🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийните министри на ЕС одобриха нов таван за цената газа от 180 евро/ мВтч

Ценовият таван е с близо 100 евро по-нисък от предложението на ЕК от ноември

ЕС вече прие таван на цената на газа от 180 евро/мВтч след девет месеца обсъждания
ЕС вече прие таван на цената на газа от 180 евро/мВтч след девет месеца обсъждания
ЕС вече прие таван на цената на газа от 180 евро/мВтч след девет месеца обсъждания    ©  Reuters
ЕС вече прие таван на цената на газа от 180 евро/мВтч след девет месеца обсъждания    ©  Reuters

Според източници на "Капитал" - след девет месеца дебати - ЕС вече има одобрен таван на цената на газа от 180 евро/мВтч. Компромис за решението е направен от всички страни по време на среща на енергийните министри в Брюксел. Условието за активиране е това ценово ниво бъде достигнато за три работни дни и европейските цени на едро на газа за същия период от време да бъдат с 35 евро над глобалната цена на втечнения природен газ (LNG).

Т.нар. "механизъм за коригиране на пазара" - който бе определен доста под началната цена от 275 евро, първоначално предложена от Европейската комисия през ноември, ще се прилага за договори за месец напред, три месеца и една година. Механизмът бе одобрен от държавите от ЕС с квалифицирано мнозинство; Унгария беше против, а Австрия и Холандия се въздържаха.

Новия таван е висок, но изглежда по-реален на фона на пазарната ситуация. От началото на декември бенчмарка за търговия с газ TTF, се движи на нива от около 130 евро/мВтч.

Реакцията на пазарите на решението за тавана е ново понижение с 6% до 108 евро/мВтч на фючърсите на TTF за януари. Те се понижиха драстично още в петък (от 130 до 115 евро), когато беше ясно, че енергийните министри ще заседават на 19-ти. Спот търговията също върви на долу като цените спадат от 135 до 117 евро/мВтч.

Макар и в режим на източване газовите хранилища в Европа остават пълни на 84%, което е рекорд за това време на годината. Българското "Чирен" сега е на 84.7% (данните са към 17 декември), докато година по-рано на същия ден е било запълнено само на 55.5%.

Какво мисли бизнеса?

Малко след първоначалното предложение на комисията от 275 евро за мегаватчас, пазарните участници, включително Intercontinental Exchange (ICE), свързан с TTF, предупредиха изпълнителния орган на ЕС да оттегли предложението си.

В бележка, изпратена до Комисията, видяна от Reuters, ICE посочва, че предложението може да повиши цените на газа, тъй като доставчиците на ликвидност вероятно ще спрат да продават фючърси на газ TTF, ако цените се покачат дори близо до горната граница, и че произтичащият от това недостиг на продавачи ще повиши цените.

Реално това и се случи - веднага след обявеното от ЕК решение цената на газа се увеличи с над 10% заради опасенията, че може да се създаде проблем с доставките и да се пренасочат количества към други пазари.

Европейската централна банка също заяви, че предложението на ЕС може да застраши финансовата стабилност и потенциално да накара компаниите да преминат към по-рискова търговия, за да избегнат тавана - опасения, изразени и от Асоциацията на европейските енергийни борси.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон миналата седмица се срещна с представители на енергийните борси, за да обсъди техните опасения. Предложението на ЕС включва "силни гаранции" за избягване на негативни последици, каза тя.

Ръчната спирачка

Трябва да се отбележи, че Европейската комисия може директно да отмени тавана на цените, ако той застрашава сигурността на доставките на ЕС, създава финансови проблеми или пазарен хаос. По-скоро това е "механизъм от последна мярка за предотвратяване и, ако е необходимо, справяне с епизоди на прекомерни цени на газа, които не са в съответствие с глобалните ценови тенденции", коментира още енергийният еврокомисар. Това може да се случи:

  • aвтоматично, с деактивиране, когато работата му вече не е оправдана от ситуацията на пазара на природен газ, а именно - когато разликата между цената на TTF и цената на LNG вече не се покрива в продължение на 10 последователни дни за търговия;
  • чрез решение на комисията за спиране, когато се установят рискове за сигурността на доставките на съюза, усилията за намаляване на търсенето, потоците газ в рамките на ЕС или финансовата стабилност.

Всички ли са доволни?

Като цяло държавите в блока са разделени в позициите си. От една страна са тези, които са подкрепят идеята за ценови таван на газа- като Полша, Гърция, Белгия. Те обаче не бяха съгласна от първоначално предложените високи нива на тавана - над 200 евро/мВтч. От друга са критиците на вмешателството на пазара като Германия, Нидерландия и Австрия, които смятат че подобна мярка може да доведе до несигурност и изнесени доставки извън Европа. В крайна сметка компромис беше постигнат.

Въпреки това реалният рискове от директната намеса на енергийния пазар остават. Доставките могат лесно да бъдат пренасочени към азиатските страни, тъй като частни компании, производителите на LNG, се стремят да увеличат максимално печалбите си и съответно избират своите пазари.

Том Келер, CEO на немската индустриална група Zukunft Gas, нарече инициативата "политическа илюзия", която няма да издържи прилагане на практика- "В пазарна икономика цените се определят от търсене и предлагане, не от политически декрети", отбелязва той.

Все още няма коментари
Нов коментар