🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Дженсън Хуанг

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Nvidia стана първият производител на чипове, който постига пазарна оценка 1 трлн. долара, на фона на огромния интерес към технологиите за изкуствен интелект. От началото на годината книжата на американската компания са поскъпнали със 180%. Nvidia успя да изпревари другите компании за чипове и се превърна в най-големия производител на така необходимата технология за производство на продукти с изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг обяви, че сегашното оборудване в центровете за данни на стойност 1 трилион долара ще трябва да бъде заменено с чипове с изкуствен интелект, тъй като генеративният изкуствен интелект се прилага във всеки продукт и услуга. Той обаче обърна внимание, че американската технологична индустрия е застрашена от "огромни щети" от ескалиращата битка за чипове между Вашингтон и Пекин. Въведеният от администрацията на Джо Байдън контрол върху износа на САЩ, целящ да забави китайското производство на полупроводници, е оставил групата от Силициевата долина с "вързани ръце" и неспособна да продава модерни чипове на един от най-големите пазари на компанията.

Все още няма коментари
Нов коментар