🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Промишленост и по-едри животновъди в ЕС трябва да свият емисиите си до технически възможното

Евродепутатите гласуваха промени в директивата за емисиите от промишлеността, която вече ще обхваща и по-голям брой свинеферми и птицеферми

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Европейският парламент гласува двете директиви - за емисиите от промишлеността и портала за емисии, които целят да намалят вредното въздействие на индустриалните предприятия в ЕС върху въздуха, водите и почвите. Новите правила ще засегнат не само промишлените инсталации, но и ще разширят и обхвата на големите свинеферми и птицеферми. В същото време гласуваните сега правила са по-меки в сравнение с оригиналните намерения на комисията.

"Днешното гласуване показва ангажимента на парламента към целите за нулево замърсяване на Европейския зелен пакт и здравето на европейците. То също така демонстрира, че тези цели могат да бъдат постигнати без налагане на допълнителна административна тежест върху предприятията и особено върху европейските земеделски производители. Гласуването подчертава, че евродепутатите разбират причините зад протестите на фермерите", коментира след гласуването докладчикът Радан Кънев - ЕНП/ДБ.

Какво се променя?

И досега големите инсталации, извършващи промишлени дейности (около 52 000 в целия ЕС), включително тези за интензивно отглеждане на добитък, можеха да работят само ако притежават разрешително, издадено от националните органи. Гласуваните директиви сега, от една страна, разширяват обхвата на засегнатите промишлени предприятия, като обхващат вече и широкомащабното производство на батерии, инсталации в добивната промишленост (мини) и повече животновъдни ферми. Големите ферми за едър рогат добитък обаче останаха извън тези правила. От друга страна, се засилват изискванията за намаляване на отпечатъка върху околната среда, както и глобите за неспазващите правилата.

"Безспорно имаше намаляване на амбицията на Европейската комисия. Но тя включваше изключително радикални предложения в много сфери, както и предлагаше допълнителна административна тежест. Достигнахме до по-балансирано предложение, с което предприятията трябва да намалят емисиите до технически възможното", коментира за "Капитал" Радан Кънев. Той е разговарял с българския бизнес, който заради използването на новите модерни технологии по-скоро няма да е негативно засегнат от новите регулации.

Освен намаляване на емисиите новите правила ще изискват по-ефективно потребление на вода и използване на ресурсите. Също така гражданите ще могат да имат повече контрол относно замърсяването в техния регион, тъй като Европейският регистър за изпускането и преноса на замърсители ще бъде трансформиран в портал на ЕС за емисиите от промишлеността. По този начин населението ще има достъп до данни за всички разрешителни и за замърсяващи дейности на местно равнище.

Притесненията на фермерите

Съзаконодателите се споразумяха да разширят обхвата на директивата за емисии от промишлеността, така че да обхванат свиневъдни стопанства с повече от 350 животински единици. Те също ще минат на разрешителен режим. Изключват се стопанства, които отглеждат свине по екстензивен или биологичен начин и които са отглеждани навън за значителен период от време в рамките на една година.

Що се отнася до птицеферми, директивата ще се прилага за стопанства с кокошки носачки с повече от 300 животински единици и за стопанства с бройлери с повече от 280 животински единици. За стопанствата, в които се отглеждат както свине, така и домашни птици, ограничението ще бъде 380 животински единици.

За сравнение - досега законодателството обхващаше ферми с повече от 40 000 места за домашни птици, 20 000 за производствени свине или 750 за свине майки.

Първоначалните планове бяха директивата да обхване и фермите за едър рогат добитък, които се смятат за най-замърсяващи. Миналата година обаче евродепутатите от земеделската комисия поискаха точно те да бъдат освободени от новото законодателство. Според тях новите правила няма да намалят емисиите в този сектор, а само ще го доокрупнят, тъй като за големите субекти е по-лесно да се справят с разходите и административните изисквания.

Сега намеренията са до 31 декември 2026 г. комисията да оцени дали е необходимо по-нататъшно обхващане на емисиите от отглеждането на добитък, включително от едър рогат добитък, и клауза за реципрочност, за да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на изисквания, подобни на правилата на ЕС, когато изнасят за ЕС.

Решенията - макар и смекчени, предизвикаха шумни протести пред сградата на Европейския парламент в Страсбург. Докладчикът Радан Кънев излезе да разговаря с фермерите и им обясни, че правителствата в държавите членки могат да гласуват преминаване от разрешителен към регистрационен режим, което да намали трудностите пред животновъдите. Той коментира за "Капитал", че отглеждането на пасищни животни не е включено с новите регулации, което е в полза за българските производители.

Глоби за неспазващите

И все пак дружествата, които не спазват изискванията, могат да бъдат санкционирани в размер на най-малко 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-тежките нарушения. Държавите ще предоставят на гражданите, засегнати от нарушенията, правото да искат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

Законът също трябва да бъде приет формално от съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с тази директива.

По темата работи и Ани Коджаиванова

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар