене на дългове и на нищо друго, за да закърпят положението. За сметка на това товарят бъгарският бизнес, който или ще вдига цените на продукцията, ще освобождава работна ръка или и двете. Накрая разбира се виновни ще са предишните оставили в лошо състояние държавата, Пеевски, Гешев, ДПС, войната, Путин и Филанкишията!

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    ГЕРБ-младежи са не спряха !
    Обикалят и праат тъй, че некфи хора да са изпаднали в паника - като у Пловдив, на "Металика !

    Нарочно клатят стабилността на КК - Кирчо и Кокорчо ..
    И това , баш когато всички трябва да сме яко евроатлантисти!

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    ".. няма абсолютно никаква икономическа мисъл в това правителство как да се намали тази инфация и да стане по-поносима за населението в държавата..."
    ----

    Иди ти да бориш инфлацията, когато ГЕРБ-младежи вършеят из бензиностанциите, зареждат на 3 колонка и всяват паника.. и когато ГЕРБ-старци събуждат проинфлационни очаквания чрез олио !

    Нередност?
Нов коментар