Икономическите ефекти от войната: По-слаб растеж и още инфлация

Износът на български стоки към Русия и Украйна е едва 2.4% от общия, но са разрушени вериги на доставки

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Все повече икономисти предупреждават за риск от стагфлация в Европа и продължаващ ръст на потребителските цени в България.
  • Около 90% от природния газ в страната ни идва от Русия, приблизително 60% от горивата в страната към момента са с произход руски петрол.
  • Големият въпрос е дали ще бъде спрян руският газ.

Войната в Украйна започна в момент, в който икономиката на България беше започнала да набира скорост след ковид кризата и много компании чертаеха планове за разрастване и дори нови инвестиции.

Събитията, започнали в утрото на 24 февруари обаче, ще променят много от тези намерения. Те поставят под въпрос досегашните прогнози за икономически растеж на Европа и в частност на България. Очакванията за страната бяха за продължаващо възстановяване (3-4% ръст на БВП) и постепенно затихване на растящата инфлация (която достигна 9.1% на годишна база през януари). Сега все повече икономисти предупреждават, че инфлацията няма да се забави през второто полугодие, а икономическият растеж може да се окаже двойно по-нисък. За еврозоната пък все по-често се споменава рискът от стагфлация (икономически застой в комбинация с висока инфлация).

Да се правят конкретни прогнози обаче е рано. Те зависят от изхода на войната и от това колко продължителна ще е тя. Но трагедията на Украйна, караща стотици хиляди да напуснат родината си, затворените граници и пренасочени товаропотоци, зависимостта на Европа (и в частност на България) от руския газ и петрол и наложените санкции ще имат негативни последици, които ще се усетят от почти всеки.

Едрата картина

Войната в Украйна започна на фона на растящи енергийни цени и продължаващи смущения във веригите за доставки, които изстреляха инфлацията в САЩ до рекордните 7.5% през януари и 5% в еврозоната. Сега военният конфликт ще засили тези негативни ефекти за ЕС. Русия е най-големият доставчик на газ и петрол за Европа, затова и големият въпрос е дали Путин е готов да спре износа им.

"За момента това е единственият приходоизточник на Русия, така че не е логично да го прави - но не всичко е логично по време на война. Липсата на газ за индустрията би ударило европейската икономика. При липса на газ ще имаме сигурна стагфлация, т.е. рецесия плюс много висока инфлация", казва Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество".

За България конкретно около 90% от природния газ идва от Русия, приблизително 60% от горивата в страната към момента са с произход руски петрол. "България е зависима от руския газ, но в същото време е голям производител и износител на електроенергия. Това позволява известна гъвкавост. При поскъпване на газа, от което България губи, поскъпва и токът, от което България печели. Това осигурява буфер за компенсации на засегнатите от ново поскъпване на енергията. Важно е бързото завършване на връзката с Гърция и достъпът до азерски газ и втечнен газ през терминалите в южната ни съседка", убеден е Ангелов.

Търговците на горива в страната пък твърдят, че могат да се преориентират към внос от други държави. Въпросът е, че това означава допълнителни разходи и по-високи цени - най-малкото докато се преодолее първоначалният шок.

Горивата не са единственият потенциален източник на още инфлация. Украйна и Русия са топ световни износители на зърнени култури. България също изнася много жито, царевица и слънчоглед и не е пряко заплашена от недостиг, но цените на храните на международните пазари вероятно ще нараснат още повече.

"Вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки. Производството им ще се наруши и количествата ще намалеят. Българските вносители ще се преориентират към други доставчици. Проблемите по-скоро са свързани с резкия скок на цените им", посочва в кратък анализ Веселин Илиев, главен директор "Международно икономическо сътрудничество" в БСК. А и в момента НСИ отчита двуцифрена промишлена инфлация - 32.6% на годишна база през януари.

Банков анализатор обобщава, че инфлацията в страната може би няма да се забави през второто полугодие, както са предвиждали повечето прогнози досега. Според него "трябва да сме щастливи, ако остане едноцифрено число". "Не вярвам ние да изпаднем в стагфлация по чисто структурни причини, но очакваният растеж може да пострада", допълва анализаторът.

Ангелов казва, че икономическият растеж в ЕС и България ще се забави. "Възможно е някои страни да влязат и в рецесия, поне за кратко."

И малките парченца от пъзела

Извън голямата картина - пряко засегнати от войната ще са много български бизнеси, които изнасят за Русия и Украйна. "Търговията почти изцяло ще спре - освен енергийните доставки, които са изключени от санкциите. Износът на България към Русия е малък, около 1.2% от целия износ. Износът към Украйна е подобен, също около 1.2% от БВП - така че общо 2.4% от износа", казва Ангелов. Тоест прякото влияние върху българската икономика няма да е голямо. Но част от българските компании работят като поддоставчици за ЕС, а експортът на съюза към Русия е около 4%, за Украйна е около 1.2%, "което прави над 5%, което е по-сериозно и без съмнение ще има негативен ефект", допълва Ангелов.

Отделно вносът от Русия и Украйна също ще спре, което ще наруши поне временно веригите на доставки. Изцяло зависим от внос на суровини например е бургаският производител на стомана "Промет стиил". Компанията е собственост на украинската "Метинвест" и използва заготовки от Украйна, а годишното й производство е около 500 хил. тона. Още в деня на руското нападение на сайта на групата се появи съобщение, че двата завода в Мариупол спират работа за седем дни, а решението дали ще бъде подновено производството ще зависи от развитието на ситуацията. "Метинвест" има завод и в Запорожие, но няма информация дали той работи, а от групата не коментират. Самите продажби на българското предприятие няма да понесат директен удар, тъй като то изнася продукцията си предимно в Европейския съюз. Основният риск за него обаче е да остане без суровини за производство.

"Ние внасяме от прибалтийските републики, Украйна, Русия, Беларус, Грузия, Армения и в момента имаме проблеми. Наши камиони са задържани на румънско-украинската граница и се опитваме да ги изтеглим. Но продължаваме да работим, няма да спираме, да прекратяваме, да фалираме. Търсим алтернативни възможности за доставки, казва и Виктор Бакуревич, собственик на веригата магазини "Берьозка".

Туризмът също ще усети войната - Русия и Украйна напоследък не са в топ 5 на пазарите за страната, но няколко години допреди ковид кризата статистиката отчита общо по над 800 хил. туристи от тези две дестинации на година (което е около 13% от всички нощувки с цел туризъм в страната). Тази година обаче едва ли ще има туристи от тези две дестинации, не е ясно и дали заради близостта на Черно море до военния конфликт няма да има и други отказали се.

Вероятно някои бизнеси ще спечелят от войната - например производителите на зърно, компании, които успеят да привлекат украински бежанци за свои служители, някой нишов производител. Като цяло обаче негативите са много повече от позитивите и те тепърва ще се усещат от всички.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    Поредна подобна статия с която подготвяте полезните ви идиоти, които манипулирахте, че идват много лоши дни за България. Докарахте на власт пълни некадърници, аматьори, национални предатели, лентяи, мародери, които искат в малкото време в което са на власт да вземат каквото могат. Сега разбира се причината за това което идва и ще се случи ще прехвърляте на събитията в Украйна, а тази стагфлация и дългова спирала у нас щеше да се случи със или без войната в Украйна. Едни готови пари от плана за възстановяване не може цяла година да бъдат одобрени. Отрепаха 30 000 повече българи от неадекватните си мерки и стах да приемат такива. Теглиха милиарди дългове и ще теглят, за да излъжат пенсионерите и да раздават пари и да се задържат колкото може по-дълго на власт. За съжаление накрая пак нещо друго ще е виновно :(

    Нередност?
Нов коментар