Лукановата зима: Пълни площади и празни рафтове

Преминаването на България от планова към пазарна икономика минава през болезнена криза и бавни неохотни реформи

Лукановата зима -когато рафтовете на магазините са буквално празни, хлябът и млякото се купуват с купони, а месо само "с връзки"
Лукановата зима -когато рафтовете на магазините са буквално празни, хлябът и млякото се купуват с купони, а месо само "с връзки"
Лукановата зима -когато рафтовете на магазините са буквално празни, хлябът и млякото се купуват с купони, а месо само "с връзки"    ©  Живко Ангелов
Лукановата зима -когато рафтовете на магазините са буквално празни, хлябът и млякото се купуват с купони, а месо само "с връзки"    ©  Живко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал 30: Големите теми

През 2023 г. "Капитал" навършва 30 години. Вестникът помни първите стъпки на България в пазарната икономика и демокрацията в опитите да ги създаде и опази. И съответно - в провалите. По случай годишнината като журналисти ще направим опит да припомним кои бяха героите и злодеите на тези десетилетия, какви сюжети се развиваха, как стигнахме дотук и можеше ли и по-далеч. Всеки месец екипът ще се рови в архива на "Капитал" по избрана голяма тема и ще опитва да разкаже поне значителна част от историята й в рамките на поредицата "Капитал 30: Големите теми".
Темата накратко
  • През 1990 г. страната е парализирана от болезнена икономическа криза, хората са по площадите или на опашки за олио и мляко
  • Коренът й е в забавящия се ръст на продуктивността и загубата на конкурентност в късните години на централно планираната икономика на комунизма
  • Първите съществени пазарни реформи остават на сметката на програмния кабинет на Димитър Попов.

Да обобщиш цяла една година, при това изпълнена с драматични събития, е предизвикателство. И все пак за българската 1990 г. като че ли дори само пет думи могат да обхванат есенцията: Пълни площади и празни рафтове.

Ентусиазмът от демократичните промени след падането на Берлинската стена и оттеглянето дългогодишния комунистически лидер Тодор Живков събужда невиждан кипеж на гражданска активност. Тя струи от архивните кадри от многолюдните митинги със сини или червени знамена - противопоставянето, а често и скандиранията и освиркванията са почти като на футболни агитки.

Но ако нещо може да притъпи ентусиазма от започналия преход, то е болезнената икономическа криза, която парализира страната през 1990 г. Хората не е като да не са свикнали с недостига на почти всичко "по-луксозно" в годините на зрелия социализъм, което може да се набави само с чакане, записване и връзки. Но изведнъж магазините се оказват по-празни дори и отпреди, като изчезват и стоките от първа необходимост - период, който остава в съвременния фолклор като Лукановата зима, както и в спомените на много хора с опашките за олио (или захар, или каквото докарат).

Кризата не е неочаквана - България започва да задлъжнява неустойчиво още в края на 80-те години. Смяната на режима в целия Съветски блок е просто катализаторът на отлагания икономически срив. А политическата нестабилност в България и липсата на воля за по-смели реформи от останалата на власт комунистическа партия (преобразувана в социалистическа) се оказват удачна почва той да се разрасне във всеобхватна депресия. Така 1991 спрямо 1989 г. БВП се свива с близо 25% в реално изражение, а голяма част от държавните дружества остават в безтегловност и така и никога не успяват да се адаптират към пазарната икономика.

Наследството на късния социализъм

Коренът на кризата от началото на прехода е в забавящия се ръст на продуктивността и загубата на конкурентност в късните години на централно планираната икономика на комунизма. Опитите това да се компенсира чрез окрупняване на държавните дружества и чрез различни опити за частично либерализиране като т.нар. "Нов икономически механизъм" не дават желаните резултати. Затова и като крайно държавата се принуждава все повече и повече да разчита на външни дългове, за да запълни дупките в собствените си финанси.

Специализацията на социалистическите икономически предприятия в рамките на т.нар. Съвет за икономическа взаимопомощ до 1989 г. създава илюзия за просперитет. Ако в една държава се произвеждат коли, в друга - самолети, а в трета - мотокари, то за тях рамките на блока има търсене, но при автоматично изключена конкуренция. А след болезнения разпад на СИВ изведнъж се оказва, че за много от тези производства няма купувачи на глобалния пазар.

Всичко това прави кризата от началото на прехода неизбежна, като основният въпрос е доколко е можело с по-адекватна реакция да е по-плитка. В своя годишен отчет за 1990 г. БНБ описват като основен фактор за свиването на производството с около 52% тежест недостига на ресурси. "Затрудненията с доставките на енергоносители, метали, дървесина, памук и т.н. от СССР и кризата в Персийския залив практически лишиха индустрията от суровинна база", обясняват от централната банка, която току-що е получила формална независимост. Като други съществени фактори тя описва закрити производства с 20% и несигурност за реализация на стоките с 10% ("По-голямата част от българския експорт е неконкурентоспособна на западния пазар и лишаването от гарантираните пазари на СИВ е фатално за редица износители.") А политическите трудности и стачките допълват картината.

Безпътицата на 1990 г.

Обясненията защо България преминава по-тежко и с по-дългосрочни белези родилната криза на демокрацията започват от обективната стартова позиция, минават през вътрешна съпротива от службите, "червените куфарчета" и стигат до конспиративни теории за външни намеси (на вкус от Москва или Вашингтон) - като например планът "Ран - Ът", който заживява собствен живот. Трудно е да се каже кои съставки в този коктейл са по-важни - умишленото прострелване в крака или жертва на неподготвеност и неадекватност.

Със сигурност обаче политическата поляризация не помага. След промените от 10 ноември 1989 г. властта остава в БКП, но назначеното през февруари 1990 г. правителство на Андрей Луканов е под постоянен натиск от улицата. Диалогът със зараждащата се опозиция, обединена в СДС, е труден, а недоволството взема формата на неспирни демонстрации, палаткови лагери и обвинения в изборни манипулации (БСП печели изборите юни) и палеж на Партийния дом (август).

Опитът за диалог и създаване на своеобразен нов обществен договор как да се изгради държавата е кръглата маса от януари - май 1990 г. Там обаче надделяват политическите теми, а като крайно основният документ, който да очертае икономическите реформи, макар и обсъждан, така и не е приет. Според оценката на политика от БСП и участник в кръглата маса Георги Пирински, дадена години по-късно, причините могат да се сведат до две: "Едната, отказът на СДС на политическо равнище да обсъжда и съгласува с БСП мерки на икономическата реформа с аргументите, че не желае да споделя отговорност за кризата, както и че БКП/БСП "не разбират" от пазарна икономика. Другата бе виждането, споделяно в ръководните кръгове на БСП, че реформата изначално е дясна, поради което партията не следва да се ангажира с нея."

Някъде насред всичко това все пак кабинетът "Луканов" трябва да води и икономическа политика. Решения като приетия мораториум по плащанията по външния дълг на 28 март 1990 г. буквално изолират България от международната търговия и допълнително задълбочават кризата. Спирането на обслужването на натрупаните над 11 млрд. долара външен дълг и практическият фалит на страната (от който около половината краткосрочни търговски кредити) към онзи момент изглеждат безалтернативни. Решението това да стане едностранно и без реални преговори с кредиторите обаче едва ли може да се приеме за най-добрия подход - тотално блокираният достъп до финансиране спомага за недостига на всевъзможни стоки - както на суровини за предприятията, така и на такива за крайна употреба, включително основни храни. Така постепенно през втората половина на 1990 г. кризата на публичните финанси преминава в доста по-видима фаза - инфлация и скачащи цени (доколкото са либерализирани), празни магазини и опашки, растяща безработица

На второто правителство на Луканов му се налага да приеме мерки в опит да овладее кризата. Комбинацията от плаха либерализация на някои цени, индексация на заплати и пенсии и въвеждане на купонна система за храни и горива обаче не решава особено проблема. Има всички предпоставки както за спекулативно поскъпване - рязкото поевтиняване на лева спрямо долара и очакванията все повече цени да бъдат освободени от държавен контрол създават стимули на всеки производител и търговец да задържи стоката в очакване да може да я пласира по-скъпо. А същевременно за населението стимулите са натрупаните (и обезценяващи се) спестявания в Държавната спестовна каса да се вложат в нещо.

Луканов е принуден да подаде оставка в края на ноември 1990 г. в парализирана от стачки и протести държава, а името му остава в историята, неразривно свързано с последвалата гладна зима. Може би донякъде и несправедливо, доколкото той всъщност през цялото време е двигателят на реформаторското крило на БСП, като обаче се проваля в това да измъкне партията от ръцете на апаратчиците и да изкове диалог с опозицията. Така реално първите съществени пазарни реформи остават на сметката на програмния кабинет на Димитър Попов. Те не са безболезнени и всъщност задълбочават спада на БВП през 1991 г. до над 16%. По официални данни броят на безработните скача 6.5 пъти до над 420 хил. души, или 12% като дял от работната сила.

Изпуснатото време

Почти пълната либерализация на цените става факт в края на януари 1991 г. и реакцията не е неочаквана - еднократен рязък скок. "Цените са на Еверест. Днес държавните мъже и синдикалистите се опитваха да ги свалят поне малко оттам", започва водещата новина на емисията на "По света и у нас" по БНТ.

Реакция на този първоначален скок е и знаменитата реплика на премиера "За бога, братя, не купувайте!", която всъщност е леко извадена от контекст. Реално Попов продължава с думите "...това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30 - 40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви."

Прогнозата му не се оказва особено вярна, защото инфлационните процеси продължават през цялата година, като индексът на потребителската кошница на НСИ, включваща 1700 стоки и услуги, скача с над 470%.

Либерализацията на валутния режим, постигнатите първи споразумения с кредиторите и получените заеми от МВФ, както и започналите реформи в разнообразни други сфери като цяло започват да връщат икономиката на България към някаква нормалност. Изгубеното време обаче е факт - в следващите години инфлацията ще се свие до двуцифрени нива, но страната ще се върне към растеж чак през 1994 г. и той ще е изоставащ спрямо тези в Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Румъния. Но може би още по-съществен ефект имат не забавените, а неслучилите се реформи в първите години на прехода - практически блокираната приватизация на губещите (пари и конкурентност) държавни предприятия и подчиняването на банките (а като крайно и БНБ) на това да ги поддържат залагат основите на следващата криза.

Лукановата зима - историята в дати

На 8 февруари 1990 г. се съставя правителство, оглавявано от Андрей Луканов (БСП).

На 29 март 1990 г. правителството налага мораториум върху обслужването на външния дълг, обявявайки държавен банкрут.

На 10 юни 1990 г. в България са проведени първите демократични избори за Велико Народно събрание. БСП печели вота, а младата опозиция СДС се вдига на протести, защото твърди, че вотът е манипулиран и фалшифициран.

На 7 август 1990 г. Андрей Луканов връчва оставката на ръководеното от него правителство. Напрежението достига кулминация в опожаряването на Партийния дом на

26 август 1990 г.

На 20 август 1990 г. с решение на правителството в оставка е въведена купонна система за основните храни и горивата

На 22 септември 1990 г. Луканов сформира втория си кабинет.

На 29 ноември 1990 г. Луканов е принуден да подаде оставка, след като общодържавна стачка парализира страната. Правителството е наследено от това на Димитър Попов.

На 29 януари 1991 г. с решение на правителството са либерализирани практически всички цени, което предизвиква ценови шок.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 3

    Определено българина си пада по Лукановата зима. Днес, на този светъл ден в нашата история забелязах много (не смея да ги нарека българи), които искат да се върне лукановата зима и се разписваха на едни листа на масички обслужвани от изрожденците.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 4

    Колко национални катастрофи причиниха комунистическите бандити на България? И въпреки това, все още има промити мозъци, които гласуват за тях.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    А така, припомняйте на младите полезни идиоти какво е било. Скоро тъпотията им ще ги доведе до същото!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Тогава (1990) се връщах след няколко години в Израел и преживях културен шок.
    А Николай, дето авторитетно ни преразказва тези неща, тогава е бил още неразвит сперматозоид и тия празни гастрономи ги знае единствено от снимките.. В този смисъл: с преразкази не става, трябва осмисляне.

    Всъщност Андрей Луканов беше от западниците сред комунистическата върхушка. От днешните либерали. Той беше човекът за капиталистическия мирен преход. Като парите на БКП трябваше да останат - естествено - у либералната комунистическа върхушка.
    Което и се случи...

    Уважаваният г-н Иво Прокопиев все пак не е син на тракторист, а на управител на Тодор Живковото елитно ловно стопанство Воден, ако трябва да сме конкретни.
    И Луканов, както и Горбачов (но на друго ниво) го прееб..а неговите US покровители. И нас по индукция.

    През "Лукановата" и "Виденовата" зима ни стопиха спестяванията.
    Същото, което се случи и при фалита на Lehman Brothers Holdings Inc, което е доста по-скромно отразено тук, но за разлика от Лукановата и Виденовата зими поразтърси целия свят, а конкретно на моите тогавашни служители им изпразни пенсионните сметки и вярата в капитализма...

    Всъщност днешната БГ олигархия, която реди листите на челните партии, са тогавашните трета ръка послушници на Луканов, които получаваха мистичните куфарчета, за да превъртят парите в тях.. Много от тези с куфарчетата не се справиха и ги застреляха - братя Илиеви, Емо Кюлев, Карамански, бай Миле, онзи, дето го взривиха в асансьора, Крушата, Доктора, Илия Павлов...

    Останаха успешните тарикати, които са на местата си и днес. И слушкат с двете ушета какво им шепнат силните на света...

    Като изключим "Виденовата" режисирана хиперинфлация, днешните 20% са нещо невиждано в историята ни и го дължим на некадърниците КироАсен, Корнелия и Стави Тр, които за 7 месеца ни катастрофираха за години напред.

    Мисле, че след урока за Виденов ще следва този за КироАсен и Лена Б.
    Конотацията ще е същата.
    А

    Нередност?
  • 5
    rlz091236710 avatar :-|
    rlz091236710

    Какви бяха основните причини за забавянето на икономическите реформи по време на Лукановата зима?

    Нередност?
Нов коментар