🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Любомир Спасов е новият изпълнителен директор на "Данон" в България

Той е част от мениджърския екип на компанията от 2015 година

Любомир Спасов е новият изпълнителен директор на "Данон Сердика"
Любомир Спасов е новият изпълнителен директор на "Данон Сердика"
Любомир Спасов е новият изпълнителен директор на "Данон Сердика"
Любомир Спасов е новият изпълнителен директор на "Данон Сердика"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Любомир Спасов е новият директор на "Данон" в България. Той поема поста от Даниела Узунова, която в продължение на 15 години е част от "Данон Сердика", а през последните седем ръководи компанията. Узунова преминава на мениджърска позиция извън дружеството.

Любомир Спасов има над 20 години опит в бизнеса с бързооборотни стоки в големи международни фирми. В "Данон Сердика" е от 2015 г. като национален мениджър "Ключови клиенти", търговски мениджър "Дистрибуция и традиционна търговия" и мениджър "Търговска стратегия и развитие". Преди работата си в "Данон Сердика" е работил на мениджърски позиции в "Максиъм България", "Девин" и "Бритиш Американ табако трейдинг".

Danone е в България от 1994 г. след приватизацията на държавната "Сердика" - София, и развива българския пазар на свежи млечно-кисели и растителни продукти с марките Danon и Alpro (соеви и ядкови напитки, кафета на растителна основа, продукти за готвене).

През 2014 г. Danone прехвърли производствените си мощности на американската Schreiber Foods, която сега произвежда за Danone продукти с нейните марки. Продукцията се изнася за Италия, Гърция, Румъния, Унгария, Испания, Македония.

Заетите в "Данон Сердика" са 130. Годишният й оборот за 2020 г. е 55.446 млн. лв. (за 2019 - 59.496 млн. лв.), а печалбата - 1.993 млн. лв. (за 2019 - 1.331 млн. лв.). По данни на компанията тя е лидер на пазара с 13.4% дял в стойност при млечните продукти и с 57.4% дял в стойност при растителните млека.