🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малки и средни фирми с опция за ваучери за защита на марки и продукти

Кандидатстването е от 23 януари. Оценката няма да е по точки, а по реда на постъпване на заявленията

Фирмите могат да защитят продуктите си с помощта на ваучери за защита на интелектуалната собственост. Най-общо става дума за марки и дизайни на продукти. На снимката: магазин ZOYA.
Фирмите могат да защитят продуктите си с помощта на ваучери за защита на интелектуалната собственост. Най-общо става дума за марки и дизайни на продукти. На снимката: магазин ZOYA.
Фирмите могат да защитят продуктите си с помощта на ваучери за защита на интелектуалната собственост. Най-общо става дума за марки и дизайни на продукти. На снимката: магазин ZOYA.    ©  Георги Кожухаров
Фирмите могат да защитят продуктите си с помощта на ваучери за защита на интелектуалната собственост. Най-общо става дума за марки и дизайни на продукти. На снимката: магазин ZOYA.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До дни малкият и средният бизнес ще може да се възползва от нови грантове за защита на интелектуалната собственост. Целта е фирмите да бъдат сигурни, че са защитили продуктите си от недобросъвестни играчи. Финансирането се отпуска по линия на Фонда за малки и средни предприятия в ЕС за 2023 г.

Грантовете ще се раздават под формата на четири вида ваучери, като кандидатстването за първите два от тях ще стартира от 23 януари, съобщиха от Патентното ведомство и Службата на ЕС за интелектуална собственост.

Първият вид ваучери ще възстановява до 90% от разходите за услуги за т.нар. предварителна диагностика на обекти на интелектуална собственост. Това означава директен контакт между фирмата и експерт по интелектуална собственост, с чиято помощ предприятието ще може да научи за кои свои активи може да получи закрила. Целта е те да бъдат защитени в случай на недобросъвестно копиране или неправомерно използване от конкурентите. Максималната стойност на този вид ваучери е 1500 евро.

Вторият вид ваучери ще покриват регистрацията на търговска марка и промишлен дизайн на национално, регионално, европейско и международно ниво за максимум 1000 евро. Процентът на възстановяване ще бъде 75% за търговски марки и дизайни, заявени на национално, регионално и европейско ниво и 50% за търговски марки и дизайни, заявени на международно.

Третият вид ваучери са насочени към получаването на европейски патент, а ваучер 4 - към придобиването на закрила за сортове растения. За тях все още не е ясно кога ще може да се кандидатства.

Как ще се кандидатства?

Кандидатите трябва да регистрират своето предприятие в страницата на Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС) за Фонда за малки и средни предприятия, след което да изтеглят формуляр за заявка от менюто. В специален раздел пък са посочени и подробностите - как може да се кандидатства, какви са критериите за допустимост, къде могат да се регистрират марки и дизайни на регионално, национално и равнище на ЕС и др.

Най-общо - за финансиране могат да кандидатстват собственици, упълномощени служители или представители. Изисквания има за броя на наетите, както и за оборота на самите дружества, които са стандартните за ЕС - например средните предприятия трябва да са с численост на персонала <250, а годишният им оборот да е ≤ 50 млн. евро. Малките пък трябва да са с персонал <50 при годишен оборот от ≤ 10 млн. евро.

Оценката на заявленията няма да се прави по методика, а ще се разглеждат по реда на кандидатстването. През м.г. за подобни ваучери са кандидатствали около 350 фирми, като всички кандидати са били одобрени, казаха за "Капитал" от Патентното ведомство.

ЗАПАЗЕНА МАРКА

Малко над 3500 са подадените заявки за търговските марки през 2022 г., като броят им спрямо 2021 г. е приблизително същият, показва статистиката на Патентното ведомство. "Регистрациите на търговски марки са най-често срещаните заявки в Патентното ведомство. От една страна, секторът на услугите у нас доминира, а от друга, търговците знаят, че това е възвръщаема инвестиция в бъдещия им бизнес и единственият сигурен начин да запазят името си и да упражняват своите права в конкурентна среда", коментира председателят на ведомството проф. Владя Борисова. Подадените заявки за изобретения за м.г. са над 170, за полезни модели - 214, и др.
Все още няма коментари
Нов коментар