🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои програми за бизнеса тръгват в началото на 2023

Над 1 млрд. лв. от европейските фондове ще са достъпни за българските фирми в първите 6 месеца на тази година

Ново оборудване, машини или собствен ВЕИ с батерии - това са само част от възможностите за модернизация на фирмите с европейски средства
Ново оборудване, машини или собствен ВЕИ с батерии - това са само част от възможностите за модернизация на фирмите с европейски средства
Ново оборудване, машини или собствен ВЕИ с батерии - това са само част от възможностите за модернизация на фирмите с европейски средства    ©  Цветелина Белутова
Ново оборудване, машини или собствен ВЕИ с батерии - това са само част от възможностите за модернизация на фирмите с европейски средства    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Грантове за над 1 млрд. лв. тръгват към бизнеса след три години на почти пълна суша.
  • За част от схемите обаче ще трябва да се изчака, тъй като са в режим "уточняване на критериите".
  • Огромният интерес може да доведе до бум на проекти и значително натоварване на оценителите.

След три години на почти пълна липса на европейско финансиране през 2023 българския бизнес отново ще има достъп до множество различни схеми за подпомагане и грантове за инвестиции. Това, от една страна, е добре - на фона на кризите, войната и пазарната несигурност фирмите поне на теория ще могат да повишат конкурентоспосбността си и да спестят енергийни разходи с помощта от Брюксел. Но, от друга, изминалите три години показаха, че българските компании се справят изключително добре и без евросредствата, които исторически винаги са отивали към сравнително малка група избрани и са създавали условия за корупция.

Плановете са в първите шест месеца на годината от Министерството на иновациите и растежа да отворят за кандидатстване общо седем процедури за над 1 млрд. лв. Част от финансирането идва по линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), друга - по новата програма "Конкурентоспособност". Финансиране ще има и по новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация.

Предвидени са и различни дългови инструменти за фирмите, посочват от министерството пред "Капитал". Вероятно обаче една от най-чаканите мерки е отварянето на процедурата за ВЕИ и батерии, която се планира да стартира съвсем скоро. Огромен интерес има и към парите за модернизация и покупка на машини и изобщо - за обновяване на производствата. И все пак - на какво може да разчита българският бизнес, какво точно ще се финансира и откога ще може да се кандидатства?

И слънцето изгря

В края на януари - началото на февруари ще може да кандидатства по една от най-дълго чаканите процедури - за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия. Ще се дават средства за изграждане на нови соларни системи до 1 MW за собствено потребление (комбинирани с батерии). Очаква се заявленията значително да надвишат стойността на процедурата, която е 200 млн. лева. Ще могат да кандидатстват както микро-, малки и средни предприятия, така и такива с до 499 или 1500 заети лица.

Половината от инвестицията ще се финансира през ПВУ, като минималният размер на безвъзмездната помощ ще е 100 000 лв., а максималният - 1 млн. лева. Фотоволтаичната система и батериите трябва да се изграждат единствено върху покривни и фасадни конструкции на сгради, присъединени към ел. мрежата и/или върху недвижими имоти към тях. Те няма да могат да се преместват след първоначалното им изграждане до пет години от окончателното плащане. Това са само част от условията, на които трябва да отговарят фирмите, за да могат да кандидатстват. Критериите бяха публикувани за обществено обсъждане, а срокът за събиране на мнения и коментари е до 12 януари (включително), скоро след което самата процедура ще бъде отворена за кандидатстване.

Индустриални паркове и още инвестиции

До март-април по плана за възстановяване ще стартират общо 4 процедури за 711 млн. лв., като мярката за ВЕИ и батерии е само една от тях. Втората мярка ще е за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв. Общественото обсъждане по нея приключи на 2 декември и тя ще бъде отворена за кандидатстване през януари. Ще могат да се включат компании, получили "Печат за високи постижения" от ЕК, за които финансирането в предишния програмен период не е стигнало, обясниха от министерството.

До края на февруари се очаква да тръгне и Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони и паркове за привличане на инвестиции. Безвъзмездната финансова помощ е 212.5 млн. лв., като за проект ще могат да се получат до 40 млн. лв. Това означава, че от максималната помощ ще могат да се възползват около пет-шест проекта. Средствата ще са за цялостно или частично изграждане на инфраструктура в индустриалните зони и паркове. Инфраструктурата може да бъде техническа (довеждаща и вътрешна), екологична (зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили) и иновативна (научноизследователска).

Четвъртата процедура, която ще стартира до пролетта по ПВУ ще бъде за кръгова икономика с бюджет 180 млн. лв. По нея освен малки и средни компании ще могат да кандидатстват и големи предприятия от сектора на преработващата промишленост.

Ами по "Конкурентоспособност"?

Общо три мерки в подкрепа на бизнеса ще бъдат пуснати по структурните фондове в скоро време. Първата ще е по новата програмата "Конкурентоспособност" и ще бъде насочена към разработването на иновации в малките и средните предприятия. Тя е с общ бюджет 127 млн. лв. През април се очаква да стартира и втората мярка - за внедряване на иновации в малките и средни фирми за над 293 млн. лв.

През март ще може да се кандидатства и по първата мярка от новата за България Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация - първата в историята на страната, която ще финансира внедряването на научни разработки в бизнеса. Процедурата ще бъде за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове с бюджет 140 мл. лв.

"Семейните грантове" ще почакат

Въпреки очакванията процедурата за модернизация на семейни предприятия и фирми от творческите индустрии и занаяти (част от програма "Конкурентоспособност") няма да стартира скоро. Предвидено е тя да бъде отворена за кандидатстване през второто шестмесечие, макар да бе анонсирана тази седмица. Тя е на стойност 117 млн. лв. и е насочена към дружества, които се притежават от повече от един член от семейство. С финансовата помощ те ще могат да купуват машини, съоръжения, оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на предприятията им, което отсега е заявка за огромен интерес.

Именно процедурите, свързани с модернизация на фирмите, бяха сред най-атрактивните мерки през изминалия период на програмата за бизнеса. Лошата новина е, че критериите за кандидатстване все още се разработват, а след това тепърва ще бъдат пуснати за обществено обсъждане, което ще отнеме време.

Заплати и режийни за малките

В началото на 2023 г. на разположение на бизнеса ще бъдат и пет финансови инструмента (три дялови и два дългови) за общо 660 млн. лв. по плана за възстановяване, съобщиха за "Капитал" от МИР, но без да уточняват точни дати. Изпълнението им се възлага на Европейския инвестиционен фонд. С първия дялов инструмент ще бъдат насочени 146.7 млн. лв. (75 млн. евро) към малки и средни предприятия. Със средствата ще могат да се покриват режийни разходи, заплати, материали или консумативи, да се запазват работни места и да се купува ново оборудване.

С втория дялов инструмент ще се повиши капацитетът на компаниите да създават и внедряват иновации. Той също ще е с бюджет 146.7 млн. лв. (75 млн. евро). Третият дялов инструмент, който е за климатичен неутралитет, ще е с бюджет 58.7 млн. лв. (30 млн. евро).

Двата дългови инструмента ще са на обща стойност 300 млн. лв. (150 млн. евро) и ще предоставят подкрепа за растеж и подобряване на енергийната ефективност на фирмите.

Извън това в първите месеци от 2023 г. ще бъдат обявени и фирмите, които ще получат финансиране по процедурата по ПВУ "ИКТ решения и киберсигурност", по която се кандидатстваше до 19 декември м.г. Бюджетът на схемата е 30.6 млн. лв., а грантовете са от 3000 до 20 000 лв., без да се изисква собствено финансиране. Фирмите можеха да кандидатстват за различни платформи, уебсайтове, както и решения за оптимизиране на вътрешните си системи като управление на финансово-счетоводни дейности, архивиране на информация, за защита на данните и др.

От МИР очакват много голям интерес по всички мерки и процедури. И дават за пример именно схемата "ИКТ решения и киберсигурност", по която подадените проекти били близо 7700 за над 146 млн. лв. при бюджет 30.6 млн. лева. Атрактивна е и процедурата за технологична модернизация от плана за възстановяване. "При очаквани 1200 - 1300 подадени проектни предложения в крайна сметка се получиха над 2500 от цялата страна на стойност над 1 млрд. лв., а процедурата е с бюджет 260 млн. лв.", обобщиха от министерството. Сега наред са експертите, които трябва бързо и безпроблемно да се справят с обработката на всички документи, така че одобрените фирми бързо да подпишат договорите за изпълнение.

И още финансиране

В рамките на програмния период до 2027 г. Фондът на фондовете ще управлява 2 млрд. лв. публичен ресурс. Към него ще бъде добавен и значителен размер частно съфинансиране, с което финансовите средства могат да достигнат 4 млрд. лв., обявиха наскоро от фонда, чийто принципал е МИР. Отделно - от стария програмен период има близо 600 млн. лв. свободен ресурс за бизнеса и общините. Останалите средства, които ще се ползват през т.г., са 200 млн. лв. за дялови инвестиции през петте фонда, които са в системата на МИР, 200 млн. лв. за дългово финансиране през седемте банки, с които фондът работи, 150 млн. лв. за финансиране на общински проекти и др.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 1

    Разгеле... То направо да обърнем нещо... Или пък да не бързаме да се радваме...

    Нередност?
Нов коментар