България и Великобритания засилват партньорството си - какви възможности дава това за бизнеса

Външните министри на двете страни се договориха за разширяване на сътрудничеството в редица области

Двете страни имат амбицията да засилят сътрудничеството си на фона на нарастващото геополитическо напрежение.
Двете страни имат амбицията да засилят сътрудничеството си на фона на нарастващото геополитическо напрежение.
Двете страни имат амбицията да засилят сътрудничеството си на фона на нарастващото геополитическо напрежение.    ©  Reuters
Двете страни имат амбицията да засилят сътрудничеството си на фона на нарастващото геополитическо напрежение.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Външните министри на България и Великобритания - Мария Габриел и Джеймс Клевърли, подписаха във вторник в Лондон декларация за стратегическо партньорство, според която се планира практическо сътрудничество в редица области. Тя идва след обявеното по-рано този месец споразумение между премиерите на двете страни - Николай Денков и Риши Сунак, за справяне с незаконната миграция.

Възможности за компаниите

Декларацията отразява споделената амбиция за по-нататъшно засилване на тясното сътрудничество, включително увеличаване на академичната мобилност, научноизследователската и развойната дейност и цифровата търговия, се казва в официалното съобщение на британското външно министерство.

София и Лондон ще се стремят създаването на бизнес възможности, включително чрез Bulgarian Expansion Bridge (ВЕВ), който ще подпомага международната експанзия на български предприятия, като им помага да получат достъп до британските финансови, пазарни и технологични екосистеми.

ВЕВ е организация с нестопанска цел в помощ на българските стартиращи предприятия, която е създадена през тази година. Целта й е да опрости международното разширяване на стартиращите компании, като започне с Лондон. Организацията, която обединява частни компании, публични органи и физически лица, е подкрепена от Британско-българската бизнес асоциация, британското посолство в София и Eleven Ventures.

Тяхната обща цел е да опростят процеса на международна експанзия, като предоставят на бизнеса консултантски услуги, структурирани програми и възможности за членство в общността. Тази инициатива отразява усилията на Bulgaria Innovation Hub (BIH), също организация с нестопанска цел, която има ключова роля за свързването на българските компании със Силициевата долина.

Bulgarian Expansion Bridge може да е от полза на българските стартиращи предприятия с предлаганите индивидуални консултантски услуги, структурирани програми, които са насочени към конкретни области на растеж. Програмите на организацията имат за цел да позиционират участниците така, че да привлекат вниманието на британската екосистема. Сътрудничеството се простира отвъд базираните в България и Лондон компании, като включва организации от други пазари. Целта е да се ангажират ключови играчи в лондонската екосистема, включително инвеститори, корпорации и правителствени заинтересовани страни.

Въпреки че Лондон е началната точка, BEВ предвижда създаването на повече мостове в световен мащаб.

Образователни програми

Друга цел на сътрудничеството е улеснение на достъпа на студентите в България до британско висше образование, като се улесни създаването на двойни и съвместни програми в България. Инициативата за партньорство може да идва от университети и от двете страни.

Лондон и София също така ще се стремят и да подобрят условията за търговия между двете страни. Данните на българското икономическото министерство показват, че стокообменът през последните 20 години е стабилен и в годините преди пандемията надвишава 1 млрд. евро, като България има положително търговско салдо.

Сигурността и отбраната остават приоритет

Ще бъдат разширени връзките в областта на отбраната и сигурността, за справяне с руската дезинформация и организираната имиграционна престъпност. Освен това ще бъде засилено сътрудничеството за разбиването на групи, занимаващи се с тежка организирана престъпност и справяне с организираната нелегална миграция, включително чрез обмен на експертен опит и информация.

От 2020 г. насам Обединеното кралство е засилило сътрудничеството в областта на правоприлагането, като е предоставило обучение и оборудване на българските власти, включително на Митническа и гранична полиция с цел прекъсване на операциите на престъпни мрежи.
Все още няма коментари
Нов коментар