🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IBM ще спре наемането и ще замести хиляди работни места с AI

7800 бекофис позиции могат да бъдат ненужни в следващите пет години

IBM обяви съкращения на работни места по-рано тази година, които може да достигнат около 5000, след като процесът завърши
IBM обяви съкращения на работни места по-рано тази година, които може да достигнат около 5000, след като процесът завърши
IBM обяви съкращения на работни места по-рано тази година, които може да достигнат около 5000, след като процесът завърши    ©  Reuters
IBM обяви съкращения на работни места по-рано тази година, които може да достигнат около 5000, след като процесът завърши    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

IBM трябва да намали или изцяло да спре наемането на нови кадри за бекофис позиции, защото голяма част от техните функции могат да бъдат изпълнявани от изкуствен интелект (AI). Това обяви изпълнителният директор на технологичния гигант Арвинд Кришна пред Bloomberg.

Според него общият брой позиции, които могат да бъдат заменени с AI в компанията, е 7800. Кришна даде за пример отдела за човешки ресурси на компанията, в който работят 26 хил. души, макар и AI все още да не може да изпълнява пълния набор от задачи за работниците. "Мога лесно да видя 30% от това да бъде заменено от AI и автоматизация за период от пет години", заяви той пред агенцията.

По-обикновени задачи като предоставяне на писма за потвърждение на работа или преместване на служители между отделите вероятно ще бъдат напълно автоматизирани в следващото десетилетие. Някои функции на човешките ресурси, като например оценката на състава и производителността на работната сила, вероятно няма да бъдат заменени в този период от време, добавя той.

Говорител на IBM заяви пред Insider, че спирането на наемането няма да започне веднага. "Няма въведена обща "пауза" при наемане. Фокусът ни е върху генериращи приходи роли и сме много селективни при попълването работни места, които не засягат директно нашите клиенти или технологии. В момента активно наемаме хиляди позиции", заяви той.

"Коментари като тези, направени от Арвинд, потвърждават твърденията, че AI може да намали работните места за поддръжка и следователно разходите за компанията. Това ще определи посоката на други предприятия да търсят подобни възможности в техните функции за поддръжка", казва Парийк Джайн, водещ анализатор в Pareekh Consulting, в своя бележка.

IBM обяви съкращения на работни места по-рано тази година, които може да достигнат около 5000, след като процесът завърши. Въпреки това Кришна заяви, че IBM е увеличила работната си сила като цяло, като е назначила около 7000 души през първото тримесечие. Кришна, който е главен изпълнителен директор от 2020 г., измести фокуса на вековната компания върху софтуер и услуги като хибридния облак. Той се раздели с по-слабо развиващи се бизнеси като доставчика на инфраструктурни услуги за информационни технологии Kyndryl и част от бизнеса на Watson Health. В момента компанията обмисля продажбата на метеорологичното си поделение.

Може би е твърде рано за притеснение

Въпреки че експерти са на мнение, че известно ниво на безпокойство е оправдано, може би все още е твърде рано за натискане на паник бутона. Някои изследвания наскоро показаха, че опасенията роботите да поемат човешката работа може да са преувеличени.

Изследване от ноември на професора по социология Ерик Далин от университета "Бригъм Йънг" в Юта, САЩ, показа, че не само роботите не заместват заетите със скоростта, с която повечето хора вярват, но някои експерти също възприемат погрешно скоростта, с която инструментите за автоматизация поемат управлението. Неговите данни показват, че около 14% от работниците са казали, че са видели как работата им може да се замени от робот. "Като цяло нашите възприятия за поемането на работа от роботите са силно преувеличени. Тези, които не са загубили работа, са надценени с около два пъти, а тези, които са загубили работа, са надценени с около три пъти", казва Далин, представяйки своето изследване, цитиран от BBC. Въпреки че Далин каза, че някои нови технологии вероятно ще бъдат приети и внедрени, без да се вземат предвид всички последици, също така е вярно, че "само защото една технология може да се използва за нещо, не означава, че тя ще бъде внедрена".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 1

    Лоша новина за неговите сънародници.

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 1

    Когато този процес се задълбочи, ще се формира една огромна маса от ниско- и средноквалифицирани хора, които ще са перманентно безработни. Тези хора ще имат минимално потребление и ще трупат недоволтво, което ще се изразява в бунтове и погроми.
    Преди време се говореше за въвеждане на безусловен базов доход, защото все пак тези търбуси трябва да бъдат пълнени всеки ден. Другият вариант е някакъв всеобщ тоталитаризъм, който силово да осигури спокойствието на богатите.
    Кой път да изберем?

    Нередност?
Нов коментар