НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Фискалният съвет също препоръчва проектобюджетът да се прекрои

Темповете на повишаване на държавния дълг са обезпокоителни, а ръст на доходите над производителността носи инфлация

Овладяването на инфлацията следва да бъде сред основните цели на фискалната политика за предстоящите години, се посочва в становището на Фискалния съвет
Овладяването на инфлацията следва да бъде сред основните цели на фискалната политика за предстоящите години, се посочва в становището на Фискалния съвет
Овладяването на инфлацията следва да бъде сред основните цели на фискалната политика за предстоящите години, се посочва в становището на Фискалния съвет    ©  Юлия Лазарова
Овладяването на инфлацията следва да бъде сред основните цели на фискалната политика за предстоящите години, се посочва в становището на Фискалния съвет    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният кабинет гласува проектобюджета за тази година и той вече е в парламента. Но предупрежденията, че финансовият план на държавата трябва да се прекрои, продължават да валят. В петък своето становище по проекта публикува и Фискалният съвет. В него се посочва, че е необходимо преразглеждане на проектобюджета и свиване на дефицита до 3%. В противен случай България рискува да бъде вкарана в процедура по свръхдефицит от Европейската комисия.

Проектът на служебния кабинет не предвижда нито орязване на разходи, нито пък прави опити за ръст на приходите, каквато беше първоначалната заявка. Така той влиза в парламента с немислимия доскоро дефицит от 12 млрд. лв., или 6.4% от БВП на касова основа и 6.1% от БВП по европейските правила. Нужният дълг през тази година пък набъбва до 13.7 млрд. лв., които трудно ще могат да се наберат на пазарите за половин година, без сериозно да се вдигне доходността, а съответно и разходите за обслужването му следващите години.

Икономистите от съвета посочват, че от 2019 г. насам бюджетът е процикличен. Сегашният проект обаче е с още по-раздути разходи и дефицит, което "ще забави значително спада на инфлацията въпреки действащите фактори за намалението ѝ". От съвета обръщат внимание, че политиката по повишаването на доходите, макар и безспорно необходим процес," следва да отчита рисковете от допълнителен проинфлационен натиск, който генерира, когато ускорените ѝ темпове превишават значително производителността на труда". И още - овладяването на инфлацията следва да бъде сред основните цели на фискалната политика за предстоящите години, тъй като това е и един от критериите за еврозоната.

В анализа се посочва, че основните причини за експанзията на държавните разходи са повишението на разходите за пенсии и на капиталовите разходи. "Забележителен е ръстът на пенсиите с над 3.5 млрд. лв., или над 26%. Така техният дял в БВП ще достигне 10.5%. Този ефект се дължи на факта, че през 2022 г. повишението на пенсиите се случи поетапно - от средата на годината и от последното тримесечие. През 2023 г. обаче влиянието върху бюджета е през цялата година", посочват от Фискалния съвет.

В същото време според тях има спад на ръста на потреблението, а икономическият растеж се очаква да бъде движен предимно от капиталовите инвестиции. Подобна структура на компонентите на растежа обаче носи по-ниски данъчни приходи.

В становището има и още едно предупреждение - че нарастването на държавния дълг в абсолютна стойност се ускорява изключително бързо, което е обезпокоително, независимо от сравнително ниското му равнище като процент от БВП. Икономистите казват, че необходимостта от поемането на нов дълг следва да е предмет на по-задълбочени аргументация и анализ.