🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирмите стават все по-големи оптимисти

Въпреки високата инфлация компаниите очакват повече продажби през следващите месеци, показват анкетите на НСИ

Промишлената инфлация се забавя до 16.8% през първия месец на годината
Промишлената инфлация се забавя до 16.8% през първия месец на годината
Промишлената инфлация се забавя до 16.8% през първия месец на годината    ©  Цветелина Белутова
Промишлената инфлация се забавя до 16.8% през първия месец на годината    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общият показател на бизнес климата се увеличава с 1.4 пункта през февруари спрямо месец по-рано.
  • Нагласите в сектор услуги за първи път доближават нивата отпреди пандемията.
  • Един от най-често посочваните проблеми от бизнеса е липсата на работна ръка.

Фирмите в България са по-оптимистично настроени през февруари, а оценките за бизнес средата, макар и минимално, се подобряват в почти всички сектори. Това показват резултатите от редовните анкети на НСИ сред мениджъри на компании в страната. След няколко поредни месеци на скромно покачване общият показател за икономическите условия сега расте с 1.4 пункта спрямо януари и вече достига най-висока стойност от средата на 2021 г. Най-значително в положителна посока се изместват нагласите в сектор услуги, които за първи път доближават нивата отпреди пандемията.

Като цяло най-голям проблем за бизнеса остава икономическата несигурност, която започна с пандемията и впоследствие беше засилена от войната в Украйна. Необичайно висок дял от фирмите от всички сектори през последните месеци посочват като проблем и липсата на работна ръка в условията на рекордно ниска безработица. В комбинация с прогнозите за по-силно търсене през следващите месеци това е сигнал, че крайните цени скоро няма да слязат от сегашните високи нива. Тези очаквания се потвърждават и от все още силните проинфлационни нагласи сред фирмите.

Услугите - с най-голямо подобрение

По-оптимистични нагласи и повече поръчки през последния месец покачват общия показател в промишлеността с 1.3 пункта. Производителите се подготвят за ръст на активността през следващите три месеца, но срещат и затруднения. Освен общата несигурност, чиято тежест нараства, висок остава делът на фирмите, които изпитват недостиг на работна ръка - над 31%. Следващите най-големи проблеми са свързани с недостатъчно търсене от страната и чужбина, посочено от над 22% от анкетираните. Очакванията за ръст на продажните цени се успокояват до най-ниското си ниво от 2021 г., затвърждавайки тенденцията, че инфлацията е преминала своя пик и постепенно се забавя. Въпреки това над 17% от мениджърите все още предвиждат покачване на цените.

С 1 пункт нагоре е оценката за бизнес средата в строителството през февруари, макар да не успява да достигне нивото от година по-рано. Подобрението на месечна база идва от по-положителните оценки на фирмите за състоянието на техния бизнес, както и от очакванията за по-голяма строителна активност през следващите 3 месеца. Освен несигурната среда най-разпространените проблеми сред строителните предприятия са високите цени на материалите (за над половината от анкетираните), както и недостигът на служители (за близо 39% от фирмите). Успокояване на цените не изглежда вероятно в близко бъдеще, тъй като близо една трета от строителите очакват те да продължат да растат.

Нагласите сред търговците на дребно остават приблизително без промяна на месечна база и са по-положителни в сравнение с миналия февруари. Като цяло оценките на фирмите в сектора са оптимистични, показва допитването на НСИ, а очакванията са за повече продажби през следващите месеци. Несигурността и конкуренцията остават най-големите затруднения за бранша, но тежестта им намалява. Голяма част от фирмите продължават да изпитват недостиг на персонал - над 23% от анкетираните. Въпреки високите цени сравнително малък дял от търговците имат проблеми с търсенето. Проинфлационните нагласи леко намаляват, но остават високи, като над 30% от мениджърите предвиждат ръст на цените.

Най-отчетливо този месец се покачва оценката за бизнес средата в сектора на услугите, като е с 3.1 пункта нагоре и достига най-високо ниво от началото на ковид пандемията. Благоприятни са мненията на фирмите за настоящото и очакваното състояние на техните бизнеси, а прогнозите са за ръст на търсенето. Близо една четвърт от фирмите се сблъскват с недостиг на служители, а една трета срещат трудности с конкуренцията. Над 20% от анкетираните предвиждат цените да растат.

Промишлената инфлация слиза до най-ниското ниво от средата на 2021 г.

След месец на ръст инфлацията в промишлеността се забавя до 16.8% през януари, показват данните на НСИ, и за първи път от средата на 2021 г. слиза под 20%, което вероятно ще подкрепи тенденцията на забавяне и на потребителските цени през следващите месеци. Най-рязък е спадът на инфлацията в сектор енергетика, където е и най-висока, докато в добивната промишленост ръстът на цените се ускорява. Забавяне се регистрира и в преработващата промишленост, включително в хранително-вкусовата, където годишната инфлация достига 25%.

Все още няма коментари
Нов коментар