И Fitch очаква политическата криза в България да измести срока за еврото за по-късно през 2025 г.

Международната рейтингова агенция потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България - ‘BBB’ с положителна перспектива

Министерство на финансите представи логото и слогана на кампанията за присъединяване на България към еврото. Георги Георгиев, автор. Лого, слоган, евро
Министерство на финансите представи логото и слогана на кампанията за присъединяване на България към еврото. Георги Георгиев, автор. Лого, слоган, евро
Министерство на финансите представи логото и слогана на кампанията за присъединяване на България към еврото. Георги Георгиев, автор. Лого, слоган, евро    ©  Цветелина Белутова
Министерство на финансите представи логото и слогана на кампанията за присъединяване на България към еврото. Георги Георгиев, автор. Лого, слоган, евро    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България - 'BBB' с положителна перспектива, съобщават от Министертвото на финансите. Оценкта е подкрепена от силната външноикономическа и фискална позиция на страната в сравнение с държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет.

В същото време обаче агенцията прогнозира, че заради продължаващата политическа нестабилност и предсрочните избори срокът за въвеждане на евротоще се измести по-късно през 2025 г. Това съвпада с прогнозите и на други експерти и политици.

Инфлацията и еврото

Инфлацията (според ХИПЦ - хармонизираните индекси на потребителските цени) в България е 3,1% през март 2024 г., което е над равнището на ЕС 27 от 2,6%, но под пика от 15,6% през септември 2022 г. Този спад се дължи главно на базовите ефекти, по-ниските цени на енергийните стоки и забавянето на инфлацията при храните. От Fitch Ratings очакват инфлацията да продължи да намалява, макар и с по-бавни темпове. Според рейтинговата агенция, мерките на правителството и връщането на някои данъчни ставки към стандартните им нива трябва да бъдат като цяло неутрални за инфлацията. Те очакват средногодишната инфлация да бъде 3,3% през 2024 г. и 2,9% през 2025 г.,

Инфлацията в България засега остава над тази на трите най-добре представящи се държави-членки на ЕС. Fitch Ratings очаква, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г., а най-рано през четвърто тримесечие на 2024 г. и в зависимост от развитието на инфлацията в другите страни от ЕС. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г. България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото (публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс).

Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г., смята агенцията. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

Постепенно възстановяване на растежа

Българската икономика нарасна с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции. Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление, смятат от рейтинговата агенция. Fitch Ratings очаква растежът на реалния БВП да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 г..

Дефицитът на сектор "Държавно управление" беше 1,9% от БВП през 2023 г. Стабилният пазар на труда увеличи приходите от данъка върху доходите на физически лица и социалните вноски, докато по-високите социални и капиталови разходи натежаха върху разходната част на бюджета. Fitch Ratings прогнозират бюджетен дефицит от 2,9% през 2024 г. и 3% през 2025 година.

Рейтингът остава стабилен

Спрямо сходни държави с този рейтинг България стои по-добре заради балансирани фискални и дългови политики, членството в Европейския съюз и действащ от десетилетия валутен борд. Страната може да увеличи потенциала си за растеж чрез прилагане на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата и/или ефективно използване на фондовете на ЕС.

Негативните елементи са ниската производителност (56.8%от средната в ЕС в края на 2023 г., най-слабият показател сред 27-те държави членки) и лошата демографска картина, които дълго време ще тежат на потенциалния растеж и правителствените финанси. Поради нестабилни управляващи коалиции и относително високо ниво на възприятие за корупция през последните години са се влошили индикаторите за добро управление, използвани от Световната банка, смята агенцията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар