🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Ахмед Доган

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От балансьор в политиката Ахмед Доган вече е балансьор в енергетиката. Това превъплъщение беше очаквано, след като през 2018 г. почетният председател на ДПС стана официален собственик на ТЕЦ "Варна". Новото е, че по един или друг начин Доган успя да "подкара" затворената от години централа и с произведената електроенергия буквално балансира системата. Поне така е на документи.

Това стана, след като "Булгартрансгаз" му изгради газопровод, а "Булгаргаз" му осигури газ. И сега получава пари от държавата, за да произвежда може би най-скъпия ток на пазара - до 380 лв./мВтч. Дали има нужда от това - никой не може да каже. Но парите текат. Преди това пак имаше плащания, само че за т.нар. студен резерв, при който ТЕЦ-ът не работи, а стои в готовност. Тогава тарифата беше 10 лв./мВтч. Разликата е очевидна.

Тази седмица депутатите изненадващо решиха да извикат Доган в комисията по ревизия, където освен за морския сарай край Росенец може да го питат и за ролята му в енергетиката. Той, разбира се, едва ли ще се появи - все пак усещането е, че държавата работи за него.

Все още няма коментари
Нов коментар