🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България търси инженери

Проблемът с липсата на специалисти е голям не само за частния сектор, но и за ключови за държавата компании, които всячески се опитват да привлекат хора с опит

Засега липсата на специализирани кадри в АЕЦ "Козлодуй" не се усеща, но скоро това може да се промени
Засега липсата на специализирани кадри в АЕЦ "Козлодуй" не се усеща, но скоро това може да се промени
Засега липсата на специализирани кадри в АЕЦ "Козлодуй" не се усеща, но скоро това може да се промени    ©  Надежда Чипева
Засега липсата на специализирани кадри в АЕЦ "Козлодуй" не се усеща, но скоро това може да се промени    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Ключови фирми и държавни агенции страдат от липсата на спец кадри в областта на енергетиката, пътищата и ВиК.
  • Недостигът е между 3 и 10%, но и това е много предвид специфичните позиции и нужната квалификация на експертите.
  • Търсят се от инженери, юристи и IT-та, до кантонери, стрелочници и механици.

Липсата на персонал отдавна не е новина за бизнеса - от години малки и големи фирми се оплакват от недостиг на квалифицирана работна ръка. Проблемът стои нерешен, а причините за това са известни - застаряването, липсата на адекватна връзка между образованието и бизнеса, възможностите за практика и др. Самите компании запълват празнините както могат - пренасочват хора, преформатират дейности, наемат чужденци и т.н. Това обаче не може да е решение за държавните, общински или други структури, част от ключовата инфраструктура, като например трите енергодружества, пътната агенция, ВиК операторите, НКЖИ или пък АЕЦ "Козлодуй".

Проверка на "Капитал" показа, че липсата на кадри варира най-общо от 3 до около 10% и това на пръв поглед не звучи много. Всъщност обаче, когато става въпрос за специализиран персонал със специфични знания, умения и образование, проблемът е по-сериозен. Оказва се, заплатата вече съвсем не е единственият фактор за привличане на кадри. Такива почти липсват, а за да останат и да бъдат лоялни, трябва нещо повече от добра сума в края на месеца.

Ще пенсионираме близо 800, други няма

В АЕЦ "Козлодуй" например все още ключовите работни позиции са обезпечени с необходимите кадри със съответното образование, квалификация и правоспособност, пишат от централата до "Капитал" и посочват, че издадените от Агенцията за ядрено регулиране лицензии за експлоатация на 5 и 6 блок потвърждават наличието на достатъчно квалифициран и правоспособен персонал, допълват от централата. Над 60% от работещите там са с висше образование, а около една трета - със средно професионално. Към момента е обявен подбор за 6 свободни работни места (при 3707 заети според последния годишен отчет на АЕЦ), а за останалите месеци до края на годината ще се пенсионират около 60 служители на централата.

Моментната картина обаче е много по различна от дългосрочната, в която ситуацията с кадрите е значително по-сериозна и дори граничи с предстояща кадрова криза. До 2025 г. предстои пенсионирането на над 780 специалисти. Информацията за това стана публична в началото на 2020 г. след въпрос на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев до тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова, с който народният представител искаше да разбере как ще се обезпечи работата на централата. Отговорът на Петкова най-общо бе, че се работи по въпроса - АЕЦ предоставя стипендии на студенти с ангажимент за работа в централата, след като завършат висшето си образование, от години АЕЦ "Козлодуй" има и стажантска програма и др.

Миналото лято пък от ръководството на централата обясниха за "Капитал", че именно сега е пикът на пенсионирането - средно по 150 души на година излизат в пенсионна възраст, които обаче все по-трудно се заместват с нови. Само по няколко души на година завършват ядрена енергетика. На всички се предлага веднага работа в централата. Само че това означава човек да се премести да живее в Козлодуй, което не е приемливо за всички дори на фона на високите заплати.

Най-търсени са инженерите

Най-търсените специалисти в сферата на енергетиката са инженерите. Липсата на специализирани кадри в трите ЕРП-та - "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-про", на пръв поглед не е сериозна. Например в групата "Електрохолд" средно незаети остават между 3% и 5% от позициите за квалифицирани служители, като от компанията правят уточнението, че заетостта варира от тенденциите на пазара на труда. Забелязва се дефицит на подготвени технически и инженерни специалисти - най-вече на хора със средно техническо и висше електротехническо образование. А с навлизането на новите технологии търсенето на електроинженери ще продължи да расте - от производството на електроенергия и проектирането на продукти до телекомуникациите и ремонта на уреди, обобщават експертите на "Електрохолд".

От дружеството, в което работят над 3300 служители, не казват каква е средната работна заплата за проблемните места, но изтъкват, че са осигурили конкурентни нива, които зависят от позициите и трудовия стаж.

"От стратегическо значение са стабилността, коректността и регулярната актуализация на доходите", пишат от компанията и подчертават атрактивния си социален пакет. Служителите получават допълнителни плащания за Великден, за летен отдих и за Коледа и при раждане. За всеки има допълнително здравно осигуряване, както и възможност за здравно осигуряване на членове на семейството, в дружествата действа и тримесечна бонусна система за постигнати резултати, допълнителни премии и др.

Средната възраст на служителите във всички дружества на "Електрохолд" е 42 години. От компанията обаче са категорични - за да се създадат и привлекат повече специалисти, е необходима стратегия на национално ниво и комплекс от политики за нейното прилагане.

Пловдив или София?

От ЕВН не казват точно колко хора им липсват, като подчертават, че при тях реално няма разделение на квалифициран и неквалифициран персонал, а по-скоро на инженерни и неинженерни специалисти (предвид че групата включва електроразпределителна и топлофикационна компания, при които инженерното образование е почти задължително за всяка позиция).

"Имайки предвид изключително ниското текучество в компаниите на "ЕВН България" групата, процентът на отворените позиции не е голям. Добрата работодателска марка на компанията и активната работа на екипа по подбор на персонал успяват да осигурят необходимите кандидати в заявения срок", пишат от австрийското дружество до "Капитал".

И все пак - както и при останалите компании, така и при ЕВН основният недостиг на кадри се обуславя от демографската картина в България, предпочитаните от младите специалности, икономическите процеси в страната и не на последно място София. "В тази връзка Пловдив постигна много, но все още се наблюдава силната конкуренция на София като нива на заплащане и условия на труд, особено в сферата на финанси и ръководен персонал", изтъкват от ЕВН. И допълват, че бумът в изграждането на фотоволтаични централи, който се наблюдава от известно време, изисква технически и инженерни кадри, а монтьорската професия по отношение на поддръжката на разпределителната мрежа е постоянен фокус при подбора на персонал. Колкото до средната заплата - предвид голямата конкуренция от други инфраструктурни компании по отношение на техническите и инженерни позиции от ЕВН се стремят да поддържат около и над средното за сектора ниво.

За "Капитал" от "Енерго-про" заявиха, че компанията не си позволява да оставя ключови позиции в компанията незаети. "При необходимост се извършва релокиране на специалисти или временно преразпределение на задължения, докато текат подбор и интервюта за назначаване на нови служители", пишат от дружеството, без да уточняват броя на незаетите позиции. Най-търсени отново са електроинженерите и електротехническите специалисти. От компанията допълват, че към момента средната заплата е съотносима към средната в сектора, без да уточняват точно колко е тя. Но изтъкват, че като регулирано дружество приходите им зависят от годишното ценово решение на КЕВР.

По данни на НСИ средната брутна заплата за първото тримесечие в сектор "производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" е 2847 лв.

Пътищари и жепейци

Недостигът на специализиран персонал не засяга единствено енергетиката. Липсват и кадри в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), чиито служители, макар да се числят към администрацията, са повече от важни за качеството на пътищата. Незаетите експертни длъжности по служебни правоотношения към момента са 8.2%, или 199 щатни бройки. Най-сериозен е недостигът на строителни инженери, юристи и IT специалисти, показва справка на пътната агенция, изготвена за "Капитал". Средната работна заплата на експертите е 1577 лева, което не изглежда особено стимулиращо на фона на значително по-високите заплати в частните строителни фирми. Това донякъде обяснява и сравнително високия брой незаети места.

Ситуацията при НКЖИ, която управлява жп инфраструктурата, е много сходна. Общата численост на персонала е 11 662, а свободните позиции - 1186. И по-конкретно - квалифицираният персонал е 8755 души, а незаетите позиции са 846, показва справка на НКЖИ. Количествен и качествен дефицит на персонала се наблюдава най-вече в големите градове и промишлени центрове, отчитат от компанията. Не достигат хора в специфични дейности като ръководител движение, техник ръководител група по поддържане на железния път и съоръженията, техник - механик "Осигурителна техника", и инженерен персонал във всички дейности.

По информация на "Капитал" проблем с липсата на специализирани кадри има и при ВиК операторите, но до редакционното приключване на броя от ВиК холдинга, който обединява дружествата, не предоставиха такава справка. Ако се съди по заплатите обаче, не е чудно, че работата за ВиК не е особено атрактивна. По данни на НСИ за първото тримесечие работещите в сектора "доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" получават брутно 1399 лв., което с удръжките се стопява до малко над 1000 лв.

Теория и практика

Решението на проблема с липсата на специалисти е комплексно. Част от описаните компании отдавна са си дали сметка за това и се опитват да привлекат кадри с различни бонус схеми, конкурентни условия на труд и не на последно място активна работа с университетите и професионалните училища. Например за ключови длъжности в оперативната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" предварително се подготвят необходимите служители, за да бъдат осигурени достатъчно правоспособни оператори. По 31 приоритетни за атомната централа специалности от висшето образование от юни 2019 г. на корпоративния сайт е обявен постоянен прием на документи за работа. АЕЦ "Козлодуй" активно работи с образователните институции, а към студентите, обучаващи се в ядрени специалности, е насочена стипендиантската програма, с която се подпомага обучението на избралите приложими в ядрената енергетика специалности. От 2019 г. е обявена и стипендия за първокурсници. Централата работи и със стажанти, като по такива програми работи и ЕВН.

Всяка година стажантската програма на австрийското дружество осигурява средно около 40 души, като повечето от тях остават на работа с постоянен трудов договор. "Електрохолд" пък вече над 10 години си партнира с професионални гимназии и висши учебни заведения с електротехнически профил като Техническия университет, МГУ, Висшето транспортно училище, Военна академия, УНСС, както и с всички професионални гимназии с електротехнически профил на територията на Западна България.

Тази седмица пък Националната електрическа компания получи лицензия за своя Център за професионално образование и обучение "Зелена енергия", където ще може да извършва професионално обучение с придобиване на професионална квалификация по 10 професии. Центърът се намира в Пловдив и ще заработи от есента. НЕК има и редица меморандуми за сътрудничество с висшите учебни заведения, както и множество проведени инициативи със студенти и ученици.

(Почти) всеки втори гледа към вратата

Липсата на достатъчно специализирани кадри е проблем, но тревога буди и текучеството в държавната администрация, макар там да не работят задължително само тесни специалисти. Текучеството на места като областните администрации дори минава 40%. Тоест почти всеки втори служител през м.г. си е тръгнал по една или друга причина, става ясно от последния доклад за администрацията от 2022 г. На следващо място са администрациите на държавните комисии - 20.97%, следвани от администрацията на Министерския съвет с 20.77%. Запазва се тенденцията от предходни години едни от администрациите с най-малко текучество да са министерствата - едва 6.11%.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bzm avatar :-|
    bzm
    • + 4

    Хора с опит? Да си ги създадат!

    Нередност?
  • 3
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • + 7

    Търсят, ама нямааа, сичко избега по-на запаааТ, тама дават кинтиии, не като бивши милюцюнери, магистрати и военни и ДС отрочета да си направят фирмички и да чекат некой а им работи за без пари!

    Нередност?
  • 4
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков
    • - 2
    • + 4

    "застаряването, липсата на адекватна връзка между образованието и бизнеса, възможностите за практика". Да, бе, да! Едно време всички бяха вечно млади и не остаряваха. Нямало връзка между образование и бизнес. А защо не учат инженерни специалности? Защото трябва да се учи здраво. По-лесно е бизнес администрация - за началник направо, социология, маркетинг. Само че токът не се прозвежда с маркетинг.

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "Божидар Здравков":

    Дедо Божо, едно време освен младостта ти друго нямаше. Разкажи ни за ефективните и печеливши фабрики, ако искаш, но и разкажи колко от 100 съществуваха не изкуствено…

    Нередност?
  • 6
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • - 1
    • + 2

    едно време.. ехее..
    наскоро ми попаднаха някакви статии за гордостта на социалистическата ни република - ГОРУБСО!
    то не бяха мини, фабрики..

    па се оказа, че началото му е поставено още далче преди войната, от български предприемачи + германско финансиране и технологии.
    Това Мадан, Кърджали, въжени линии обогатителната фабрика - всичко е заложено преди 09/09/1944.
    След това го одържавяват (разбира се) и съвместно с братята руснаци се експлоатира (и развива), до неизбежната му икономическа смърт след края на държавните субсидии през 90те.

    Нередност?
  • 7
    beron avatar :-|
    Bero Naumov
    • + 1

    Не търсят, не търсят....!
    Само приказките големи. А на интервюто "Ми то това..., ама то онова...".
    Трагедия!

    Нередност?
  • 8
    baza avatar :-?
    Божидар Здравков
    • + 1

    До коментар [#5] от "Бай Ганьо":
    Със сигурност друго нямаше ;) . В кръчмарски дискусии не участвам. Когато пиша "едно време" не съжалявам за соца и за неефективните предприятия. Работя в момента и правя разлика в нивото на инженерите. Запълвам им пропуските от училище по физика и електротехника. Не знам, ако им дадат на приемните изпити по физика и математика за ТУ задачите от преди няколко десетилетия, какво ще се получи? Сигурно по-добри резултати, а :) ? Какво мислите, уважаеми Ганьо?

    Нередност?
  • 9
    lsz44646876 avatar :-|
    lsz44646876
    • + 1

    Какви ти инженери, нема кой да нареди паветата в центъра на София дори. Тотална некадърност и неграмотност е обхванала България на всички нива и колкото повече се отдалечаваме от 89-та, положението става все по-катастрофално. Че вижте Парламента дори, един закон не могат да напишат като хората и бълват абсурд след абсурд.

    Нередност?
Нов коментар