30 години за 10 минути

Кратка история на прехода

14 декември 1989 г., София. На свечеряване пред сградата на Народното събрание са се събрали предимно млади хора. Около 50 хиляди души са направили жива верига и настояват за отмяна на член първи от Конституцията на Народна република България за ръководната роля на партията. На преден план е Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев
14 декември 1989 г., София. На свечеряване пред сградата на Народното събрание са се събрали предимно млади хора. Около 50 хиляди души са направили жива верига и настояват за отмяна на член първи от Конституцията на Народна република България за ръководната роля на партията. На преден план е Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев
14 декември 1989 г., София. На свечеряване пред сградата на Народното събрание са се събрали предимно млади хора. Около 50 хиляди души са направили жива верига и настояват за отмяна на член първи от Конституцията на Народна република България за ръководната роля на партията. На преден план е Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев    ©  Надежда Чипева
14 декември 1989 г., София. На свечеряване пред сградата на Народното събрание са се събрали предимно млади хора. Около 50 хиляди души са направили жива верига и настояват за отмяна на член първи от Конституцията на Народна република България за ръководната роля на партията. На преден план е Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако представите ви за прехода към демокрация са поизбледнели в мътилката на времето, ви предлагаме бърз преглед на най-важните събития, които се случиха в България през последните 30 години.

1989

10 ноември

Промяната започва. Централният комитет на БКП гласува оставката на Тодор Живков.

Декември

Създава се СДС (Съюз на демократичните сили), коалиция от току-що учредени различни партии.

1990

Февруари

Парламентът избира правителство с министър-председател Андрей Луканов.

Март

България фалира. Правителството не може повече да плаща задълженията си по външния дълг и Андрей Луканов обявява мораториум.

Май

БКП се преименува на БСП.

Юни

Провеждат се избори за Велико народно събрание, което трябва да изработи новата конституция. БСП печели мнозинство.

Декември

Андрей Луканов подава оставка и премиер за пръв път от десетилетия става човек, който не е от БКП - юристът Димитър Попов.

1991

Януари

Новото правителство трябва да либерализира цените на стоките и услугите - те вече да не се определят от държавата. Има масов страх, че заради това те ще поскъпнат много. Димитър Попов се опитва да обясни базовите принципи на пазарната икономика и успокоява хората с историческата реплика: "За Бога, братя, не купувайте!"

Юли

Великото народно събрание приема новата конституция, част от СДС не е съгласна с нея, група депутати напускат парламента и обявяват "гладна стачка" - отказват да ядат в знак на протест.

Ноември

Избрано е първото демократично правителство на доскорошната опозиция. Премиер става Филип Димитров, а кабинетът е подкрепен от депутатите на СДС и ДПС. Той си поставя за основна цел преструктурирането на икономиката, да се проведе реституция и приватизация. Заявява се, че ще започне рязък завой към сближаване със Западна Европа и САЩ.

@@galwidg:395685@@

1992

Май

ООН въвежда търговско ембарго над тогавашната Югославия в опит да спре етническите конфликти там. Забранява се вносът на основни стоки, между които петрол. България става ключова страна в контрабандата на горива и оръжие. Това концентрира огромен (за времето и мащабите на страната) финансов ресурс в хората и организациите, които се занимават с нея.

Декември

България кандидатства за асоцииране към Европейския съюз.

Депутатите от ДПС и част от СДС оттеглят подкрепата си за правителството на Филип Димитров и то пада от власт.

На негово място с мандата на ДПС е избрано правителството на Любен Беров. Приватизацията спира. Престъпността рязко се увеличава. Появяват се мутрите - силови бригади от бивши спортисти, които се занимават с рекет, изнудване и други престъпления.

1993

Престъпността и бизнесът се сливат в т.нар. групировки - организации от фирми и хора, чиято печалба идва основно от дейности на ръба или изцяло извън закона. Появяват се ВИС, СИК, "Мултигруп"...

1994

Януари

Открива се първият McDonalds, той е в Пловдив.

Април

Въвежда се данък добавена стойност.

Юни

България сключва споразумение с Лондонския клуб на частните кредитори. Задълженията към тях се преоформят в брейди облигации за 5.1 млрд. долара, с което са опростени 47% от външния дълг.

Септември

Правителството на Любен Беров не издържа на месеците протести, палаткови лагери, гладни стачки и пр. и подава оставка.

БСП печели парламентарните избори и на власт идва правителството на Жан Виденов.

България прави рязък завой в икономическата си политика. Започват опити за съживяване на държавните предприятия и въвеждане на централизирана система за планиране на икономиката.

Юли

България става 4-та на световното по футбол.

Появяват се първите пирамиди - мултилевъл компании, които обещават огромни печалби за кратко време.

1995

Около правителството на Жан Виденов се създава нова групировка, известна с името "Орион".

1996

Започва "масовата приватизация" - процес, при който всеки гражданин получава бонова книжка на определена стойност и има право да закупи акции от предприятия. Книжките обаче бяха окрупнени във фондове, които в крайна сметка придобиха пълен контрол върху бившите държавни компании, обявени за продажба.

България подава официално молба за членство в ЕС.

Огромните задължения на държавните (и в по-малка степен частните) фирми към банките и решението на правителството да спре плащанията към тях създават изключително сериозна банкова криза. Фалират 15 банки.

Държавата пада в плен на хиперинфлацията. За по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лв.

Декември

Жан Виденов подава оставка като лидер на БСП и премиер.

1997

БСП решава да формира ново правителство и това хвърля страната в нова, още по-сериозна криза. Започва национална стачка, държавата е блокирана.

Новоизбраният президент Петър Стоянов отказва да приеме съставянето на ново правителство от БСП и след инфарктно заседание при него лидерът на партията Георги Първанов и номинираният за премиер Кирил Добрев решават да не настояват. Насрочени са нови парламентарни избори.

За служебен премиер е назначен Стефан Софиянски. Временното правителство веднага подава молба за членство в НАТО.

На власт идва СДС и премиер става Иван Костов.

ZOOM: Георги Георгиев-Джони

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
Цялата галерия

Едно от първите действия на новото мнозинство е да се въведе т.нар. валутен борд. Курсът на българския лев се фиксира към този на германската марка.

"Мутрите" прибират бухалките. Сключва се негласна сделка с тях - демонстративните изпълнения и тормозът над отделни хора да спрат срещу своеобразна амнистия и възможност да участват в приватизацията на общински и държавни активи.

Октомври

Убит е един от смятаните за архитекти на прехода - бившият премиер Андрей Луканов.

1998

Започва ударна приватизация на държавни и общински активи. Някои от тях се продават на търгове, при други с предимство се ползват т.нар. работническо-мениджърски дружества. Някои сделки се сключват срещу пари, други в по-евтината комбинация с т.нар. компенсаторки - инструменти за обезщетяване на собствениците на национализирани в началото на комунизма активи.

1999

Деноминация на лева в съотношение едно към хиляда.

Декември

България официално започва преговори за членство с Европейския съюз.

2000

Юни

Започва да излъчва първата частна национална телевизия - bTV.

Появяват се първите по-сериозни усещания за корупция във властта. Иван Костов се опитва да неутрализира превърналите се тогава в символ на злоупотребите Христо Бисеров, Йордан Цонев и Евгений Бакърджиев от СДС. Не успява.

2001

Април

Симеон Сакскобургготски заявява, че иска да се завърне в българската политика. Първоначалните му планове са да се кандидатира за президент. СДС обаче успява да го блокира през Конституционния съд и тогава бившият цар решава да участва в парламентарните избори.

Май

Официално падат визите за пътуване към държавите от ЕС.

Юни

"Национално движение "Симеон Втори" печели съвсем малко под пълно мнозинство в парламента. Първоначално предлага на СДС да направи коалиция, но след като партията на Иван Костов отказва, то сглобява мнозинство с ДПС.

Бойко Борисов, който дотогава е собственик на охранителна фирма и личен бодигард на Симеон Сакскобургготски, става главен секретар на МВР.

2002

Петър Стоянов не успява да спечели втори мандат като президент и поста през следващите десет години заема Георги Първанов.

Октомври

ЕК признава България за функционираща пазарна икономика.

2003

Март

Илия Павлов е застрелян с един куршум в сърцето от снайперист до централата на "Мултигруп".

@@galwidg:842730@@

2004

Март

България е приета в НАТО.

Иван Костов решава да се отдели от СДС и да направи нов партия - ДСБ.

Парламентарните избори се печелят от БСП, на второ място е НДСВ, а на трето - ДПС. Тези партии създават т.нар. тройна коалиция, която избира кабинет с премиер Сергей Станишев.

2005

Юли

Стефан Софиянски се отказва от кметския пост и става депутат в 40-ото Народно събрание.

Ноември

Бойко Борисов е избран за кмет на София. Той печели с близо 68% от гласовете срещу кандидата на левицата Татяна Дончева.

Националната статистика отчита 7.2% ръст на БВП - най-високата стойност от началото на прехода досега.

2006

Декември

Учредена е партия ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България. За лидер е избран Цветан Цветанов.

2007

България е приета в Европейския съюз.

2008

Юли

Еврокомисията спира предприсъединителните плащания за инфраструктурни проекти поради съмнения в конфликт на интереси и неспособност на българските власти да се справят с корупцията.

2009

България усеща силно световната финансова и икономическа криза. През следващите години предстоят масови съкращения, фалити на фирми, режат се бюджетни разходи.

Юли

ГЕРБ печели парламентарните избори, а Бойко Борисов е избран за министър-председател.

2012

Росен Плевнелиев встъпва в длъжност, след като месец по-рано печели президентските избори.

2013

В цялата страна избухват масови антиправителствени протести срещу високите цени на тока, парното и горивата. Стига се дори до няколко случая, в които хора се самозапалват. Бойко Борисов подава оставка като премиер.

В деня за размисъл преди парламентарните избори избухва скандалът "Костинброд" - с активната помощ на прокуратурата и медиите на Цветан Василев/Делян Пеевски се създава усещането, че ГЕРБ се готви да фалшифицира вота. Впоследствие се оказа, че това не е вярно.

Май

БСП и ДПС с помощта на "Атака" избират Пламен Орешарски за премиер.

14 юни

Депутатът от ДПС и собственик на медии Делян Пеевски е избран от депутатите за председател на ДАНС. Започват многохилядни протести, Пеевски се оттегля, но исканата оставка от Орешарски така и не е подадена.

Юли

Първата цяла магистрала в България - "Тракия", е завършена.

2014

Юни

Правителството на Орешарски взима решение да се строи газопроводът "Южен поток", независимо от отрицателното становище на ЕК и САЩ.

Банката на Цветан Василев КТБ затваря, след като години наред агресивно е растяла с държавни пари и е придобивала активи, харесани от тандема Василев - Делян Пеевски. Затварянето и фалитът се случват след война между двамата и с активната помощ от прокуратурата.

Европейската комисия започва поетапно спиране на еврофондовете за България.

След развалянето на коалицията Пеевски - Василев се разпада и управляващата коалиция. ДПС оттегля подкрепата си за кабинета и Пламен Орешарски подава оставка.

2015 - 2019

На власт е Бойко Борисов в две различни коалиции - с дясната "Реформаторски блок" и националистическата "Обединени патриоти".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    phasma_ch avatar :-|
    phasma_ch

    Поправете от "ЕС на "Шенгенското съглашение":

    2001 :Май
    Официално падат визите за пътуване към държавите от ЕС.

    Все пак за Великобритания си имаше визи чак до 2007 - когато бяха задължени да ги махнат, след като станахме член на ЕС.

    Нередност?
  • 2
    palpatin avatar :-|
    palpatin
    • + 4

    Луканов беше убит през 1996-а година!

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    "Първоначално предлага на СДС да направи коалиция, но след като партията на Иван Костов..."

    Пропуснали сте да уточните, че Иван Костов (да, Костов е виновен за всичко!) подаде оставка като лидер на партията веднага след изборите и Надежда Михайлова би трябвало да е тази, която е отказала коалицията, но доколкото си спомням, такова предложение нямаше.

    Нередност?
  • 4
    Filip avatar :-|
    Filip Antov

    Фирма ,,Телеком експенс мениджмънт България" с мол: Ясен Бакърджиев се занимава с се занимава с дейност близка до телефонния тероризъм: записва клучаови думи на случайни граждани: Да, Съгласен съм, аз съм...... ЕГН-то и т.н. целта е да се източат лични данни за да може лицето по-лесно да стане жертва на измама и обир на кредитната си карта, както и да вземат ключаови лични данни и да се продават на черния пазар.

    Нередност?
Нов коментар