От седмото тепе: Падането на бетонния мост, разгръщането на тракийската иновационна долина

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

От промените в България преди три десетилетия преди всички избори сме свикнали администрацията да се активизира и да чисти градовете. Ако сте си мислели, че преди местния вот на 29 октомври тук не е така, то община Пловдив ще ви опровергае. "Бяха изчистени барелефите пред пловдивската библиотека "Иван Вазов" и облицовката на стълбището", съобщи гордо общината. Не пише дали са избърсали и праха.

С почистването на барелефите, уви, наследството на Здравко Димитров няма да стане по-поносимо. Липсата на осветление по малки вътрешноквартални улички в кварталите "Централен", "Западен" и "Тракия", препълнените контейнери за боклук, постоянно спиращото водоснабдяване в кварталите "Съдийски", "Южен" и "Северен", неугледните автобусни спирки и нефункциониращият обществен транспорт са само малка част от създаващите сивота в иначе красивия и слънчев Пловдив.

Но нищо не всява повече безтегловност от въпроса дали ще падне или не бетонният мост, свързващ Кичука с центъра на града. След години на забавяне сега изглежда, че решение няма: мостът трябва да бъде затворен едновременно с довършването на пробива под гарата, защото в противен случай проектът няма да свърши до 2024 г. Това значи, че за некадърността на НКЖИ и общината в крайна сметка ще платят хората. Вие си мислехте, че няма да е така ли?

Сега към по-позитивните новини:

Тема от седмицата:

Иновационна долина Пловдив: регионът иска да развие храните и биоикономиката

Какво става?

От миналата седмица Пловдив е център на първата регионална иновационна долина. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните. Идеята е европейска и финансирана от нова иновационна програма, която има за цел да изгради 100 такива регионални долини за дълбокотехнологични иновации в цяла Европа. Предвидено е тези долини да работят заедно, да се специализират в ключови сфери за съюза и да създават растеж в икономиката. Ще включват иновативно по-напреднали региони в ЕС и такива, които тепърва ще развиват иновационния си капацитет.

Защо е важно?

Подобни "долини" имат значителен потенциал да правят наука по-лесно и бързо, като Пловдив например вече има партньор в Белгия и ще търси и други. Целта е да се изравни иновационното неравенство в ЕС, като по-голямо внимание ще се обръща на страните от Централна и Източна Европа. С обособяването на пловдивската долина градът и регионът имат реалния шанс да се превърнат в център за развитие на аграрните технологии, създавайки иновационен хъб в хранителната и растителна система.

Какво следва?

По правилата на европейската програма всеки регион трябва да създаде партньорство от поне пет други региона с различна степен на развитие. Кандидатства се заедно, като грантовото финансиране е до 50%. Всеки проект трябва да бъде приключен в срок между 3 и 5 години. Над 200 са кандидатите от целия Европейски съюз, като от България е имало само една кандидатура. Водещ партньор ще бъде Аграрният университет в града, но той стъпва на вече изградена мрежа от бизнес и центрове.

Мария Дойкова обяснява тук.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

Бизнес новини

100 млн. лв. тръгват към бизнеса за зелени офиси, ремонти и превенция на бърнаута



Над 90 млн. лв. ще бъдат насочени към слабо развитите региони, а останалите - за единствения регион "в преход", в който попада и София.

"Билла" ще отвори 50 малки магазина, в които ще важат промоциите на веригата



"Билла България" отвори първия си обект в страната по нова за веригата концепция, наречена "Billa Днес". Той се намира в Добрич и е с малък размер като квартален магазин, но с продукти и промоции, предлагани от компанията в останалите й големи обекти.

Истории, които видяхме другаде

TrafficNews пишат, че фирма, която в миналото е била собственост на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов, е участвала в няколко обществени поръчки, пуснати от община Пловдив.

От "Под тепето" влязоха в антична сграда Ейрене и заснеха в какво състояние я е оставил Жорж Трак.

"Дневник" проследиха дебата за Пловдив по националната телевизия и посочиха основните проблеми, по които кандидатите за кмет трябва да започнат работа от ден първи, когато някой от тях встъпи в длъжност.

В навечерието на годишнината от вдъхването на нов живот на Античния театър в Пловдив от БТА припомниха историята по разкриването и консервирането му.

Снимка на седмицата

Браво, корпоративен вот?

Автомобилите на една от големите таксиметрови компании в града носят стикери на борещата се на изборите независима организация "Браво, Пловдив". По случайно стечение на обстоятелствата сайтът, свързан с тази компания - "Трафик нюз", също е засипан с новини за същата организация.

Цитат на Седмицата

Готов съм на сделка за Пловдив, какъвто и да е резултатът, но се надявам, че ще е добър.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

лидер на ПП ГЕРБ, по време на партийно събитие в Пловдив

Свободно време и култура

На 22 октомври тази година се навършват 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев. По този повод точно в деня на рождението му община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив" и фондация "Златю Бояджиев" организират честване в къща-музей "Златю Бояджиев" в Стария град (къщата на д-р Стоян Чомаков, ул. "Съборна" №18), където се намира постоянната експозиция на художника. Началото е в 11.00 часа.

Програмата включва две събития. Официално откриване на изложба, посветена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев, и представяне на луксозен албум със заглавие "Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев".

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар