Зелената енергия покрива над 80% от потреблението на ток през деня на 10 април

Рекордното соларно производство предизвика износ от 2.2 гВт/час в средата на деня

Потреблението в страната пада, но производството от ВЕИ се вдига
Потреблението в страната пада, но производството от ВЕИ се вдига
Потреблението в страната пада, но производството от ВЕИ се вдига    ©  Цветелина Белутова
Потреблението в страната пада, но производството от ВЕИ се вдига    ©  Цветелина Белутова

Производство на електроенергия в България достигна повратен момента в дневните часове на 10 април 2024 г. Според оперативните данни на Електроенергийния системен оператор 80% от потреблението на ток в страната се е покривало от ВЕИ в рамите на обедните часове. Причината е в хубавото време, което, от една страна, понижава потреблението на енергия, а от друга, позволява на фотоволтаиците да работят на максимум за сезона.

Това засега е прецедент, но много скоро може да се превърне в тенденция, тъй като соларните мощности ще продължат да се увеличават, а енергийната ефективност и собственото производство ще понижават консумацията на ток от мрежата. Много бързото интегриране на соларни мощности в последните месеци направи системата зависима от слънчевата енергия в средата на деня, потискайки цените надолу, но също така отваряйки и сериозни дупки за балансиране.

Именно голямото соларно производство сега (около 2500 мВт/час) позволява на България отново да е сериозен износител на електроенергия към страните наоколо. Към средата на деня износът или транзитът беше около 2.2 гигавата електроенергия на час, което е огромно количество, възможно да захранва цялото търсене на Северна Македония например. Разбира се, износът не зависи само от соларите, но и от константната атомна електроенергия. Когато единия блок излезе в годишен планов ремонт през май, ситуацията ще се промени.

Бързият преход

През деня България се възползва от над 3000 мегавата инсталирани соларни мощности, които произвеждат електроенергия в системата. Любопитното е, че това число ще расте, което допълнително ще промени пазара на електроенергия.

Според оперативните данни на ЕСО към обед на 10 април 43% от общото производство на страната е идвало само от соларни централи, а заедно с останалите ВЕИ (водни и вятърни централи) делът им е бил над 47%, или около 2.8 гВт.

Спрямо потреблението обаче ситуацията е още по-внушителна - товарът на системата в същото време е бил около 3.4 гигавата. Така на практика ВЕИ, които са генерирали около 2.8 гигавата електроенергия, са могли да задоволят над 80% от консумацията.

Останалата част от производството към средата на деня идва основно от "АЕЦ"Козлодуй" и съвсем малка част (8%) от въглищните централи.

Много е възможно в определени дни на май или юни, преди да настъпи нуждата от охлаждане, България да регистрира първия си момент, в който потреблението ще се покрива напълно от зелените мощности. Гърция и Португалия вече постигнаха това през миналата година.

Какво става с цените

Огромното предлагане на ВЕИ енергия натиска пазарните цени на тока надолу и все по-често, дори в работни дни, стойностите в дневните часове са близки до нула. Конкретно на 11 април в продължение на 5 часа (от 11 до 15 часа) токът се продава само за няколко стотинки на мегаватчас.

Сутрин и вечер обаче цените минават 200 лв. на мВтч, което показва, че именно ВЕИ осигуряват най-евтината енергия.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ekp351157130 avatar :-P
    ekp351157130
    • - 2
    • + 6

    А смятайте като Гърция започне да ни продава излишния си ток. Оправяйте Чаира и купувайте евтин гръцки ток за употреба през нощта. А денем ще пускаме бойлерите, пералните и климатиците на евтиния ток. Може и електричките евтино да зареждаме с ток.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 9

    Това е като за оосвидетелствани!
    Естествено, че фототокът при силно слънчево греене по обед в топлата част на годината в тоя климатичен пояс ще е доста!
    Въпросите са за друго:
    а) колко струва тоя ток;
    б) колко ЩЕ струва след време утилизацията на тия инсталации, когато КПД-то им естествено падне под допустимото;
    в) имаме ли класически мощности, които да поемат пиковите потребления, които никога са не по обед и не само през юни, юли, август.

    И отговори от "експерта" няма да има, защото биха били в противоречие с политиката на собственика му.

    Нередност?
  • 4
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 5
    • + 5

    Сега разбрахте ли защо Бойковците разрушиха ПАВЕЦ "Чаира"?

    Нередност?
  • 5
    t3eo avatar :-P
    t3eo
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "ekp351157130":

    Странно, Гърция от известно време ни я хвалят, че е много по-напред в зелената енергия, пък внася ток от нас през деня. Може и да почне да си продава нейния излишен ток, ама ще е по-нататък

    Нередност?
  • 9
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 2

    В гърция тока за потребителите е 0.179euro.Кое му е евтиното не рабрах.

    Нередност?
  • 10
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 4

    До коментар [#4] от "Uprsport":

    Но да видим, какво става с батериите и датите на аварията в Чaira..

    .. .. " Асен Василев разкрива .. , че IP3 в консорциум с инвестиционния фонд Gemcorp е заявила инвестиционен интерес към България на работна вечеря на 15 февруари 2022 в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон .. "

    .. "Разследване на журналисти .. припомня, че Чемезов е близък приятел на руския президент Владимир Путин, с когото са делили един апартамент, докато са служили в .. Източна Германия. .."


    .. .Изпълнителният директор на Gemcorp Атанас Бостанджиев дава интервю за "Капитал" ..

    И забърква в скандала името на държавния глава.

    .. .. " Бостанджиев обявява, че през ноември 2021 имал срещи в София с президента Румен Радев, на която присъствали бившият посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3.

    Колко срещи са имали гостите с българския държавен глава не става ясно, но на тях според Бостанджиев е бил представен интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход

    На 22 март министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара в зелена енергия ..

    Инвестицията е свързана с проект за завод за батерии за складиране на енергия, който правителството промотира усилено като алтернатива на въглищните ТЕЦ-ве в басейна на “Марица изток”.

    Проектът е включен и в Плана за възстановяване с европейско финансиране.



    На 23 март - Кирил Петков излиза пребледнял по телевизията ..

    "Голяма беля стана .. трябва да се дадат едни пари .."

    https://trud.bg/ кирил-петков-няма-застрашаване-на-човешки-живот-след-аварията-на-павец-чаира-видео/

    Едниният ден - подписано за батериите ..

    На другия ден - ПАВЕЦ издумкан!


    И май наистина излиза, има направена ДИВЕРСИЯ ..

    В дъното - руски олигарси ..

    За да върви техният проект за батерии!

    Помогнали са им и българи-предатели .. по това време на власт са били ПП/БСП/ДБ/ДСБ ..

    Светнаха, като елхи!


    Та ей ги енергийните проекти на Русия - ей ги руските олигарси, ей ги нашите политици ..

    На мене най-яко ми беше за Дерогацията на "Лукойл" и как не ги беше срам да късат рубашки в защитата и, пред цял един народ ..

    Нередност?
Нов коментар