Износът продължава да пада, макар и по-малко - със 7.5% към февруари

България продава по-малко горива и вече внася електроенергия. Спадналата икономическа активност в Европа също влияе на данните

Застоят на индустрията в Европа се отразява и на данните за българския износ на стоки
Застоят на индустрията в Европа се отразява и на данните за българския износ на стоки
Застоят на индустрията в Европа се отразява и на данните за българския износ на стоки    ©  Александър Карамфилов
Застоят на индустрията в Европа се отразява и на данните за българския износ на стоки    ©  Александър Карамфилов
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българският износ продължава да отчита спадове, като за първите два месеца на годината продадените стоки зад граница са със 11.4% по-малко спрямо същия период на миналата година. И все пак минусът през февруари се свива до 7.5% и е двойно по-нисък спрямо януари, показват данните на НСИ.

Това ще е единадесети пореден месец, в който статистиката отчита спад на българския експорт. Причините са по-ниските цени на повечето стоки, спадналите количества ток и горива и застоят на икономическата активност в Европа. Според икономистите на ING Think в сектор промишленост бизнесът в еврозоната все още усвоява излишъка от натрупани запази, докато "дейността в услугите се ускорява на фона на прилично потребителско търсене". А около две трети от експорта на стоки на страната ни е насочен именно към тези държави.

Очакванията на икономистите от различни институции, които следят България, са през тази година износът да се върне към растеж, а вносът, който сега също отбелязва минуси, да се увеличава дори с по-бързи темпове.

По-малко горива и храни

За първите два месеца на годината спада както износът към ЕС (с 12.5%), така и към трети страни - с 9.3%. По-подробни данни има за продажбите на стоки извън съюза. И те показват, че за периода на годишна база се свива експортът към най-големия ни търговски партньор от тази група - Турция, с 11.5%. По стокови групи статистиката отчита спад на износа на горива с 29%, на храни и животни с 20.1%, на алкохол и цигари с 47.6%. Преди няколко месеца имаше и спадове при износа на масла и олиа основно заради намаляващите им цени, но сега те са нагоре.

Над половината от износа на България към трети страни е насочен към Турция, САЩ, Северна Македония, Китай, Сърбия, Великобритания и Гибралтар.

Данните за ЕС идват с месец закъснение, но показват за януари спад при почти всички стокови групи с изключение на алкохол и цигари.

Вносът от Русия пада с над 60%

Вносът на стоки в България за първите два месеца на годината намалява с 5.4% спрямо година по-рано. Отново разбивката по държави е само за тези извън ЕС и показва, че най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Китай, Русия и Украйна. Прави обаче впечатление, че вносът от Русия се свива с над 60% до 447 млн. лв., като вероятната причина е забраната, влязла в сила от началото на тази година, България да изнася горива, произведени от руски нефт. От 1 март пък влиза забрана за внос на руски нефт. Преди дни вече бившият финансов министър Асен Василев обясни, че има изоставане в приходите, които събират митниците, тъй като "Лукойл Нефтохим" работи на половин капацитет. От 1 януари рафинерията в Бургас не внася руски суров петрол. За сметка на това статистиката отчита огромен ръст на вноса от Либия, Египет, Мароко и Тунис.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар