🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическата свобода в България: Съдебната система ни дърпа надолу

Страната пада на 43-то място в последната класация на института "Фрейзър" - между Южна Корея и Ямайка

Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост.
Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост.
Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост.    ©  Цветелина Белутова
Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическата свобода в България продължава да намалява, като страната се класира на 43-та позиция спрямо 165 други държави и територии, показва последното изследване на канадския институт "Фрейзър". За последното издание на класацията са ползвани данни за 2021 г., а български партньор е Институтът за пазарна икономика.

Резултатът за страната ни е 7.46 точки (от максималните 10 т.), което е спад с 0.23 т. спрямо предходното издание. В класирането на включените в изследването държави България дели една позиция с Бахрейн и е между Република Корея и Ямайка.

Подобна класация, която мери икономическата свобода по света, изготвя и фондация "Херитидж", като в последното издание резултатът на страната също пада до 32-ро място.

Все по-зле

"В миналогодишното издание България се класира по-напред в подреждането на включените държави основно заради по-разхлабените ограничителни мерки при започването на пандемията, но и тогава резултатът на България е по-нисък в сравнение с предходното издание", посочват от ИПИ. Икономистите коментират още, че със спадът за втора поредна година нивото на икономическата свобода в България се връща с десетилетие назад.

Традиционно най-слабата за България категория е "Правна система и право на собственост", като там и в последното издание на класацията липсва чувствително подобрение. "Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите страни - членки на ЕС, оценките са около 8 т., резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова", казват от ИПИ и допълват, че слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката "и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата".

За сравнение, Румъния е на 27-а позиция, а Хърватия - на 53-то място. В световния топ 20 обаче са Естония, Латвия и Чехия.

Хонконг отстъпва на Сингапур

За пръв път в историята на издаване на индекса Хонконг отстъпва първата позиция заради опитите на Китайската комунистическа партия да контролира частния сектор, ограничавайки практически всички свободи - икономическа, гражданска и политическа. Първенец в тазгодишното издание на индекса е Сингапур, а втората позиция остава за Хонконг, но очакванията са дългогодишният лидер да пада още в следващите години, коментират от ИПИ. В топ 10 влизат още Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. На дъното остава Венецуела.
Все още няма коментари
Нов коментар