🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Бизнесът и кабинетът за рисковете и възможностите пред икономиката

На десетата си годишна среща правителството и компаниите обсъждат новите кризи в Европа и финансовата стабилност

В първия панел на десетата годишна среща на бизнеса с правителството участваха еврокомисарят Йоханес Хан, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и изследователят Иван Кръстев.
В първия панел на десетата годишна среща на бизнеса с правителството участваха еврокомисарят Йоханес Хан, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и изследователят Иван Кръстев.
В първия панел на десетата годишна среща на бизнеса с правителството участваха еврокомисарят Йоханес Хан, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и изследователят Иван Кръстев.    ©  Юлия Лазарова
В първия панел на десетата годишна среща на бизнеса с правителството участваха еврокомисарят Йоханес Хан, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и изследователят Иван Кръстев.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каква е визията на кабинета за 2016 г., как могат да се заобиколят трудностите пред България, кои икономически сектори имат потенциал и какво стои зад техния успех. Тези и още теми обсъждат във вторник представители на правителството и на бизнеса на десетата си годишна среща, организирана от в. "Капитал". Тя традиционно събира ключовите представители на властта с изпълнителните директори на най-големите компании в България, а целта й е да потърси отговор на най-важните въпроси, които засягат бъдещето на държавата.

На срещата правителството е представено от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петрова и на икономиката Божидар Лукарски. От страна на бизнеса участници в панелите на конференцията са председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, управителят на "Вистеон България" Иван Михайлов, изпълнителният директор на BulPros Ивайло Славов и председателят на УС на "Райфайзенбанк България" Оливер Рьогл. Пред присъстващите ще говорят президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан. Участие ще вземат и председателят на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев, гуверньорът на БНБ Димитър Радев и зам.-управителят на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) Илияна Цанова.

По-долу можете да проследите най-важното от изказванията на участниците, отразено на живо от репортерите на "Капитал". По-късно очаквайте и детайлни обобщения на темите от конференцията на capital.bg, както и в ежедневника "Капитал Daily" и седмичника "Капитал".

15:32 Край на конференцията. 

15:26 Илияна Цанова, заместник-управител на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) обясни, че ползата от фонда "Юнкер" е да привлече финансов ресурс в допълнение на еврофондовете, които не са съвсем достаътчни за сериозен растеж. По думите ѝ българските компании не са събрали сериозен набор от проекти, в които може да се инвестира бързо. "Няма квоти по държави: българските проекти ще се конкурират с проекти от цяла Европа на база потенциал", каза още Цанова, като уточни, че до момента в рамките на 2015г, са удобрени 108 проекта от плана "Юнкер". 

Приоритетни сектори за плана Юнкер са инфраструктура, околна среда, научна дейност, енергетика и енергийна ефективност и малки и средни предприятия. "Той е базиран с 16 млрд. евро ресурс под формата на гаранции от ЕС, чиято цел е 1 евро да привлече допълнителен ресурс 15 пъти повече, тоест 315 млрд. евро допълнителни инвестиции, които да влязат в европейската икономика", разказа Цанова. 

15:14 Министърът на енергетиката Теменужка Петрова посочи три основни приоритета за енергийния сектор: финансовата стабилизация на сектора (заедно с механизъм за защита на потребителите след пълната либерализация); въвеждане на пълна либерализация на енергийния пазар и диверсификацията на източниците за доставка на енергийни ресурси."С радост мога да споделя с вас една скорошна информация, свързана с прогнозните финансови резултати за НЕК. През 2014 г. дружеството отчете загуба от 576 млн. През миналата година тази загуба е свита с около 300 млн. НЕК също за пръв път отчете положителен финансов резултат", отчете Петрова. Тя също подчерта, че през тази година предстои въвеждането на пълната либерализация в сектора, откъдето идват проблемите с дефицитите и целия финансов дисбаланс. "Днес българската енергийна борса започна деня с 24 сделки, средната цена на киловат е 44 лв. и 5 стотинки", каза министърът. До април месец ще бъде изграден механизмът за защита на рисковите потребители заради предстоящото леко повишение на цените на електричеството. 

15:02 След Томислав Дончев дойде редът на министър Божидар Лукарски. Той разказа как модната компания "Хюго Бос" иска да открие фабрика за производство в Северозападна България, като са ѝ необходими 600 шивачки. От средата на декември досега обаче те не са успели да наберат дори 60. За сметка на това две професионални гимназии във Видин "бълват безработни бармани, хотелиери и ресторантьори". По думите на министъра основното нещо,от което се оплакват всички инвеститори и което е свързано с реформа, е проблемът на средното образование. "Липсата на квалифицирани кадри от средния управленски персонал и изпълнителния персонал, особено в производството, са нещото, което спъва инвестиционния поток към България", каза Лукарски. Той завърши изказването си, като изрази надежда, че през 2016 г. страната ни ще успее да създаде нужните преференции, които да привлекат големи и иновативни компании. 

14:40 Думата взе Томислав Дончев, вицепремиер в ресорите еврофондове и икономически политики. "Ние натрупахме огромен опит в привличането на европейско и частно финансиране. Голямото предизвикателство, което стои пред нас, е да привличаме и задържаме хора", каза той. Според Дончев корупцията подменя конкуренцията. "Ако има силна корупция, няма смисъл да ставаш по-добър и да се състезаваш."

Като основни рискове за българската икономика той посочи съпротивата срешу реформите, демографската картина и корупцията. Дончев каза още, че не говорим правилно по темата за реформите. "Създава се нелепото обществено усещане, че имаме един пакет реформи, заради които всичко ще си дойде на мястото. Не е вярно. След единия пакет реформи трябва да следва друг. Те са нормална част от живота", каза Дончев. Той обобщи големите задачи пред правителството по следния начин: подобряване на образованието (не само ролята на традиционните образователни институции), подобряване на ефективността на европейските пари, изглаждане на регионалните дисбаланси, както и засиливане на предприемачеството сред младите хора у нас. 

14:32 Ивайло Славов, изпълнителен директор на ИТ компанията BulPros каза, че привества развитието на отношенията между държавата и бизнеса в последните години. Но призова, че може да се направи още много. Според него въпреки навлизането на добрите практики у нас, страната ни пада в международните бизнес класации. "Факторът, поради който сме паднали надолу, е лиспата на подкрепа от държавата според изследването на  A.T. Kearney", каза Славов.

А една от водещите политики, които държавата може да развие, за да подпомогне на бизнеса, е да улесни внасянето на човешки капитал от чужбина. "Представете си 10 хил. човека, които да дойдат в България и да правят добавена стойност", каза Славов. По думите му в момента в България заради усложенените условия за получаване на синя карта на фирмата му ѝ отнема между 6 и 9 месеца да наеме един специалист. А компанията му е изградила пакети, които да организират намирането и алокирането на подобен висококвалифициран персонал от Източна Европа и Русия. "Сега е време това да стане нормален метод за привличане на добри, качествени хора от чужбина, които се радват да живеят тук."

Това е типът подкрепа, която бизнесмени като Славов очакват от държавата. "За мен основната роля на държавата не е да помага директно на фирмите, а по-скоро да създава условия, в които един бизнес да расте по-бързо, да се развива. 20 000 ИТ специалисти са влезли в Полша, предимно от Украйна и Беларус. От тях има много, които искат да живеят в България. Защо да не ги привлечем да дойдат тук?", заключи бизнесменът. 

14:20 Започна последният панел на конференцията на "Капитал". Модераторът Кирил Петков, основател на компанията ProViotic, описа част от секторите, които осигуряват конкурентноспособността на българската икономика. Автомобилостроене, земеделие и индустриалните машини са част от "скритите" надежди сред експортните индустрии.Иван Михайлов, управител на Вистеон България пък каза: "Важно е какви фирми присъстват в България, защото някои бизнеси привличат други. Автомобилостроенето, бизнес услугите и ИТ сектора са такива."

13:08 Вторият панел на конференцията приключи. След обедната почивка очаквайте последния панел - "Икономически приоритети за 2016г." Вицепремиерът за еврофондове и икономически политики Томислав Дончев, икономическият министър Божидар Луакрски, енергийният министър Теменужка Петкова, Илияна Цанова от ЕФСИ, Ивайло Славов, изпълнителен директор на BulPros и Иван Михайлов, управител на Вистеон България ще обсъдят възможен ли е растеж отвъд еврофондовете и кои са потенциално развиващите се сектори. 

12:57 Според изпълнителният директор на Райфайзенбанк България Оливер Рьогл, макар БНБ да понесе много критики около КТБ тя има и много успехи, които не се оценяват тук – например, че ограничи кредитирането в швейцарски франкове. Той сравни отношенията между БНБ и търговските банки, опериращи в България, с тези между централните банки на Унгария и Полоша и тамошните търговски банки. Сравнението бе в полза на България. "БНБ доста добре предпрази системата от влиянието на гръцката криза", каза още Рьогл. 

12:50 Главния изпълнителен директор на Сибанк Петър Андронов: "Аз си пожелавам оценката на качеството на активите в банковата система да не се превърне в най-важното събитие на 2016 г. Ако сме се настроили така, това е много опасно. Нека това си остане занимание на БНБ. Има нещо много по-важно. Оценката се възприема като магия, която ще бъде използвана да се въдвори справедливост. Нищо подобно. Оценкта на активите страда от огромен недостатък заради спецификата на нашата среда. Оценката на активите се старае да е обективна, но вътре има стотици допускания, които са субективни. В среда, където няма обективни измерители, дори малките допускания могат да се създадат стотици милиони и дори милиарди разлика"

По думите на Андронов ако искаме стабилна банкова система, трябва перманентен и устойчив банков надзор. "Политиците трябва да стоят далеч от банковия надзор и да се намесват само в моментите, когато трябва да му помагат. Само тогава системата може да е стабилна, каквато е била не малко години в миналото", добави директорът на Сибанк. 

12:38 "Стрес тестовете ще бъдат направени на база на два сценария – основен и негативен. До август резултатите ще са готови и планираме да обявим публично както резултатите, така и мерките, които предстоят да се вземат", каза гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Той очаква прегледът да потвърди, че банковата система е стабилна. "Възможни са, разбира се, отделни проблеми, но ние имаме институционалната и организационна рамка, за да отговорим адекватно на тези проблеми. Имаме фискален буфер в бюджета. Разчитаме, че до него няма да се стигне, но той е необходим при подобен род прегледи", увери Радев. "Аз съм оптимист, че сме готови да посрещнем предизвикателствата. Работим здраво, както и бизнеса, да посрещнем тези предизвикателства възможно най-подготвени", заключи Радев. 

12: 23 Владислав Горанов предупреди, че ако за няколко години не следваме пътя на ниските дефицити и дълг, неминуемо ще стигнем до темата с данъчната система и увеличаването на данъците. "Така структурираната данъчна система може да се справи, но само ако избягваме популистки решения и прехвърляме външни дефицити вътре във бюджета", каза още министърът и каза, че един от най-важните фактори за стабилния бюджет е ситуацията в енергетиката: "Ако премахнем възприятието, че енергетиката е елемент от социалната политика и тя започне да работи на пазарен принцип, може грешните решения, с които се натрупаха дефицити, да бъдат променени."

По въпроса за уроците от КТБ Горанов каза: "Доста по-въоръжени сме и доста по внимателни от 2014 г. Лошото е, че колегите във финансовия сектор ще бъдат по-предпазливи, нещо, което може да стагнира кредита. Доброто е, че всички разбраха, че правилата на играта не могат да бъдат заобикаляни."

12:08 Започва вторията панел на конференцията. Първият панелист, който взема думата, е финансовият министър Владислав Горанов. "През 2016 г. се очаква да се влее един сериозен ресурс по програмата за енергийна ефективност – саниране. Имаме 1900 договора, които възлизат на около 1 млрд. лв, които могат да минат през малките и средни фирми като икономически обороти", каза министърът. По думите му заради забавянето на световния стокооборот и заради това приносът на износа може да бъде по-ограничен спрямо 2015 г. За сметка на това Горанов смята, че крайното потребление ще се активира – то изисква дългосрочна стабилност, усещане за перспектива пред средния човек. Няма какво да се подобри съществено в качеството на управлението, казва Горанов. Според него няма алтернатива на сегашното управление."Растежът трябва да се движи в гранци между 2 и 3%, с потенциал, ако успеем да върнем доверието на хората в икономиката", каза още финансовият министър. 

11:37 След кратка почивка предстои вторият панел на конференцията, който ще обсъди кои са ключовите стъпки за запазване на финансова стабилност, кои са заплахите пред системата и как да ги избегнем. Участие в него ще вземат финансовият министър Владислав Горанов, гуверньорът на БНБ Димитър Радев, главният изпълнителен директор на Сибанк Петър Андронов и председателят на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България Оливер Рьогл.

11:12 Иван Кръстев: Повече ме притеснява политиката на партии с проруска и протурска ориентация, отколкото ме притеснява политиката на Москва и Анкара.

11:06 "Украинската криза е изключително опасна, защото ни показва, че има опасност от връщане на политиката на велики сили", допълни по време на дискусията президентът Росен Плевнелиев. Според него Европа не трябва да допуска политика на велики сили и сфери на влияние, които биха дестабилизирали Балканите и Европа.

10:58 "2016-та ще бъде тежка година за ЕС, а и за България. За разлика отпреди десет години ролята на бизнес общността трябва да бъде по-различна. Не е достатъчно да бъде възмутен гражданин. Иначе ще се отнасяме към външния свят като външен наблюдател", заяви Иван Кръстев. Според политолога през 2016 решенията ще се взимат все повече от избирателите, като пример за това е референдумът във Великобритания. "Изключително важно е да започнем да се интересуваме какво става в други страни", коментира още Кръстев.

10:49 Пред участниците ще говори изследователят и председател на УС на "Център за либерални стратегии" Иван Кръстев.

10:48 Бойко Борисов: Предупредих, че начинът, по който разглеждаме бежанската вълна, ще е проблем. Трябва да затворим границите за нелегална емиграция. Този хаос доведе до тежък пробив в Шенген. Нека да постъпим като братята американци - със зелени карти, но всеки, който иска да дойде, да бъде проверяван от службите.

10:45 Бойко Борисов: В съдебната реформа сме си поставили две цели. Пет закона - за съдебната власт, антикорупционният, два кодекса и законът за борба с тероризма. Тези пет неща трябва да влязат по дати в парламента. В закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме с промяната на конституцията. Промяна в конституцията се прави с гласове, тя си е и математика.

 

10:42 Бойко Борисов: Строим усилено интерконектора. От това, което знам, нямаме проблем с него. Надявам се в най-скоро време да се осигури достатъчно количество газ от много източници.

10:35 В речта си премиерът Бойко Борисов обясни защо счита, че ръстът на икономиката през 2016 г. ще е повече от 3%, което не съвпада с мнението на много икономисти. "Защото 2015 г. само от фондовете влязоха 7 млрд. лв., но тези пари сега тепърва ще строят, купуват машини, наемат работна ръка и ще започнат да произвеждат ръст на печалба. Убеден съм че износът ще се увеличи. Колко завода се строят като минете по "Тракия"? Почти не се вижда полето вече. Контрабандата беше във всички сфери - не само изтичаха пари, но и се развиваше сивата икономика. Имаме близо 3 млрд. лв. повече приходи - това подпомага българското производство и развиването на социални политики", заяви Борисов.

10:27 Изказването си започна премиерът Бойко Борисов.

10:25 Бежанската криза остава най-голямото предизвикателство, смята еврокомисарят. Той заяви, че никоя държава не е в състояние да се справи с него сама. "Европа е особено уязвима и трябва да работи като единна държава, за да можем да решим този проблем", каза Йоханес Хан. "Укрепването на външните граници вече трябваше да бъде факт, а не все още да говорим за него", смята той.

10:18 Йоханес Хан: Предизвикателство е безработицата, която в някои страни в Европа е голям проблем. Икономическото развитие трябва да се подчинява на усилията за реформа и растеж - усилия върху иновациите, стратегическите решения.

Според еврокомисаря България трябва да се възползва максимално от членството си в ЕС. Той изреди икономическите реформи, усилията за добро управление, зачитането на върховенството на закона и ефективната и добре функционираща публична администрация като гаранти за благосъстояние. Според Хан в много държави в региона върховенството на закона е предизвикателство, а борбата с организираната престъпност дава известни резултати, но недостатъчни. "Корупцията остава много широка разпространена в много области на живота и икономиката", допълни Хан и заяви, че за изкореняването й е необходима силна политическа воля.

10:12 "Делът на Европа и отделните страни в световната икономика намалява", заяви още еврокомисарят Йоханес Хан. Според него Европа трябва да използва различен опит и добри примери, а България е натрупала уникален опит, от който могат да се възползват други страни в региона. Свързаността на Европа е в центъра на дейността на ЕК за развитието на ЕС, каза още Хан и допълни, че в това отношение важен приоритет е интерконекторът между България и Сърбия.

10:03 Еврокомисарът Йоханес Хан започна речта си с думите, че България е постигнала "изключителeн процент на усвояване на евросредства". "Това постижение е наистина впечатляващо и мисля, че в сравнение с други страни в подобна ситуация, България може да бъде отличена като държава, свършила изключителна работа", заяви Хан.

9:58 Регионът обаче има и проблеми, допълни Росен Плевнелиев. "Всеки ден виждаме сблъсъка между олигархичния модел и отговорното предприемачество. Това е сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще", каза президентът. И допълни, че са необходими реформи, сред които работеща система на правораздаване, електронно правителство, антикорупционно законодателство. "Проблемът в региона е един и същ, решенията също - реформи", категоричен беше Плевнелиев. "Трябва да решим искаме ли социално отговорна или олигархична икономика", допълни той. Според Плевнелиев без работеща съдебна система няма да се повиши качеството на живот, нито инвестициите. Плевнелиев обърна внимание на промените в Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антикорупционното законодателство, последваща промяна в конституцията. "Трябва да задълбочим реформите, за да върнем доверието на гражданите и инвеститорите. Трябва да действаме устойчиво и реформаторски", каза президентът.

 

9:54 "Мислете мащабно, мислете наднационално, мислете регионално", призова президентът представителите на бизнеса. Той допълни, че България има мисията да подпомага, а защо не и да води развитието на региона на Югоизточна Европа. "Имаме своите шансове. Затова и българската външна политика има своята роля", каза Плевнелиев, "целта е ясна - общ дом, общо бъдеще."

9:49 Въпреки рисковете, икономиката на България се развива добре и данните го показват, заяви президентът Росен Плевнелиев и даде пример с държавния дълг, който е третият най-нисък в ЕС. "Двата основни двигатели на българския експорт са Германия и регионът на Югоизточна Европа. Днес работим за доверие, искаме границите на Балканите да падат, не да се местят. Научихме се да работим заедно. В региона се развива невиждано икономическо сътрудничество и политическо приятелство. Уникално е да се види как народи, които бяха от двете страни на желязната завеса, днес създават общо бъдеще. Хората се свързват, икономиките се свързват и мисля, че това ни харесва", заяви още Плевнелиев.

9:38 Президентът Росен Плевнелиев започва речта си.

9:37 Галя Прокопиева, изпълнителен директор на Икономедиа и модератор на първия панел, изреди четирите кризи, пред които са изправени България и Европа - натискът на бежанската вълна, опасността от процеси за разделяне на Европа на две скорости, финансовите предизвикателства пред европейските държави и конфликтът между Турция и Русия.

09:35 Започва първият панел на конференцията, който ще се фокусира върху новите кризи и геополитически деления в Европа, политиките, които биха ограничили рисковете за страната и икономиката, ролята на региона като външна граница на ЕС и потенциала на България да бъде лидер на регионалната интеграция и какви ще са последствията за бизнеса.

9:30 Съиздателят на "Капитал" и председател на Съвета на директорите на "Икономедиа" Теодор Захов откри конференцията. "Нужно е да се правят политики, които благоприятстват инициативата, предприемачеството, благоденствието. Ще обсъждаме какво се случва в нашия регион, какви са икономическите възможности, финансовата стабилност. Това, което дискутираме тук, очакваме да се случва през 2016 г.", заяви Захов.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    batzdravo avatar :-?
    batzdravo
    • - 1
    • + 2

    "11:12 Иван Кръстев: Повече ме притеснява политиката на партии с проруска и протурска ориентация, отколкото ме притеснява политиката на Москва и Анкара."

    А не е ли по-вярно обратното?
    Защото, именно политиките на Москва и Анкара, са даващите указания на политическите ОПГ в България, за защита на техните интереси.

    Нередност?
  • 2
    kmm1432658131431850 avatar :-|
    Краси Кочев
    • - 3
    • + 3

    Президент-лоша дума! Министър-председател също!А и ми писна с тези "американски"съвети дето ни доведоха до просешка тояга.Икономика има но тя е само в на някой определени хора обкръжението.Това че Сорос Ви дава парички и Вие пишите само преувеличени данни не Ви прави нещо повече от обикновени хора.Виждам колко гнило общество сте,лакоми за пари и дивиденти.В Европа настъпват промени които вие журналистите винаги гоните със сензация и преувеличаване.Нито" Президентчето" нито това "Министър-председателче" имат доблест,смелост и ЧЕСТ да оправят нещата.Ще си останат в историята на сегашното поколение като най-неуспешните политици дори и преди Иван Костов-приватизатора човекът успял да продаде БЪЛГАРИЯ за жълти стотинки.Беден народ сме а асфалт все още не ядем!!!Ще наложите цензура знам защото от истината най много Ви боли, а и Сорос не може да си го позволи.

    Нередност?
  • 3
    eddhunter avatar :-|
    eddhunter
    • + 3

    "Липсвата на квалифицирани кадри от средния управленски персонал и изпълнителния персонал, особено в производството, са нещото, което спъва инвестиционния поток към България", каза Лукраски.

    Ами като затворихте техникумите или ги преквалифицирахте на гимназии така ще е...

    Нередност?
  • 4
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 3

    Като цяло добър форум.Браво на Капитал за професионалната организация.Доста компетентни мнения се чуха.

    Все по-трудно ми е обаче да възприема министър председателя сериозно.

    Мисля, че няма място на подобни срещи, въпреки че е най-важния човек в държавата.Особено след последните изцепки.

    Нередност?
  • 5
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326

    До коментар [#2] от "Краси Кочев":

    Никой няма да ти налага цензура, това не е Блиц на Пеевски, нито дума.

    Тук хората спокойно могат да изложат мнението си и ако е такова като твоето, никой няма да му обърне внимание, защото е базирано на опорни точки, присъщи за най-невежата и зомбирана част от обществото:

    присъства разбира се Сорос, макар и да не знаеш нищо за него...Социалистическата мантра за асфалта, който не се яде, Костов - сатаната, президентчето - това са запазените марки на най-крадливите и антипатични хора в България - бесепарите и атакистите.Утайката на българското общество.

    Не се обиждай, но от коментара ти прозира сериозна тъпота :)

    От предсказанията на Ванга ли се информираш?

    Нередност?
Нов коментар