🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи месечен спад на цените от две години насам заради горивата

На годишна база инфлацията се свива до 10.1% през май, докато на месечна статистиката отчита дефлация от 0.1%

Цените на газа за бита, както и на различните видове бензин и дизел за превозните средства поевтиняват с двуцифрени темпове само за месец, отчита НСИ.
Цените на газа за бита, както и на различните видове бензин и дизел за превозните средства поевтиняват с двуцифрени темпове само за месец, отчита НСИ.
Цените на газа за бита, както и на различните видове бензин и дизел за превозните средства поевтиняват с двуцифрени темпове само за месец, отчита НСИ.    ©  Цветелина Белутова
Цените на газа за бита, както и на различните видове бензин и дизел за превозните средства поевтиняват с двуцифрени темпове само за месец, отчита НСИ.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Всички групи стоки и услуги с изключение на транспорта продължават да поскъпват спрямо година по-рано
  • Цените на газа за бита, както и на различните видове бензин и дизел за превозните средства поевтиняват с двуцифрени темпове само за месец.
  • Измерена по европейската методология инфлацията в България пада до едноцифрени нива - 8.6%, но остава по-висока от тази в еврозоната

Потребителските цени са паднали с 0.1% през май спрямо предходния месец благодарение на по-евтините горива, транспорт и туристически услуги, отчете националната статистика. Макар да е минимално, това е първото месечно понижение от средата на 2021 г. и е сигнал, че цените постепенно вървят към нормализиране. Така годишната инфлация продължава да се забавя и вече е 10.1%. Въпреки положителната тенденция обаче показателят все още е в пъти над нормалните нива, а всички групи стоки и услуги с изключение на транспорта продължават да поскъпват спрямо година по-рано.

Забавянето е очаквано и предвид охлаждането на икономическата активност и в частност по-слабия ръст на потреблението през първото тримесечие. А макар с известно закъснение спрямо еврозоната, лихвите, които се считат за основното лекарство срещу високата инфлация, също плавно се покачват през последните месеци.

Фактори в посока надолу

В основата на спада стоят горивата, които допреди няколко месеца бяха един от двигателите на високата инфлация. Сега цените на газа за бита, както и на различните видове бензин и дизел за превозните средства поевтиняват с двуцифрени темпове само за месец, отчита НСИ. Това явно се отразява и в зависимите от горивата индустрии, тъй като туристическите пакети и самолетните полети също рязко тръгват надолу. На минус спрямо април са и цените на нощувките в хотелите в навечерието на летния сезон. Сред храните пък, които имат най-голяма тежест в разходите на потребителите, сезонните зеленчуци очаквано дърпат надолу, но много други храни като меса, млечни продукти и хляб отново се увеличават.

Развлечения и финансови услуги водят по годишен ръст

Спрямо май 2022 г. без изненада почти всичко е по-скъпо. Ако доскоро най-много растяха цените на храните и горивата обаче, то сега те отстъпват за сметка на сектор развлечения и култура, както и на финансовите и застрахователните услуги. Въпреки това общата инфлация на годишна база спада до 10.1% в сравнение с 11.6% през април. Това е в синхрон с очакванията на институциите за плавно понижение и постепенно нормализиране на темпа на покачване на цените. Това обаче няма да се случи изведнъж и според повечето икономисти показателят вероятно дори следващата година ще остане над 2%. В последната си прогноза Европейската комисия отново ревизира нагоре очакванията си за инфлацията в България за тази и следващата година, като залага, че цените на горивата ще спадат, но тези на храните и услугите ще продължат още известно време да се катерят нагоре.

Измерена по европейската методология, инфлацията в България пада до едноцифрени нива - 8.6% и макар да остава по-висока от тази в еврозоната, постепенно скъсява дистанцията до 2.5 пункта по предварителни данни към май. Това вероятно ще е първият месец, който след около година ще бъде включен в оценката дали България отговаря на необходимите критерии, за да влезе в еврозоната от 2025 г. Според икономисти именно инфлационният критерий крие най-голям риск, тъй като, макар да се движи в правилна посока, трудно ще влезе в допустимите граници.

Все още няма коментари
Нов коментар