🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Е-трудовата книжка ще почака. Поне до есента

Данните от електронните "досиета" ще се съхраняват в регистър, поддържан от НАП

Новият работодател ще може да види много неща в електронната ви трудова книжка. Но не и каква е била заплатата ви досега.
Новият работодател ще може да види много неща в електронната ви трудова книжка. Но не и каква е била заплатата ви досега.
Новият работодател ще може да види много неща в електронната ви трудова книжка. Но не и каква е била заплатата ви досега.    ©  Цветелина Белутова
Новият работодател ще може да види много неща в електронната ви трудова книжка. Но не и каква е била заплатата ви досега.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дълго чаканите промени в Кодекса на труда (КТ), които предвиждат раздяла с хартиената трудова книжка, временно се отлагат заради лятната ваканция на депутатите. Парламентът "затваря" в началото на август, а в оставащите няколко дни народните представители ще се занимават най-вече с приемането на бюджета. Така промените в КТ, инициирани още в края на миналата година от депутата Божидар Божанов (ПП/ДБ), ще трябва да почакат, макар че още в края на май минаха на първо четене през пленарната зала. Това обаче не е проблем, тъй като заложеният в поправките срок за окончателното отпадане на хартиените трудови книжки е 1 септември 2026 г.

Проектът на Божанов предвижда най-накрая да се сложи край на хартията и книжките да се заменят с т.нар. "единен електронен трудов запис". Това ще бъде е-документ, в който ще бъде вписан трудовия път на работника или служителя. Освен работодателя и самият работник или служител ще има достъп до електронното си трудово досие.

Кой какво ще вижда

То ще бъде достъпно и за родителите, в случай че работещият е под 18 години. Интересното е, че работодателите няма да виждат каква заплата и обезщетения е получавал работникът в предишната си фирма. Изключение ще има само за основните обезщетения при напускане като неизползван отпуск, неспазено предизвестие и др.

Самите е-трудови книжки ще се вписват в специален регистър, който ще се поддържа от Националната агенция за приходите (НАП), въпреки че в първоначалния вариант на поправките се предвиждаше той да бъде към Агенцията по заетостта. Той ще се попълва на база информацията в НОИ, но впоследствие самите работодатели ще трябва да сканират и изпратят електронни копия на всички трудови книжки, които не са въведени в регистъра. Затова и срокът от три години за влизането в сила на промените в КТ се счита за достатъчно дълъг, за да може административната тежест върху бизнеса, свързана с изпращането на тези данни да се сведе до минимум.

За постепенното отпадане на хартиените трудови книжки и замяната им с електронни се говори повече от десет години, но към момента реално нищо не е направено, въпреки многократните призиви на бизнеса. Според експертите на Българската стопанска камара така ще бъдат минимизирани негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи. Освен това ще се повиши контролът и да се намалят трудово-осигурителните измами.

"Чрез електронизиране на трудовата книжка ще се осигури достъп до вписаната в нея информацията в реално време и ще бъде намалена административната тежест за работодателите (отпадане на необходимостта от връчването на различни уведомления). Не на последно място, информацията ще се структурира в национален обхват и това ще позволи тя да бъде използвана при провеждане на политики на пазара на труда, изтъкват от БСК.

Все още няма коментари
Нов коментар