🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 20 на най-динамичните компании за облекло и текстил за 2022: Печалба от игла до конец

Секторът е един от онези, в които всички динамични компании са работили на печалба

Топ 20 на най-динамичните компании за облекло и текстил за 2022: Печалба от игла до конец
Топ 20 на най-динамичните компании за облекло и текстил за 2022: Печалба от игла до конец
   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Компаниите в топ 20 на секторната класация отчитат възходящи продажби през 2022.
  • Познати и нови интересни брандове влизат в класацията на шивашките предприятия.
  • Ишлемето се среща все по-рядко, повечето компании залагат на свои марки.

Ръст на оборота и печалбата и като цяло доста добра 2022 година отчитат производителите на облекло и текстил в страната. Възходът е резултат от засиленото търсене след ковид пандемията и наличието на повече западни партньори - възложители на поръчки за шиене, които се изпълняват от български фирми.

Секторната класация за текстил, облекла и обувки на "Гепард", която класира фирмите по ръста на приходите спрямо предходната година, показва, че 2022 е била успешна за дружествата в топ 20. Три от компаниите отчитат трицифрен скок на продажбите, останалите - двуцифрен. Компаниите от сектора са относително малки към средно големи, ако гледаме нивата на продажбите им, но по-важното е, че всички дружества в топ 20 са работили на печалба през 2022, като тя е най-голяма при "Петров текстил" - Велико Търново, "Пелентекс България" и "Луци-2000" - Димитровград.

Най-високи приходи като абсолютна стойност отбелязват "Брилянт-инвест" - Пловдив (26.7 млн. лв.), "Пелентекс България" - Русе (23.9 млн. лв.), и "Артекс" - Ардино (15.7 млн. лв.).

Номер едно с блясък от световния подиум

Лидер за 2022 с над 330% ръст на продажбите е софийската фирма "Демобаза". Това е една от малкото български компании, наложили се на международния пазар в сектора на ъндърграунд луксозната мода. Брандът Demobaza, създаден през 2007 г. от Димитър Сулев и Теодора Александрова, известни като "дизайнерите Демо и Тоно", залага на авангардна и артистична мода. Марката за бързо влиза в селекцията на много от водещите холивудски продукции и световноизвестни музиканти и артисти. С Demobaza създателите обличат Бионсе, работят за Marvel, Netflix, HBO, Warner Brothers и много други. Правят ревюта в Лос Анджелис, участват в модните седмици в Лос Анджелис, Милано, Париж, Ню Йорк, отварят собствен шоурум в Париж.

През 2023 г. Бионсе избра костюми на Demobaza за два от своите концерти от световното си турне Renaissance, което привлече над 2.7 млн. фенове и отчете 579 млн. долара приходи. С дрехи на Demobaza се обличат Джанет Джексън, Пинк, Мила Йовович. Създателите на бранда изработват костюми, специални колекции, дрехи и аксесоари за "Дюн", "Мъже в черно", "Супергърл", "Черната пантера", "Стар трек", "Междузвездни войни", Заразно зло", наградите "Грами" и др.

"Непрекъснато работим за световни филмови продукции и звезди от шоубизнеса. Регулярно получаваме "звездни запитвания" и поръчки. Не се стремим да станем масов бранд. Залагаме на оригиналност и естествен растеж. Нашият път е различен от този на масовите марки", коментира за "Капитал Гепард" Милена Стойнова, управител на "Демобаза". Тя уточни, че през юни компанията ще приключи строителството на собствена производствена база в България.

Втората в класацията - софийската фирма "Бадинка", отчита над 125% ръст на приходите през 2022 спрямо предходната година. Компанията, която произвежда принтирани дизайнерски дрехи, е създадена през 2017 г. Производствената й база е в с. Лозен. Съдружници в "Бадинка" са: Чавдар Чавдаров Добрев, Ганимир Пламенов Вангелов и Пламен Петров Шалъфов.

"Продаваме само онлайн - чрез американската платформа Etsy, както и чрез собствени интернет магазини. Ръстът в приходите е резултат от намирането на нови пазарни ниши, нови продукти бестселъри, двойно по-голям екип и по-големи рекламни бюджети", коментираха от компанията за "Капитал Гепард".

Производителят на прежди - фирма "Артекс", Ардино, заема трето място в секторната класация. Компанията, която за пореден път влиза в класацията "Гепард" за най-динамичните малки и средни предприятия, е създадена през 1983 г. и е собственост на Сафет Шерифов Илязов. Разполага със съвременни производствени мощности, технологии и оборудване и може да произвежда по 100 тона прежди месечно. Качеството на произвежданите продукти се гарантира от фирмена физико-химична лаборатория за входящ и изходящ контрол както на готовата продукция, така и на суровини и мостри. Всички прежди, произведени от "Артекс", отговарят на утвърдени международни стандарти за текстилни изделия, посочват от дружеството.

С ръст между 50% и 100%

Девет компании в топ 20 отчитат между 50% и 100% ръст на приходите през 2022. Със скок над 97% "Маестро нитинг България" заема 4-та позиция. Компанията произвежда луксозни плетива и плетени изделия за европейския и американския пазар. Едноличен собственик на капитала е Себастиен Маес от Белгия. Според доклада за дейността клиенти на дружеството са световни марки от най-висок клас. Фирмата е наела помещение 5000 кв. метра в София, което използва за офис, шивашко ателие, мостри, шоурум, логистична дейност и склад.

Плетени изделия с материали на възложителя произвежда и плевенската "Фешън мания" (5-о място), основана през 2003 г. Съдружници в компанията са Марияна Янева Петкова и Надежда Пламенова Петкова. По информация на фирмата тя се е наложила на пазара както с високото качество на произвежданите изделия, така и със срочното изпълнение на поръчките. Предприятието работи на ишлеме за фирми, изработващи облекла изключително за износ - "Е. Миролио", "Крис фешън индъстрийс", "Транстекстим", "Неви фешън" и др. Разполага със собствена модерна административно-производствена база.

"Артан производство" - Лом (6-о място), шие шапки, каскети, аксесоари от плат по поръчка на клиенти (мъжки, дамски, детски, за свободното време, спортни, ежедневни, модни, бейзболни, рекламни, униформени фуражки). Учредена е през 2018 г., а приходите й през 2022 надхвърлят 10.7 млн. лева (близо 77% ръст). Фирмата предлага цялостен завършен готов продукт - от дизайна до изпълнението на изделията. Продава под марки на възложителите, работи основно за износ. Съдружници в "Артан производство" са: Георги Илчев Илчев, Камелия Сашкова Илчева, Грета Николова Замфирова. Дружеството за пореден път влиза в класацията "Гепард" за най-динамичните малки и средни предприятия.

Скок на продажбите от близо 65% поставя "Пелентекс България" - Русе, на 7-а позиция в топ 20. Фирмата е част от Pelintex Group, Франция. Специализирана е в разработката на облекла от скицата до експорта на готовото изделие, предназначени основно за френския пазар. Дружеството поставя на фокус два сегмента: униформени изделия и конфекция за някои от луксозните френски марки. За 2022 приходите надхвърлят 23.9 млн. лв., а заетите нарастват.

"Петров текстил" - Велико Търново, заема 8-о място с над 61% ръст на продажбите. Компанията е основана през 2002 г. и произвежда дамски палта, шлифери, костюми, панталони, поли и якета. Притежава собствена производствена сграда и развива производство на облекло от меки кожи, както и на долно облекло. През 2022 е инвестирала в разширяване на съществуващата база, като е построила нови помещения за около 50 работни места. Съдружници са Валентин Христов Петров и Зорница Александрова Петрова.

В тази група влиза също производителят на чорапи и чорапогащи "Стара сокс" - София (9), собственост на Матео Фавагросса. Дружеството, в което заетите през 2022 са 27, за пореден път влиза в класацията "Гепард" за най-динамичните малки и средни предприятия. Фирмата отчита над 58% ръст на продажбите, които надхвърлят 9.2 млн. лв. през 2022.

Производителят на прежди за ръчно плетиво, машинен трикотаж и тъкачество "Велбъжд" - Кюстендил, заема 10-о място в секторната класация. Компанията е с дългогодишни традиции и доказано качество в производството на различни видове прежди от вълна, акрил, смеси. Притежава сертификат по стандарта OEKO-TEX 100 за екологично чисти багрила, както и собствена лаборатория за контрол върху суровините, полуфабрикатите и готовата продукция по отношение на качеството и безопасността им към околната среда. Има своя пречиствателна станция за обработка на отпадните води от цех "Багрене" и извършва собствен мониторинг за чистотата на водата. През 2022 продажбите зад граница формират 81.08% дял.

Според доклада за дейността заплахата от навлизане на нови конкуренти на пазара е голяма, но предимство на "Велбъжд" е наличието на модерен багрилен цех, което позволява бързо реагиране на нуждите на клиентите както за големи количества от различни цветове, така и за по-малки поръчки.

В края на 2022 г. "Велбъжд" започна изграждане на фотоволтаична инсталация с мощност 395.85 kWp, планира се и втори проект за 588 kWp. Очакванията са след въвеждането в експлоатация на двете инсталации и участие в програма за саниране и енергийно обследване на производствената сграда дружеството да покрива 90% от годишното потребление на електроенергия за собствени нужди. Мажоритарен акционер е "Велбъжд стил" с 65.78% дял.

Над 52% ръст на приходите през 2022 отчита и шивашката фирма за дамска мода "Луци - 2000" - Димитровград, която продава под марката Lucy и заема 11-а позиция в секторния топ 20. Съдружници в нея са Гергана Колева Йорданова и дъщеря й Виолета Борисова Стоянова, която е главен дизайнер на облеклата. Началото е през 1998 г., когато Гергана Йорданова започва да шие панталони и да ги предлага на малък щанд. Днес фирмата има свой производствен цех в Димитровград и девет собствени и наети търговски обекта в различни градове на страната и извършва продажби на едро и дребно. Според доклада за дейността ръстът на приходите през 2022 е резултат от увеличени продажби на дребно в магазините на дружеството, а най-висок дял имат разходите за персонал - 37.02% спрямо 32.08% през предходната година. Компанията планира монтаж на собствена фотоволтаична централа, разширяване на дейността чрез разработване на нови ежедневни и официални модели дрехи, увеличаване на броя на търговските обекти за продажба на собствена продукция.

Тази група завършва с още една плевенска фирма - "Неви фешън текстайл", която произвежда класически машинно или ръчно плетени пуловери и жилетки. Съдружници в нея са: "Неви груп" - Италия, "АК инвестмънт" на Андреа Корадини, М.П.М. - Хърватия, "ЧП консултинг" на Пиетро Честаро и Поля Василева Горновска. Фирмата отчита над 12.2 млн. лв. оборот за 2022, което е близо 52% повече спрямо предходната година.

С по-малък, но все пак растеж - между 30% и 49%

"Арайз ко." - София (13), се занимава с проектиране, дизайн, производство и продажба на дамско, мъжко, детско облекло и аксесоари и електронна търговия с тях предимно в Северна Америка и ЕС. До декември 2021 собственици във фирмата са три физически лица, след това - "Райзтекс холдингс инк" - САЩ. За производствената дейност компанията използва предимно подизпълнители, но проектирането, дизайнът и изработката на моделите се извършват в собствено фирмено ателие. Продава чрез електронна платформа, с която има сключен договор. За 2022 отчита над 12.5 млн. лв. приходи и близо 47% ръст. Според доклада за дейността фирмата се разраства силно от самото начало, но растежът й се е ускорил драстично през последната година и тя се е превърнала в едно от най-големите модни дружества в България, изпращайки годишно десетки хиляди поръчки за дрехи.

Фирма "Люви" - Свищов, която заема 14-о място в класацията с над 41% ръст на приходите през 2022, е специализирана в производството на горно, най-вече дамско облекло. Дружеството има запазени марки: Pause и Negative. Съдружници в компанията са Борислав Иванов Петров, Галина Кирилова Асенова и Радослав Савов Гайдаров. Собствениците на "Люви" притежават 100% от капитала на дружество "Богара", както и 100% от капитала на "Талвег - Свищов" - производител на връхни мъжки, дамски и детски облекла за спорт, туризъм и отдих. Според доклада за дейността увеличението на приходите е в резултат на увеличения брой търговски обекти на "Богара" - основен клиент на "Люви". Основен оперативен риск за дейността е липсата на квалифицирана работна ръка. До някаква степен този риск е преодолян, текучеството на персонала е намаляло, оформено е ядро от дългогодишни квалифицирани работници, а заплащането е добро за нивото на трудови възнаграждения в Свищов, отчита докладът.

С 40.5% ръст на продажбите за 2022 "Брилянт-инвест" заема 15-о място в таблицата. Акционерното дружество, регистрирано в София, притежава дялово участие в дъщерните предприятия "Брилянт" - Пловдив, и "Брилянт Търновград" - Велико Търново, които произвеждат горни дамски облекла (палта, дъждобрани, якета, панталони, костюми, поли, блузи, рокли) за износ в САЩ и ЕС. Компанията влиза за пореден път в класацията "Гепард" на "Капитал". По данни на "Брилянт инвест" това е най-голямата българска компания - износител на дамска горна конфекция. Дрехите се произвеждат в ограничен брой серии, но за сметка на голямото разнообразие от модели.

Създадената през 1991 г. русенска компания "Кенсол" (16) проектира и произвежда модни дамски дрехи със собствената марка KENSOL. Дружеството създава кройки в лимитирани серии, за изработката на които използва високотехнологични материали. Според мениджърския екип целта не е масовият пазар, а предлагането на ограничени серии облекла, но с високо качество. Във всяка дреха има много ръчен труд и прецизност и това отличава бранда от конкурентите. Съдружници са Янко Енчев Енев и Пламенка Пенчева Енева.

В топ 20 влиза още един производител на чорапи - русенската фирма "Йорг 2915" (17), която отчита над 11 млн. лв. приходи за 2022 и над 38% ръст спрямо предходната година. Съдружници в компанията, създадена през 1999 г., са Вихрен Димитров Йоргов и Иглика Димитрова Йоргова. Семейството произвежда чорапи за международни компании от Англия, Франция, Германия, Дания. Притежава търговските марки Derby, Jorg, Pristis, Hemus. Сред основните клиенти на "Йорг 2915" е семейната "Пирин хилс сокс" (свързано лице), която продава чорапи с марката Pirin Hill. В "Пирин хилс сокс" са заети децата на семейство Йоргови Лиана и Димитър със съпругата му Соня. Чорапите Pirin Hill се произвеждат във фабриката на "Йорг 2915" от памук, вълна, мериносова вълна, бамбук. Продават се главно онлайн, но и в някои физически магазини.

Според доклада за дейността за 2022 негативна роля в бизнеса играе липсата на квалифицирана работна ръка. Ръководството на "Йорг 2915" се опитва да реши този задълбочаващ се с годините проблем с автоматизиране и оптимизиране на производствените процеси. Мениджърският екип отчита също, че при западните клиенти се наблюдава известна нестабилност и вариране на обемите на продажби - резултат от обстановката, свързана с войната в Украйна, както и с настъпващата стагнация в Европа. За да компенсира, фирмата работи за налагане на собствени брандове, насочени към онлайн продажби.

Ръст на приходите от над 37% подрежда фирма "Транемо-амбицол корпорейшън" - Перущица, на 18-о място в класацията. Шивашката компания - собственост на "Транемо текстил АБ" - Швеция, е специализирана в производството на огнеустойчиво работно облекло и предпазни средства. Притежава две собствени фабрики - в Перущица и в гр. Раковски (купена през 2022), възлага поръчки и на подизпълнители. Почти цялата продукция се изнася за ЕС. Според доклада за дейността дружеството използва скъпи платове и шивашки аксесоари, покриващи високи стандарти за негоримост, антистатичност, непромокаемост, светлоотразяване. През 2022 фирмата разширява дейността си с продажба на стоки - шивашки аксесоари и работно облекло в България, а също и с изготвяне и обработка на кройки в електронен вариант (благодарение на инвестиции в специализиран софтуер и поддържане на обучен персонал). Целта е увеличаване на производителността и обема на производство и съкращаване на сроковете на доставка благодарение на инвестиции в машини и производствена база и квалификационни курсове за наемане на работници.

На 19-а позиция е производителят на дамски кожени чанти, куфари и кожени изделия "Пълдин багс" - Пловдив. Съдружници в компанията са Катя Маринова Враджева и "Джиелле" ООД - Италия. Българското дружество отчита над 37% скок на продажбите, които надхвърлят 6.9 млн. лв. за 2022.

Класацията завършва друга пловдивска фирма - "Палиети конфекциони", в което съдружници са "Булгарконф" (с основен акционер Джорджо Мартини, Италия) и Антонио Палиети, Италия. Компанията произвежда облеклата и колекциите на Mason's, Powel, Billboard. За 2022 отчита над 34% ръст на приходите от продажби, които надхвърлят 4.1 млн. лв.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    pc avatar :-@
    Ivan Peev

    Цял свят знае, че с игла и сонец не се прави икономика, но родните чорбаджии не могат друго.
    Къде ти е производството на машини бе, чОрбаджи?
    Де ти е науката, де ти е акъла? В Босфора, нали?

    Нередност?
Нов коментар