🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Джефри Хинтън, кръстникът на изкуствения интелект

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доктор Джефри Хинтън, известен като кръстника на изкуствения интелект (AI), се обърна срещу творението си. Според него технологията лесно може да бъде използвана от хора, компании или страни с лоши намерения, като това би довело до ситуация, в която нормалният интернет потребител не би могъл да различава истинското от фалшивото. Рисковете за работни места и създаването на "военни роботи" също го притеснява.

Д-р Хинтън напусна работата си в Google, за да може свободно да говори за рисковете от AI. Делото на живота му е невронната мрежа - математическа система, която научава умения чрез анализиране на данни. През 2012 г. той и двама от неговите студенти в Торонто, Иля Суцкевер и Алекс Кришевски, изграждат невронна мрежа, която може да анализира хиляди снимки и да се научи да идентифицира обичайни обекти като цветя, кучета и коли. Google похарчи 44 млн. долара, за да придобие компанията им, а днес тя е в основата на развитата вече AI технология. Суцкевер от своя страна е главен учен на OpenAI - компанията зад ChatGPT.

Все още няма коментари
Нов коментар