🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не стимули, а инвестиции са нужни на европейската икономика

Спешно трябва да насочим повече пари към сектори като чиста енергия, чисто технологично производство и цифровизация и ще насърчим устойчивостта и конкурентоспособността

Нов паневропейски капиталов фонд може да подкрепи стратегически важни начинания
Нов паневропейски капиталов фонд може да подкрепи стратегически важни начинания
Нов паневропейски капиталов фонд може да подкрепи стратегически важни начинания    ©  Shutterstock
Нов паневропейски капиталов фонд може да подкрепи стратегически важни начинания    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), в коментар за Project Syndicate

Изправени пред нарастващ недостиг на инвестиции, повечето европейски политици изглежда смятат, че е време за друг широкообхватен пакет от стимули, въпреки високата инфлация и високите нива на публичeн дълг. Но се страхувам, че грешат.

Стимулите просто принудиха Европейската централна банка да увеличи лихвените проценти допълнително и по-бързо. Това, от което се нуждаем, е целенасочена подкрепа, а именно инвестиции в сектори, които са екологични и е вероятно да насърчат устойчивостта и конкурентоспособността. Необходимите ресурси трябва да бъдат мобилизирани бързо и в целия ЕС с изричната цел за мобилизиране на частни инвестиции.

В Европа има много разногласия по отношение на заплахата, която поражда Законът за намаляване на инфлацията в САЩ (IRA). Въпреки всички страхове, които провокира, този закон в крайна сметка е стъпка в правилната посока. Той предоставя масивна подкрепа за зелените сектори, където спешно са необходими повече инвестиции, и показва, че Съединените щати се нареждат до Европа в преследванетно на устойчива икономическа трансформация. Европейците трябва да приветстват стремежа на САЩ да увеличат капацитета си за възобновяема енергия и че те влагат парите си в това.

Целта на IRA за изграждане на модерна нисковъглеродна инфраструктура сама по себе си не е проблем за европейската икономика. Напротив, в сектори като вятърната енергия, където Европа е технологичен лидер, по-голямото търсене на инвестиции е положително развитие. В допълнение към положителния ефект върху климата, американските субсидии ще осигурят нови бизнес възможности за европейските фирми.

Наистина някои елементи от новата политика на САЩ представляват предизвикателства. IRA предлага значителна подкрепа за слънчеви панели, вятърна енергия, съхранение на енергия и оборудване за чист водород, но повечето от тези предимства са ограничени до производители, които могат да претендират за статут "произведено в Америка". Тази настройка, разбира се, изключва европейските производители, които не получават същите субсидии от ЕС.

Това повишава риска някои европейски производители на оборудване, както и производители на водород да се преместят в САЩ, като по този начин задълбочат тежкото положение на и без това недостатъчно финансирания иновационен сектор в ЕС. Точно когато трябва да подсилим възникващата верига на доставки за зелени технологии, някои от разпоредбите на IRA могат да я нарушат, облагодетелствайки Америка за сметка на Европа.

Но като поддържаме отворени комуникационните канали с нашите американски партньори и насочваме собствените си инвестиции към правилните сектори, Европа може да неутрализира проблемните части на ИРА, като същевременно капитализира добрите части. Такъв диалог е от решаващо значение, защото трябва да убедим САЩ да преразгледат някои от разпоредбите на IRA, особено тези, които противоречат на дългогодишните принципи на открита и честна конкуренция.

Европейците обаче не трябва да се представят като жертви, а да приемат, че много от текущите ни инвестиционни пропуски са далеч извън обхвата на IRA. Както показва водещият годишен доклад на ЕИБ, през последните десет години Европа е инвестирала 2% по-малко годишно в подобряване на производителността, отколкото нейните конкуренти. IRA трябва да се разглежда като сигнал за събуждане. Спешно трябва да насочим повече пари към европейската чиста енергия, чистото технологично производство и цифровизацията, които са от решаващо значение за зеления преход и бъдещата конкурентоспособност.

Това може да звучи като голяма задача, но истината е, че вече разполагаме с повечето необходими инструменти. Групата на ЕИБ предоставя широк набор от решения за споделяне на риска и дългосрочно финансиране, които могат да направят обещаващите иновации по-приемливи за частните инвеститори. Нашият модел за натрупване на капитал ни позволи да дадем тласък на големи пробиви в науките за живота, енергийния сектор, квантовите изчисления и сателитните технологии.

Можем да изпратим силен сигнал на пазара, че институциите и правителствата на ЕС са склонни да насърчават авангардни технологии с дългови и капиталови инвестиции от много ранните етапи на развитие. Ние сме готови да работим с Европейската комисия и държавите-членки на ЕС, за да създадем нов паневропейски капиталов фонд за подкрепа на големи начинания, които са стратегически важни за икономиката с нулев въглероден отпечатък.

Някои може да се чудят защо се съсредоточаваме върху големи начинания, като се има предвид, че под "предприятията" често се разбират стартиращи фирми, които предприемачите организират в гаражите си. Но всъщност виждаме все повече мащабни начинания, които се появяват на върха на иновациите. Помислете за производителя на батерии Northvolt с новата му гига фабрика в Северна Швеция. Това е стартираща компания, но ще ви трябват хиляда гаража, за да я настаните.

Предприятия от такъв размер са точно това, от което Европа се нуждае, и те изискват многомилиардни инвестиции в евро, обикновено под формата на дялово участие и капиталово финансиране. По този начин един капиталов фонд на ЕС би могъл да добави значителна стойност, като помогне на повече авангардни фирми да стартират. И въпреки че инвестициите, за които говоря, са огромни, те също биха били точно насочени.

Красотата на този подход е, че е общоевропейски. Това би насърчило равни условия за държавите-членки на ЕС и по този начин би защитило едно от нашите ключови постижения: единния пазар. И също така би ни помогнало да се изправим пред нашите глобални предизвикателства, без да отхвърляме нашите ценности. Това би бил типичен европейски отговор на IRA и на по-широките геополитически предизвикателства, пред които е изправена Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Трилиони напечатани.. машините се изпочупиха.. не смогват. И пак дайте инвестиции та инвестиции. Т.е. още печатане. И това се задава. Просто вижте графиките. За малко спира печатането, колкото да се засили и после още по-голямо печатане. Няма друг начин запада да продължи хегемонията си. Печатане на корем и тормоз на останалите с какви ли не ограничения за зелена енергия, просто санкции или бомбардиране - демократично разбира се. То друго няма, даже и върху сватби и погребения.

    Нередност?
Нов коментар