🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

100 млн. лв. тръгват към бизнеса за зелени офиси, ремонти и превенция на бърнаута

Над 90 млн. лв. ще бъдат насочени към слабо развитите региони, а останалите – за единствения регион "в преход", в който попада и София

Проектите по схемата ще се подават само електронно през системата ИСУН
Проектите по схемата ще се подават само електронно през системата ИСУН
Проектите по схемата ще се подават само електронно през системата ИСУН    ©  Надежда Чипева
Проектите по схемата ще се подават само електронно през системата ИСУН    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Минималният размер на безвъзмездната помощ е 50 хил. лв., а максималният - 390 хил. лв.
  • Големите предприятия ще трябва да осигурят 20% съфинансиране.
  • Класирането на проектите ще бъде отделно за двата типа региони до изчерпване на бюджета по мярката.

Превенция на "прегарянето" в офиса, психологическа подкрепа, "зелени" модели за организация на труда, основен или текущ ремонт на местата за отдих, спорт или хранене в предприятията. Това са само част от дейностите, които ще се финансират по процедурата "Адаптирана работна среда", част от програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 година. Бюджетът на мярката е 100 млн. лв., а кандидатстването започна на 16 октомври и ще продължи до края на годината (31.12.2023 г. 17:00 ч.). Дейностите ще се изпълняват в два типа региони, а мярката се администрира от социалното министерство:

  • Регион в преход - София-град (столица); София-област; област Благоевград; област Перник; област Кюстендил;
  • Слабо развит регион, който включва всички останали.

Общият размер на безвъзмездната помощ за слаборазвитите региони ще бъде в размер на 92 млн. лв., а регионът в преход, т.е. София и околията, ще получи 7.9 млн. лв., става ясно от условията за кандидатстване.

Дейностите в рамките на един проект ще могат да се изпълняват само в един от двата типа региони - в преход или слабо развитите региони, както и на територията на два или повече слабо развити региона. Класирането на одобрените проекти ще се извърши отделно за двата типа региони до изчерпване на финансовия ресурс. Проектите ще се разглеждат на база административно съответствие, допустимост, техническа и финансова оценка.

Кой колко ще получи?

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв., а максималният - 391 166 лева. Големите предприятия обаче задължително ще трябва да осигурят съфинансиране в размер на 20% от общата стойност на проекта. За микро-, малки и средни предприятия такова изискване няма. Всички те ще трябва да разчитат единствено на себе си, тъй като партньорството не е допустимо. Условията обаче са максимално общи, така че повече фирми да могат да се възползват от финансирането.

В схемата не могат да участват фирми от сектора на рибарството и аквакултурите, първичното производство на селскостопански продукти и др. Не са допустими и лица, за които има обстоятелства за отстраняване от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка, или такива, които не са изпълнили разпореждане на ЕК за възстановяване на предоставената им неправомерна и несъвместима държавна помощ. Освен това фирмите трябва да отговарят и на още няколко условия. Част от тях са свързани с изискванията за предоставяне на минимални помощи (по регламент (ЕС) №1407/2013), а други - с това кандидатът да разполага с финансов капацитет, който се изчислява по специална методика на база счетоводния баланс на фирмата за последната приключила финансова година.

Когато кандидатът е новосъздадена през текущата година фирма, проверката за финансов капацитет се извършва въз основа на данни от счетоводния баланс на организацията за текущата година, за периода от регистрацията на организацията до последния ден на месеца, предхождащ месеца, в който е обявена настоящата процедура (т.е. 30 септември). Кандидатът трябва да разполага и с оперативен капацитет за реализирането на проекта.

Какво точно ще се финансира?

Дейностите, допустими за финансиране по процедурата, са няколко. Първата от тях е разработване и прилагане на "зелени" модели на труд, изготвянето на "зелени" карти за организация на работните процеси, както и обучения. Особеното тук е, че тази дейност е задължителна за изпълнение и трябва да е включена във всеки проект по процедурата. Нещо повече - проектните предложения, в които не е разписана задължителната дейност, ще бъдат отхвърлени. Тъй като "зелените" модели явно звучат твърде общо, експертите на МТСП са дали примери какво точно може да включват те - въвеждане на нови форми на заетост, промяна на работния процес с цел намаляване на използваните ресурси, осигуряване на "по-еко" работна среда и др.

Ще се финансират и дейности, свързани с превенция и профилактика на "бърнаут" на работното място, както и такива, насочени към психологическа подкрепа, свързана с ефектите от ковид пандемията върху менталното здраве. В рамките на дейността могат да бъдат използвани психологически профили на заетите с цел прилагане на подходящи мерки за подкрепа, която може да се извършва от лица със специалност "Психология", "Трудова и организационна психология" или "Психиатрия". Това може да става под формата на семинари, тренинги или индивидуални консултации.

По мярката ще се финансира и закупуването на лични предпазни средства, както и специално работно облекло. Не се допуска обаче закупуването на резервни бройки, няма да бъдат финансирани и униформи. Предпазните средства (предпазни екрани, перила, мрежи, ограждения и др.) пък могат да бъдат свързани със защита от прах, токсични и вредни вещества, наднормен шум, вибрации, летящи, изхвърлени предмети или частици и др.

Допустими дейности са и ремонтите (текущи или основни) и закупуването на оборудване за места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар